Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato: 22.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Torny Pedersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiminister Marit Arnstad:

I oktober 1996 ble det påbegynt et prosjekt av Hammerfest El-verk DA gjennom Hammerfest Strøm AS for å utvikle fornybar miljøvennlig energi. Målet er å utnytte tidevannsstrømmen i Kvalsundet ved Hammerfest ved bruk av vannmøller. Dette vil gi ren, miljøvennlig og forutsigbar energi, nye arbeidsplasser, kompetanse på havstrømmer og teknologi.

Vil statsråden bidra til at dette prosjektet får den bistand og støtte det trenger i en kritisk forsøksperiode?

Statsråd Marit Arnstad: Regjeringen synes at den satsingen på tidevannsenergi som nå foregår i Kvalsundet, er både spennende og utfordrende. Det ligger i tidevannsprosjektet en interessant type teknologi som, dersom den lykkes, kan ha et industrielt potensial for leveranser internasjonalt. Hvorvidt tidevannsenergi kan bidra vesentlig til innenlandsk kraftforsyning er et annet spørsmål, men lokalt vil et slik anlegg kunne gi verdifulle bidrag uansett, og det er viktig.

Det foregår nå et forprosjekt som skal kartlegge forutsetningene for et tidevannskraftverk i Kvalsundet. I den forbindelse har vi allerede gitt bistand og støtte. Gjennom Norges forskningsråds program for fornybare energikilder, NYTEK, er det gitt ca 1,9 mill. kr til gjennomføring av forprosjektet.

Det er nå naturlig å avvente hva som kommer ut av forprosjektet når det blir ferdig til sommeren. Da vil de teknologiske, økonomiske og markedsmessige forutsetningene for tidevannskraftverket være bedre avklart enn i dag, og da er det tid for å ta videre stilling til ytterligere støtte til selve prosjektet. En slik støtte vil eventuelt komme inn under NVEs støtteordning til introduksjon av ny energiteknologi og for så vidt konkurrere med andre prosjekter på bioenergi og vind.

Tidevannsenergi er en ny og interessant energikilde, og i utgangspunktet er jeg og Regjeringen positiv til Kvalsund-prosjektet og de mulighetene som ligger der.

Torny Pedersen (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det var jo gledelig å høre at en er så positiv til prosjektet. Med en regjering som prater veldig mye miljø, var det vel å forvente at dette var noe å se på også fra Regjeringens side.

Vi vet jo at vi må satse på en fornybar miljøvennlig energi. Vi vet også at det i forbindelse med dette prosjektet i Hammerfest faktisk er blitt opprettet en teknisk fagskole som bruker den teknologien som dette prosjektet bygger på, i forskningen sin. Det syns jeg er en interessant del av det. Vi vet at vi nordover i landet har ganske mange ensidige arbeidsplasser, og dette prosjektet er egentlig med på å frembringe ny teknologi og spennende arbeidsmåter, slik at jeg ser for meg at dette faktisk kan demme opp for fraflyttingen.

Jeg ble ikke helt beroliget av statsråden, for det er nå nødvendig at det blir gitt penger til forprosjektet, slik at det kan bli ferdig før sommerferien.

Statsråd Marit Arnstad: Som jeg sa i mitt første svar, er Regjeringen i utgangspunktet positiv til prosjektet, og gjennom Forskningsrådet er det allerede bevilget til sammen 1,9 mill. kr til forprosjektet, fordelt med like beløp på 1997 og 1998. Det tilsvarer ca 50 % av de omsøkte kostnadene til forprosjektet, og jeg er ikke kjent med at det er bedt om flere midler til selve forprosjektet. Tvert imot er det min forståelse at forprosjektet dermed skal være fullfinansiert.

Jeg synes det er viktig at forprosjektet blir gjennomført, slik at en ut fra resultatene av det kan ta videre stilling til selve gjennomføringen av et eventuelt prosjekt.

Torny Pedersen (A): Jeg takker igjen for svaret. Vi har ikke riktig samme oppfatning, statsråden og jeg.

De signalene som er kommet, går ut på at de ønsker sterkt å bli ferdig med forprosjektet før sommeren, altså nå i vårhalvåret, og selv om det er bevilget penger fra Norges forskningsråd, mangler de allikevel en del for å bli helt ferdig med forprosjektet for å finne ut hva prisen pr kWh vil bli. Det er det som det nå er viktig å få greie på, om dette prosjektet i det hele tatt kan bli regningssvarende.

Statsråd Marit Arnstad: Som sagt er det både for 1997 og for 1998 bevilget penger til det konkrete forprosjektet som representanten her er opptatt av. Det er bevilget et beløp som skulle tilsvare 50 % av kostnadene for forprosjektet. Dersom det er slik at det ikke er tilstrekkelig, og dersom en skulle ønske å søke offentlige myndigheter om ytterligere midler - jeg kan selvsagt ikke behandle det fra Stortingets talerstol - må det også kunne forventes at det blir innsendt en formell søknad til de rette instanser om ytterligere midler.