Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Astrid Marie Nistad (A): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til næringsminister Lars Sponheim:

I dag finansierer ikkje Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) brønnbåtar som vert nytta til frakting av fisk frå oppdrettsnæringa m.a.

Er statsråden einig i at SND ikkje skal gje lån og tilskot til brønnbåtar?

Statsråd Lars Sponheim: I utgangspunktet er virksomheten til Statens nærings- og distriktsutviklingsfond - SND - næringsnøytral. Det er likevel foretatt visse avgrensinger. SND kan ikke gå inn i bank- og finansvirksomhet, rederivirksomhet med unntak av fiskeflåten, olje- og gassutvikling eller offentlig forvaltnings- eller forretningsvirksomhet. Innenfor denne rammen legger jeg til grunn at alle næringer som faller innenfor SNDs næringsmessige virkeområde, skal ha det samme tilbudet fra SND. Det er imidlertid tatt inn som et generelt vilkår at bedrifter som mottar løpende offentlig driftsstøtte, ikke kan støttes.

Brønnbåter benyttes til transport av fisk, herunder også oppdrettsfisk. Eierskap til og driften av brønnbåter kan organiseres på to ulike måter som gir forskjellig resultat. Dersom eierskap og drift ligger i oppdrettsanlegg/fiskeindustribedrift og bare betjener dette, kan dette ses på som intern transport og finansieres av SND på lik linje med andre interne transportmidler. Hvis det derimot er en fraktebåteier som tilbyr denne tjenesten, oppfattes dette som rederivirksomhet. SND har ikke anledning til å finansiere slik virksomhet. Ut fra den ulikebehandlingen som her kan oppstå, har SND valgt ikke å finansiere brønnbåter. Dette er en vurdering og prioritering som er foretatt av SND, og som innenfor gjeldende regelverk er tillagt SND.

Jeg vil i denne forbindelse minne om at den åpningen som er for støtte til brønnbåter, ikke er ensbetydende med at en søker har krav på støtte. Medvirkning fra SND må vurderes innenfor tilgjengelige rammer og ut fra prosjektets utbyggingseffekt.

Astrid Marie Nistad (A): Eg takkar statsråden for svaret. Når dei som driv innanfor oppdrettsnæringa, har eigne brønnbåtar, ser eg at det ligg eit grunnlag for at SND kan finansiere desse båtane, når dei ikkje er organiserte slik statsråden skisserte i svaret sitt.

Mitt spørsmål vert då: Vil statsråden vere med på å auke rammene til Statens nærings- og distriktsutviklingsfond i samband med budsjettet for 1999 for å hjelpe denne næringa - slik at folk i distrikta som er villege til å satse, kan få hjelp gjennom det einaste statlege verkemiddelapparatet vi har?

Statsråd Lars Sponheim: Det er åpenbart at hvis bare næringsministeren skulle svare, ville han si ja til alt som kunne bidra til å gjøre virkemidlene bedre for næringslivet. Men næringsministeren er også medlem av et regjeringskollegium, så når statsbudsjettet for 1999 legges fram, skal det være et samlet, ansvarlig opplegg. Hvilket rom det er for økninger på Næringsdepartementets budsjett innenfor det opplegget, får vi komme tilbake til når statsbudsjettet blir lagt fram.

Men la meg få si de siste sekundene at det i departementet er en løpende vurdering av og debatt om en bør fremme forslag om å utvide SNDs virkeområde til også å gjelde rederivirksomhet - spesielt NOR-flåten og fraktefartøyer generelt, som vi vet sliter og trenger fornying. Det vil i så fall kreve økte rammer og har med de samlede rammebetingelser for denne type rederivirksomhet å gjøre. Blant annet vil Stortingets behandling av refusjonsordningen i samband med revidert nasjonalbudsjett ha betydning for de samlede rammebetingelser.