Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 1998

Dato: 04.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Arvid Falch (TF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Med det tette sjøtrafikkbildet med store passasjerferger i fart til og fra Norge og en stor fiskeri- og fritidsflåte i Oslofjorden, Skagerrak og Nordsjøen, reises spørsmålet om ikke tiden nå er moden for å etablere en Sea King redningshelikopterbase i Oslofjord-området.

Vil justisministeren gå inn for å etablere en slik base?

Statsråd Aud-Inger Aure: I 1996 ble det innkjøpt to nye Sea King redningshelikoptre for å styrke beredskapen generelt i Norge. Planen var at et av disse skulle utplasseres på Rygge i løpet av 1996. En nærmere utredning i Forsvarets overkommando viste imidlertid at det var nødvendig med begge helikoptrene for å opprettholde den eksisterende beredskap. Forsvaret konkluderte derfor med at det ikke kunne utplasseres ett redningshelikopter på Rygge i løpet av 1996. Dette ble meddelt justiskomiteen og forsvarskomiteen i brev av 27. november 1996.

Redningshelikoptertjenesten er for tiden under vurdering på bakgrunn av NOU 1997:3 Om Redningshelikoptertjenesten. En bred høring er gjennomført. Justisdepartementet tar sikte på å legge fram saken for Stortinget høsten 1998. Et sentralt spørsmål i den utredningen er framtidig basemønster for redningshelikoptrene.

I forsvarsbudsjettet for 1998 står det at redningshelikopterberedskapen i Oslofjordområdet vil bli midlertidig styrket ved innleie av to helikoptre for stasjonering på Rygge hovedflystasjon.

Tre helikopterleverandører ble invitert til å levere tilbud. To leverandører leverte tilbud ved fristens utløp i desember 1997.

Det er ikke tatt beslutning om valg av leverandør, ei heller hva slags helikoptertype som skal leies inn. Dette er en avgjørelse som skal godkjennes av Forsvarsdepartementet etter samråd med Sosial- og helsedepartementet og Justisdepartementet. De to helikoptrene vil bli utplassert så snart det er mulig etter at denne prosessen er fullført.

Jeg vil understreke at det er et nært og godt samarbeid mellom Hovedredningssentralen i Sør-Norge og redningssentralene i Gøteborg og Århus, slik at man ved behov vil kunne få helikopterstøtte derfra. I tillegg har vi en skvadron med Bell-helikoptre på Rygge som er utstyrt med bl.a redningsheis, og som derfor kan utføre begrenset redningsinnsats til sjøs. Det er altså ingen bekymringsfull situasjon slik departementet ser det.

Når de to nye redningshelikoptrene er på plass, vil Oslofjordregionen ha en meget god redningshelikopterberedskap.

Arvid Falch (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg registrerer at statsråden sier at det ut fra departementets vurdering ikke er noe grunnlag for bekymring. Det er naturligvis et vurderingsspørsmål, men jeg synes likevel det er lite tilfredsstillende at man i et område hvor det ferdes kanskje minst 10.000 mennesker til enhver tid, døgnet rundt, ikke har en tilfredsstillende beredskap i tilfelle en ulykke skulle oppstå. Etter at spørsmålet ble stilt, er jeg blitt klar over at et helikopter egentlig skulle vært på plass på Rygge i 1996. Jeg håper at denne statsråden kan få litt mer fart i det og få et slikt helikopter på plass. Det ville i så fall være en fjær i hatten.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg takker spørsmålsstilleren for tipset i forhold til en fjær i hatten. Jeg har bruk for fjæra, selv om jeg ikke så ofte bruker hatt.

Jeg er helt enig i at det er veldig viktig at vi har disse helikoptrene på plass, og det så fort som mulig. Men det har også vært veldig viktig at vi her velger riktig type - og en type helikopter som både redningstjenesten og Forsvaret skal være helt tilfreds med. Denne prosessen tror jeg nå er inne i en positiv sluttfase, og jeg ser også fram til at dette skal komme raskt på plass.