Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Asmund Kristoffersen (A):

Norges vassdrags- og energiverk går inn for å differensiere nettkostnadene og innføre et nytt nettnivå, kalt regionalnett. Denne oppdelingen vil føre til at husholdninger og bedrifter i distriktene får høyere strømutgifter, mens strømabonnenter i mer sentrale strøk slipper billigere.

Hva vil statsråden gjøre for å hindre ei slik uheldig forskjellsbehandling av landets strømkunder?

Statsråd Marit Arnstad: Det har i mange år foregått en diskusjon om sentralnettets utstrekning. Statnett SF og Statnettkundenes Fellesorganisasjon - SFO - kom gjennom forhandlinger nesten til enighet om spørsmålet. Så ble NVE trukket inn i prosessen for å avgjøre spørsmålet der hvor Statnett SF og SFO ikke kom til enighet. Den 19. september 1997 gjorde NVE vedtak om sentralnettets utstrekning.

Vedtaket har ført til at sentralnettet ble redusert fra 1. januar 1998. Endringene har bl.a medført at Statnett SF har opprettet seks nye regionalnett for linjer som tidligere hørte til sentralnettet. NVE har imidlertid ikke innført regionalnett som et nytt nettnivå i Norge, slik spørsmålet kanskje kunne antyde. Det finnes omkring 100 regionalnett i Norge. Jeg er klar over at endringen av sentralnettets utstrekning har fordelingsmessige virkninger, særlig for de områdene der Statnett har opprettet regionalnett, og jeg er derfor innforstått med den betydning som denne saken har for enkelte regioner. Det har også vært avholdt møter med representanter fra flere av de mest berørte områdene.

NVEs vedtak i denne saken er klaget inn til departementet av Nordkraft AS, Lyse Kraft, Hydro Energi, Statkraft SF, Nordmøre Energiverk AS og Statnett SF. Klagene har vært til vurdering i NVE, og storparten av sakene ble nylig mottatt av departementet for endelig avgjørelse. Departementet skal gå nøye inn i disse sakene, men jeg ber om forståelse for at det er vanskelig å gå nærmere inn på realiteten i klagesakene så lenge de er under behandling i departementet.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg har forståelse for statsrådens reservasjon. Likevel må jeg si at utvidelse av regionalnettet betyr at de som bor i de utkantene det gjelder, må betale høyere strømkostnader enn i de sentrale strøk. Dette synes ikke å være akseptabelt, og det er også mot intensjonene om prisutjevning i energiloven. Det er også et paradoks at de som bor i nærheten av der produksjonen foregår, faktisk må belastes med høyere kostnader. Bare i mitt hjemfylke, Møre og Romsdal, utgjør disse merkostnadene ca 40 mill. kr for halve fylket, synes beregningene å gå ut på.

Jeg merket meg det statsråden var inne på, at det er kommet inn anker over det vedtaket som er gjort. Nå skjønner jeg at en avgjørelse er like om hjørnet, men likevel ønsker jeg å stille statsråden følgende spørsmål: Kan det være aktuelt for statsråden å bruke sin instruksjonsrett overfor NVE og hindre videreføring av nye tariffer inntil departementet har behandlet klagene?

Statsråd Marit Arnstad: Det er kommet en rekke henvendelser omkring disse sakene til departementet, og jeg ser godt den betydning disse spørsmålene har både fordelingsmessig og distriktspolitisk. Det er også en av årsakene til at klagene vil bli nøye vurdert i departementet. Men utover det er det vanskelig å kunne gå inn på realiteten i saker som faktisk skal underlegges en nøye klagebehandling.

Departementet mottok de første klagene til vurdering 10. mars, og har derfor nettopp startet klagebehandlingen. Endringene i sentralnettets utstrekning basert på NVEs vedtak trer i kraft fra 1. januar 1998, uavhengig av klagebehandlingen. Det er ikke uvanlig at så skjer, og bakgrunnen for det er at alle konsekvenser av en eventuell justering etter klagebehandling, dersom det skulle gi et motsatt resultat, avregningsmessig kan fanges opp av Statnett på et senere tidspunkt. Derfor har vi heller ikke vurdert å gi saken oppsettende virkning.