Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Kjell Opseth (A): Eg vil få stille samferdselsministeren følgjande spørsmål:

Har samferdselsministeren sett i gang ei vurdering av omklassifisering av « øvrige riksvegar » til fylkesvegar, og ei omorganisering av Statens vegvesen frå noverande fylkesvise fordeling av vegkontora til færre regionale vegkontor?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg ser det som min plikt som samferdselsminister hele tiden å vurdere om de rammebetingelser som i dag gjelder for samferdselssektoren, også er de mest hensiktsmessige i fremtiden.

Også det spørsmål som her er stilt, må ses i lys av dette. Saken er tilflytt media fra Statens vegvesen, men jeg kan opplyse at vi har en dialog med Statens vegvesen om flere aspekter ved dagens vegstruktur.

Statens vegvesen er invitert til å komme med sine synspunkter. Disse har jeg foreløpig ikke fått. Når de foreligger, vil jeg foreta en vurdering av den videre behandling og om dette skal utredes nærmere.

Kirsti Kolle Grøndahl hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Kjell Opseth (A): Eg erkjenner at det er ein statsråds rett å vurdere ulik organisering og klassifisering av riksvegane. Men det faktiske forhold, i den grad dette har vore drøfta her i Stortinget, er at ein ikkje har drøfta ei todeling av vegnettet - riksvegar og kommunale vegar. Når ein då endrar så fundamentalt på eit prinsipp, som dette er, hadde det gjort seg om saka hadde blitt lagd fram for Stortinget før ein sette i gang ei omfattande utgreiing. Eg spør difor: Er samferdselsministeren innstilt på å leggje dette spørsmålet fram for Stortinget før ein set i gang ei utgreiing?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har tidligere sagt at jeg avventer en tilbakemelding fra vegvesenet, og først da vil gjøre en vurdering. Og i den utstrekning forhold tas opp som ikke tidligere er berørt av Stortinget, vil jeg selvfølgelig ta opp det med Stortinget på en dertil egnet måte.

Representanten Opseth er selvfølgelig kjent med, akkurat som jeg, hva som ble uttalt i forbindelse med St.meld.nr.37 (1996-1997) , Norsk veg- og vegtrafikkplan, hvor det bl.a fra Arbeiderpartiets side ble gitt uttrykk for en sterkere regionalisering av vegsektoren. Jeg har merket meg de synspunktene og hva som står der. Det er blant de forhold jeg tar med meg når jeg jobber med dette spørsmålet.

Kjell Opseth (A): Eg trur eg kan forsikre samferdselsministeren om at det ikkje er i dei banar som samferdselsministeren no har teke til orde for gjennom ei omorganisering, Arbeidarpartiet har tenkt. Det er greitt at ein skal sjå vegstandarden i større regionar, og det ønskjer vi statsråden velkommen til. Men det er ikkje tvil om at dette er ei uheldig omorganisering av vegetaten, og som kjem rett etter at etaten har gjennomgått ei omorganisering. Det er vidare ei omklassifisering av riksvegane som Stortinget aldri har bedt om. Difor vil eg så sterkt eg kan, rå statsråden til, i tilfelle han går vidare med denne saka - noko eg håpar han ikkje gjer - å leggje det fram for Stortinget.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har gjort det klart at i arbeidet med denne saken bygger jeg på synspunkter som tidligere har kommet fra Stortinget, bl.a fra Arbeiderpartiets, Kristelig Folkepartis og SVs grupper i forbindelse med regionalisering av samferdsels- og vegmidler.

Når det gjelder de spørsmål som impliseres i representantens spørsmål til meg, vil jeg bare konstatere at jeg har til åpen vurdering hva jeg skal gjøre. Jeg har ikke fått tilbake synspunkter fra vegmyndighetene. Når jeg får dem, skal jeg vurdere det. Og er det slik at jeg tenker tanker som bryter med forestillinger som tidligere er fremmet av Stortinget, vil jeg på behørig måte ta det opp med Stortinget.