Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Både flyteknikernes og flyvernes organisasjoner har den senere tid uttrykt bekymring for at enkelte flyselskap legger mindre vekt på flysikkerhet for å vinne markedsandeler gjennom lavere pris.

Hva vil departementet gjøre for å ivareta hensynet til flysikkerheten?

Statsråd Odd Einar Dørum: Fra 1. april 1997 ble det siste steg i liberaliseringen av det europeiske luftfartsmarkedet fullført. Dette innebærer at alle flyselskapene, lisensiert i et av de 18 EØS-landene, som hovedregel fritt kan utføre rute- og chartervirksomhet, inklusiv innenlandsruter, i hele området med nærmest fri prissetting.

Luftfartsmyndighetene i det land hvor flyselskapet er lisensiert, har tilsynsansvar med selskapet. Dette er et prinsipp som gjelder globalt gjennom den internasjonale konvensjonen om sivil luftfart. Norske myndigheter har således tilsynsansvar med norske selskaper, men kan i tillegg foreta dokumentkontroll og en summarisk teknisk kontroll av utenlandske selskaper. Innenfor en europeisk ramme er man i ferd med å etablere et system, rapporteringsrutiner m.v, som skal bidra til å identifisere flyselskaper og fly som ikke holder internasjonal standard, samt felles prosedyrer for kontroll av slike.

Gjennom et samarbeid mellom europeiske luftfartsmyndigheter, Joint Aviation Authorities - JAA, utarbeides og implementeres felleseuropeiske flysikkerhetsforskrifter som skal ivareta og videreutvikle sikkerheten. Et viktig element i denne forbindelse er å sikre at implementeringen av forskriftene og inspeksjonsvirksomheten har like høy standard i samtlige land som deltar i samarbeidet. Dette ivaretas gjennom gjensidig kontroll av deltagende land.

Norske luftfartsmyndigheter regner med å måtte intensivere tilsynet med norske selskaper for å avdekke eventuelle forsøk på å omgå regelverket i den hensikt å spare penger. Det er imidlertid ingen indikasjoner på at norske eller utenlandske selskaper hjemmehørende innenfor EØS-området, har senket flysikkerheten for å bli mer konkurransedyktig på pris.

Samferdselsdepartementet vil påse at tilsynet med norske selskaper til enhver tid er på et tilfredsstillende nivå, samt bidra til å ivareta et høyt felles flysikkerhetsnivå i Europa gjennom de samarbeidsordninger som jeg har omtalt.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er utvilsomt bekymringsfullt når Aftenposten den 1. februar 1998 kunne melde at flyteknikere på Sola hadde funnet en rekke feil ved fly som nettopp hadde vært gjennom omfattende vedlikehold i utlandet. Det er også bekymringsfullt når Aftenposten samme dag kan melde at organisasjonen Aircraft Engineers International, som er den internasjonale foreningen for flyteknikere, mente at kravet til lønnsomhet nå går ut over kvalitet og sikkerhet, og at Norsk Flygerforbund dagen etter i samme avis uttrykker den samme bekymring.

Det er ønskelig å ha konkurranse i luftfarten, slik at prisene ikke blir høyere enn de trenger å være. Det må imidlertid aldri være tvil om at hensynet til sikkerheten er det viktigste. Jeg forutsetter derfor at luftfartsmyndighetene arbeider med det som utgangspunkt, og at man går grundig gjennom den type påstander som nå er framsatt fra flyteknikernes side.

Statsråd Odd Einar Dørum: Alt som reises av spørsmål om sikkerhet, må gjennomgås. Det gjelder selvfølgelig også mange av oss når vi får den advarsel som en av landets største aviser kom med i går, da den gjorde oppmerksom på at det å ikke slå av mobiltelefonen på rutefly kan ha til dels drastiske konsekvenser. Den slags er vi nødt til å ta med oss alle sammen, enten man er norsk borger og har ansvar, eller man er myndighet og skal føre tilsyn.

Når det gjelder dette som representanten tar opp, vil jeg gjerne si at vi vil intensivere tilsynet. Luftfartsverket vil bl.a arbeide med en omlegging av inspeksjonsrutinene, slik at man foruten å opprettholde tilsyninnsats som er etablert i selskaper, vil intensivere tilsyn med selskaper som er i startfasen og som bl.a kan ha en anstrengt økonomi eller er utsatt på annen måte.