Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Liv Marit Moland (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer:

Store deler av et svært populært friområde med leirsenter i Arendal kommune er i statlig eie. I St.prp.nr.1 (1997-1998) VII pkt. 9 står følgende: « Avhende Hove leir- og friluftsområde på Tromøy. Den del av eiendommen som utgjør friluftsområdet kan overdras vederlagsfritt til Arendal kommune. »

Hva kan statsråden gjøre for at saken så fort som mulig kan avsluttes og eiendommen overdras til kommunen?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Statens eiendom Hove Leir og Friluftssenter ligger på Tromøy ved Arendal og ble bygd av tyskerne under siste verdenskrig. I de første årene etter krigen var området i bruk som militærleir. I 1964 ble forvaltningen av området overtatt av daværende Statens bygge- og eiendomsdirektorat, med den forutsetning at området skulle nyttes til allment friluftsliv, leir og kursvirksomhet, naturvern og tiltak for funksjonshemmede. I St.meld.nr.60 (1969-1970) ble det uttalt at eiendommen fortsatt burde være på statens hånd, slik at utnyttelsen kunne skje etter en samlet og sentral vurdering av prioriterte offentlige formål.

Foruten driften i samsvar med forutsetningen har leiren også periodevis vært nyttet som asylmottak. For tiden drives leiren av Norsk Folkehjelp i henhold til avtale som utgår i 1998.

I inneværende års statsbudsjett har Stortinget gitt fullmakt til at den del av eiendommen som utgjør friluftsområdet, kan overdras vederlagsfritt til Arendal kommune. Det øvrige området skal takseres og avhendes på en slik måte at statens økonomiske interesser ivaretas, men under rimelig hensyntaking til lokale interesser. Statsbygg er derfor nå i gang med avhending.

Avhendingsprosessen forutsettes avsluttet i løpet av 1998. En forsering er ikke aktuelt, da man for leirområdet er bundet av avtalen med Norsk Folkehjelp, som gjelder ut 1998. Samtidig er det viktig at prosessen gjennomføres på en forsvarlig måte i samsvar med Stortingets forutsetninger og det regelsett som for øvrig gjelder ved avhending av statlige eiendommer.

Liv Marit Moland (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Arendal kommune venter på to planer som angår Hove-Spornes-området - « Verneplanen for Raet » og en kystsoneplan. I mellomtiden har kommunen laget en skjøtselsplan for området. På grunn av stedets store popularitet som tursted hele året er slitasjen på naturen altfor stor. Nødvendig vedlikehold og restriksjoner på bruken av området må komme så raskt som mulig, bl.a med fysiske hindre for motorferdsel og vedlikehold av verneskogen.

Arendal kommune ønsker også å overta leirsenteret og la ideelle frivillige organisasjoner drive det som i dag.

Nå har statsråden svart at en skal ta « rimelig » hensyn til lokale interesser når det gjelder selve leirområdet. Arendal kommune har vært gjennom en sammenslåing, og har siden den gangen hatt veldig dårlig økonomi. Vil statsråden allikevel vurdere at også Hove leirsenter kan overdras vederlagsfritt til Arendal kommune?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Det er ikke opp til statsråden å vurdere om en statlig eiendom kan overdras vederlagsfritt eller ikke. Vi er bundet av avhendingsinstruksen, og i tilfelle noe annet skal skje, er det Stortinget som må gjøre vedtak om vederlagsfri overdragelse av statlig eiendom.

Ellers har jeg ikke noe å tilføye til det jeg sa i mitt første svar, bortsett fra at det i avtalen med Norsk Folkehjelp står eksplisitt at adgangen til å bruke dette området for lokalbefolkningen skal fortsette som tidligere til avtaleperioden er slutt.