Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Sverre J Hoddevik (H): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad:

I avisa Firda kunne vi i veke 12 lese om Oslo Lufthavn AS si handsaming av Audhild Vikens Vevstove som anbydar for butikkdrift på Gardermoen. På grunn av si distriktsplassering fekk vedkomande tre timars frist for å revidere tilbod mot andre sine 2 dagar.

Er slik anbodspraksis forenleg med Regjeringa sitt distriktspolitiske syn?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Det er en selvfølge at distriktsbedrifter skal konkurrere på like vilkår med bedrifter i sentrale strøk. Våre distriktspolitiske virkemidler er opprettet nettopp for å kompensere for konkurranseulemper som distriktsbedriftene har. Like selvfølgelig er det derfor at også anbudsvilkårene skal være like. Det er en klar forpliktelse også for Oslo Lufthavn å påse at anbudsrutiner blir håndtert på en likeverdig måte for alle relevante tilbydere.

Jeg har vært i kontakt med Samferdselsdepartementet, som understreker at Oslo Lufthavn AS selv står ansvarlig for sin forretningsdrift, herunder anbuds- og tilbudsvirksomhet. Samferdselsdepartementet har gjennom Oslo Lufthavn fått opplyst at selskapet i denne saken har fulgt ordinær tilbudspraksis, som ikke diskriminerer distriktsbedrifter. I dette tilfellet var det invitert åtte forskjellige tilbydere med ulik geografisk plassering. I innledningsfasen hadde alle romslige tidsrammer. Det er beklagelig dersom tidsaspektet skal framstå som avgjørende for utfallet av denne saken, og jeg vil be samferdselsministeren påse at vedkommende får en skikkelig tilbakemelding på sitt tilbud og den vurdering som ble lagt til grunn fra selskapets side, dersom dette ikke er gjort.

Dersom tilbyderen det her er tale om, likevel mener seg urettmessig behandlet på noen måte i forhold til øvrige tilbydere, vil jeg anbefale vedkommende å ta saken opp med Konkurransetilsynet, som er rette instans i tilfeller som dette.

Sverre Hoddevik (H): Eg takkar statsråden for svaret.

Gardermoen blir eit utstillingsvindauge for heile nasjonen. Det er eit utstillingsvindauge som vi frivillig eller ufrivillig får eit stigande eigedomsforhold til over heile landet.

Utstillingsvindauget er også reflektert i utlysingspremissane for butikkdrifta. Ser ministeren særleg potensial for marknadsføring av Distrikts-Noreg, eksempelvis reiselivsnæringa, gjennom hovudflyplassen?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: På det spørsmålet skulle jeg ønske at jeg kunne ha svart et uforbeholdent ja, fordi jeg mener det er viktig at vi i forbindelse med hovedflyplassen ikke bare klarer å vise den miljøpolitiske sida, slik Stortinget tidligere har lagt vekt på ved utbygginga av hovedflyplassen, men at vi også i forbindelse med presentasjonen av det vi skal ha på Gardermoen, kan få presentert den distriktspolitiske aktiviteten vi faktisk har i Norge, slik at vi får vist det mangfoldet vi har også når det gjelder produksjon av ulike varer. Men som spørreren sikkert vet, har vi ikke muligheter til å gå inn med direkte politisk styring av dette. Vi må forholde oss til det som er vedtatt av opplegg, og forholde oss til de selskaper som nå faktisk har myndighet til å arbeide med dette. Men jeg håper de tar til vettet og får fram den distriktspolitiske profilen.