Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Signe Øye (A): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Høgskolen i Østfold hadde søkt Høgskolestyret om å få opprette 40 nye studieplasser innen sykepleie og like mange innen vernepleie til neste skoleår. Dette med bakgrunn i det store behovet for syke- og vernepleiere både i Østfold og landet for øvrig, og de sentrale politiske føringene som er gitt. Høgskolerådet avslår imidlertid søknaden på bakgrunn av at studieplassene ville koste noe ekstra.

Vil statsråden ta initiativ for å få opprettet disse studieplassene?

Statsråd Jon Lilletun: Det er på budsjettet for 1998 vedteke å opprette 190 nye studieplassar i grunnutdanning i sjukepleie og 237 plassar i vernepleie. Vi bad høgskulane fremje søknad om tildeling av desse plassane. Det var ein gledeleg stor respons, slik at departementet må velje blant mange sterke søknader. Mange av dei tiltaka ein søkte om, gjeld desentraliserte tilbod.

Vi har registrert at Høgskulen i Østfold først søkte om tildeling av plassar både i sjuke- og vernepleie, men at høgskulen seinare trekte søknaden. I denne situasjonen kan ikkje departementet gjere så mykje meir enn å merke seg vedtaket til Høgskulen i Østfold.

Departementet har søkt råd i Sosial- og helsedepartementet med omsyn til kvar mangelen på helsepersonell er størst, og vi vil fordele plassane i næraste framtid der eitt utgangspunkt vil vere tilrådinga frå helsestyresmaktene. Det har teke lengre tid enn planlagt å fordele plassane, sidan det først måtte avklarast om løyvingane til desse studieplassane ville verte førte vidare på budsjetta for dei komande åra.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er kjent med at Høgskolen i Østfold har trukket søknaden som først ble sendt til departementet da søknaden ble avslått av Høgskolestyret. Jeg er enig med statsråden i at dette er en sak som vi egentlig ikke burde debattere her i Stortinget. Dette burde de ha klart i Østfold uten hjelp fra meg eller statsråden.

Men det som bekymrer meg, og grunnen til at jeg tar opp saken, er at vi vet det er stort behov for sykepleiere og vernepleiere. Ikke minst har en del hendinger de siste ukene gitt oss klare signaler om at vi trenger både flere sykepleiere og flere vernepleiere. Hvis det viser seg at det nå er kostnadsspørsmål som ligger til grunn for at disse studiene ikke kan settes i verk, og at det kan dreie seg om veldig få kroner, er ministeren da villig til å se på saken en gang til?

Statsråd Jon Lilletun: Eg deler representanten Øyes syn på at dette er ei sak som i og for seg høyrer heime ved skulen i Østfold. Men samtidig har eg full respekt for representanten Øyes engasjement, og eg synest det er prisverdig at temaet òg vert sett opp på denne måten i spørjetimen.

Når det er såpass mange som ynskjer å starte opp og det òg er stort samsvar med tilrådinga frå Helsedepartementet om kvar mangelen er størst, ser eg ikkje noka særleg moglegheit til å gjere noko med dette i årets tildeling, i og med at mange har søkt innafor det økonomiske nivået som det i dag er tildeling på. Men i arbeidet med neste års statsbudsjett vil vi sjå på dei desentraliserte utdanningane, om ein må ha ein eigen type tildeling for å styrkje den måten å etablere utdanninga på for å imøtekome behovet for kvalifisert personell. Så eg trur vi kan kome tilbake til dette i samsvar med det som representanten Øye ynskjer.