Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

I forbindelse med utvidelse av Rogaland Teater ba Kulturdepartementet våren 1997 om at Statsbygg overtok prosjektet. Statsbygg mener, grunnet bedre løsninger, at budsjettet bør økes med 12 mill. kroner fra statens side.

Ser kulturministeren noen mulighet for at dette kan bevilges slik at arbeidet kan komme i gang?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Kulturdepartementet har sett behovet for at verkstedfunksjonene ved Rogaland Teater forbedres og har søkt å bidra til å gi teateret tilfredsstillende forhold ved å sette av midler til ombygging og utbygging over budsjettposten for nasjonale kulturbygg. Også Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune deltar i finansieringen.

Departementet har, som i mange andre byggesaker, gitt Statsbygg byggherreansvaret for prosjektet. Statsbygg har fra tidligere erfaring med prosjektering av teaterbygg. Det er Rogaland Teater som har tatt opp spørsmålet om tilleggsbevilgninger fra staten og regionen, etter at ulike løsninger for gjennomføring av prosjektet har vært vurdert i samarbeid med Statsbygg.

Jeg er kjent med spørsmålene som er oppstått om gjennomføringen og finansieringen av byggeprosjektet ved Rogaland Teater. Dette er en budsjettsak som er under vurdering. Jeg finner det derfor ikke riktig å kommentere saken nærmere nå.

Jan Johnsen (H): Jeg vet ikke om jeg skal tolke dette positivt eller negativt, men det kan vel ministeren si noe om når hun svarer på dette spørsmålet. Det er riktig, som ministeren sa, at det er selve verksteddelen ved Rogaland Teater som er problematisk i forhold til arbeidsmiljø. Verkstedet ved Rogaland Teater ble bygd i 1919 for å betjene én scene i sporadisk drift, mot dagens tre i kontinuerlig drift. Antall ansatte har økt kraftig fra den gangen teateret ble bygd. Bygningsmassens begrensninger gjør arbeidsforholdene vanskelige, med svært trange og mangelfulle lokaler. Jeg kan si at Arbeidstilsynet har vært på besøk opptil flere ganger, men det er blitt gitt utsettelse med å få orden på dette, under forutsetning av at et nybygg var på gang. Hvordan mener kulturministeren at teateret skal løse de arbeidsmiljøproblemene som er akkumulert i en årrekke?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg regner med at representanten ser at når vi har satt i gang denne byggesaken, er det nettopp fordi vi har erkjent behovet for nybygg ved Rogaland Teater. Men siden denne saken er til behandling og er en budsjettsak, kan ikke jeg kommentere det her. Samtidig er det i utgangspunktet antatt en kostnadsramme på 25 mill. kr, og den er økt med 17,6 mill, så det er jo ingen liten økning i anslaget for kostnader her. Hvordan mitt svar nå skal tolkes, forstår jeg at representanten kan ha problemer med. Jeg syns ikke det er noen lett sak - jeg skulle gjerne hatt mer penger og kunne sagt ja til det meste. Men dette er altså en sak som vi har til vurdering, og vi erkjenner behovet.

Jeg har for øvrig tenkt å ta en tur og se på Rogaland Teater; jeg er blitt invitert ved en rekke anledninger. Det tror jeg får være mitt svar, at jeg i hvert fall skal ta en tur og se på forholdene.