Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Søren Fredrik Voie (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

5. januar 1998 forliste steigenmannen Geir Nikolaisens båt M.K « Steinsholm » under sildefiske. Nikolaisen ønsker snarest å kjøpe ny båt og få overført kvoten fra det forliste fartøy til M.K « Arnøytind », som planlegges kjøpt. Dette sier direktoratet nei til.

Vil fiskeriministeren sørge for snarlig ankebehandling, slik at Nikolaisen og hans mannskap kan drive sin næring videre?

Statsråd Peter Angelsen: Det følger av reguleringsforskriften for fiske etter torsk med konvensjonell redskap for 1998 at hvert fartøy i løpet av året bare kan fiske og levere én kvote. Dette gjelder også ved eierendring og utskiftning. Dette innebærer at dersom det er fisket torsk med « Steinsholm » i 1998, vil det gå til fradrag i den kvote som kan fiskes med « Arnøytind » i år etter overtakelse. Dersom « Arnøytind » har fisket hele sin kvote i 1998 før kjøp, vil ikke Nikolaisen etter forskriften slik den lyder, kunne benytte dette fartøyet i fiske etter torsk i 1998 så lenge fisket er kvotebegrenset.

Denne bestemmelsen ble presisert i årets reguleringsforskrift - bl.a etter ønske fra næringen - for å unngå de uheldige tilpasningene som var mye omtalt på slutten av året som « kvotehopping ». Ved fiktive salg av fartøy fram og tilbake i løpet av året kunne man med ett og samme fartøy fiske mer enn én kvote i løpet av året. Dette var en klar omgåelse av formålet med torskereguleringene, som er å gi et skikkelig driftsgrunnlag til alle fartøyene som har adgang til å delta. Det var stor misnøye ute i næringen mot at en del aktører på denne måten omgikk regelverket. Og det var bred enighet om å tette dette hullet.

Jeg er kjent med at Geir Nikolaisen etter forliset av « Steinsholm » har fått positivt svar fra Fiskeridirektoratet på sin søknad om å delta i gruppe I med « Arnøytind », som han planlegger å kjøpe. Fiskeridirektoratet har imidlertid også orientert om at i henhold til reguleringsforskriften vil han ikke kunne fiske torsk med den nye båten i 1998 dersom denne har fisket kvoten sin.

Jeg vil imidlertid orientere om at jeg etter samråd med Norges Fiskarlag i begynnelsen av januar nedsatte en arbeidsgruppe som bl.a ser på de sider ved årets regulering av torskefisket som jeg har omtalt. Når denne arbeidsgruppen har avgitt sin innstilling og forslagene har vært til behandling i organisasjonene, skal jeg vurdere hvilke endringer som er nødvendige for å legge til rette for ønskelig fleksibilitet ved utskiftning og fornying av fiskeflåten, samtidig som man sikrer at fisket blir gjennomført etter intensjonene i regelverket.

Jeg ser imidlertid at det problemet som Nikolaisen har kommet opp i ved forliset av båten, er utilsiktet, og at dette åpenbart vil bli endret når denne vurderingen som jeg nevnte, er foretatt. For ikke å skape problemer med at dette nødvendigvis vil ta noe tid, har jeg besluttet å endre reguleringsforskriften slik at det kan gis dispensasjon fra regelen om ett fartøy én kvote ved forlis. Denne regelendringen vil tre i kraft umiddelbart.

Søren Fredrik Voie (H): Et fartøyforlis er i seg selv en tragedie både menneskelig og økonomisk for dem det angår. Når vi da i tillegg har et regelverk som forsterker denne tragedien, er det klart at det er en merbelastning som er vanskelig å tåle for dem som er utsatt for slike ting. Jeg takker derfor statsråden for et positivt svar. Han har nå valgt å ta en beslutning som endrer et rigorøst regelverk i en positiv retning.

Mitt tilleggsspørsmål er derfor følgende: Kan den aktuelle fiskebåtrederen ut fra statsrådens positive svar planlegge årets drift, herunder kjøp av nytt fartøy, med og under den forutsetning at han kan bli gitt dispensasjon fra forskriften?

Statsråd Peter Angelsen: Problemene i forhold til årets regelverk oppstod i og med at selgerne av « Arnøytind » ønsket å fiske sin torskekvote før de solgte fartøyet, noe som er naturlig på grunn av at det ligger store økonomiske verdier i torskekvoten. Når vi så har endret regelverket, vil det ligge i regelverket en egen adgang til å skifte ut et fartøy ved forlis der det ikke nødvendigvis er tatt hensyn til om kvoten er fisket på det fartøyet før. Det skulle nå derfor ligge til rette for overtakelse av « Arnøytind ». Men slik jeg har forstått søknaden om omdisposisjon, er ikke det noe som umiddelbart forestår.