Stortinget - Møte onsdag den 6. mai 1998

Dato: 06.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Terje Johansen (V): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Vil samferdselsministeren vurdere hensiktsmessigheten av å la minibusser og « børstraktorer » uten et visst minimum av passasjerer fortsette å benytte kollektivfeltene?

Presidenten: Det er nesten så presidenten vil si at dette var et spennende spørsmål.

Terje Johansen: (fra salen) Svaret er mer spennende.

Statsråd Odd Einar Dørum: I forskrifter gitt med hjemmel i vegtrafikkloven av 18. juni 1965 nr. 4 følger at kjøring med buss i kollektivfelt er tillatt dersom det er angitt ved offentlig trafikkskilt. Buss er definert i samsvar med EUs regelverk som bl.a bil for persontransport med over åtte sitteplasser i tillegg til førersetet.

For å kunne klassifiseres og registreres som buss, kreves at kjøretøyet oppfyller vilkår bl.a om forsvarlig utforming og plassering av seter. Tidligere ble installering av klappseter godtatt som sitteplass ved registrering som buss. Fra og med 1. januar 1995 ble imidlertid slike seter ikke lenger akseptert. Kjøretøy registrert som buss før dette tidspunkt, vil likevel fortsatt kunne benytte kollektivfelt.

Etter min mening bør det gjøres avgrensinger i eksisterende bruk av kollektivfelt dersom reglene viser seg å ha en uheldig virkning i forhold til fremkommelighet for kollektivtransport. Jeg har pr. i dag ikke god nok dokumentasjon på at det er tilfellet. Etter endringen i 1995 kan ikke børstraktorer lenger registreres som busser. Skulle det være uheldige virkninger i forhold til fremkommeligheten for kollektivtransporten, vil jeg imidlertid vurdere endringer i regelverket for bruk av kollektivfelt.

Terje Johansen (V): Jeg kan gi samferdselsministeren noe bakgrunnsstoff for å komme fram til en konklusjon, som jeg har et forslag om til avslutning.

Det er nemlig slik at jeg har en erfaring som jeg er helt sikker på at samferdselsministeren setter pris på å dele med meg, idet jeg vet at han ikke har tilsvarende erfaring - jeg er nemlig bilfører. Jeg kjører Mosseveien nesten daglig når jeg ikke tar buss, og Mosseveien er et sorgens kapittel. Den fikk 15 mill. kr i bevilgning den gang Johan J Jakobsen var samferdselsminister - i 1985. Siden har det ikke skjedd noen ting. Kollektivfeltet er ikke sammenhengende. Det betyr at hele Mosseveien står i stampe når børstraktorer og andre skal inn på veien igjen. Det er mektig irriterende. Denne opphopingen fører til at køen blir stadig lengre. Disse børstraktorene har en veldig lang levetid. Jeg vil derfor be samferdselsministeren vurdere å innføre en minimumsgrense på f.eks tre passasjerer for den slags kjøretøy i framtiden.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Johansen har helt rett i at jeg ikke har førerkort, men jeg har vært passasjer så lenge at jeg kjenner den følelsen han beskriver. En følelse jeg har hatt som busspassasjer, er at jeg av og til kan oppleve meg som litt forhånet, i den forstand at bussen står og stanger i et kryss som ikke er regulert på en bra nok måte. Derfor kan jeg forsikre representanten om at det å se på fremkommeligheten for kollektivtransporten er noe jeg nå legger stor vekt på og også jobber aktivt med. Det kan gjelde fremkommeligheten for kollektivtransport i kryss, og det kan gjelde kollektivtransporten i kollektivfelt, som representanten har tatt opp. Jeg lover at jeg skal ta med og vurdere de innspill han har kommet med.

Jeg kan tilføye at i forbindelse med debatten om Oslo-luften, ble det stilt spørsmål til departementet om vi ville tillate bruk av privatbil med tre passasjerer i kollektivfelt. Det har vi bastant avvist. Vi har sagt at kollektivfeltene, i hvert fall rundt Oslo og andre storbyer, er så fulle at det er ingen grunn til å fylle dem opp ytterligere, og det er ingen grunn til å håne busspassasjerer som prioriterer bruk av kollektivtransport.

Terje Johansen (V): Jeg er helt enig med samferdselsministeren i at vi ikke skal tillate flere privatbiler i kollektivfeltene, uansett passasjerantall. Det jeg er ute etter, er å sørge for at de som allerede har fått denne dispensasjonen, utnytter den på en måte som for det første gjør at det blir færre privatbiler, ved at man oppfordrer til kameratkjøring, og for det andre at de som nå kjører kollektivt med busser i rute, slipper å sitte i kø bak børstraktorene. Mange av disse har veldig lang levetid.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er selvfølgelig klar over at børstraktorene er godt produsert og har lang levetid, men etter 1995 kan de ikke lenger registreres som busser. Men representantens anliggende om at vi må se på fremkommeligheten i kollektivfelt, lover jeg å gå inn i og følge opp, fordi jeg synes det er viktig at kollektivtransporten styrkes. Det er dessuten helt livsnødvendig både for å bekjempe luftforurensningen i de største byene og for eventuelt å sette i gang bilbegrensende tiltak i rushtiden. Da må vi vite at kollektivtransporten har sikre kår.