Stortinget - Møte onsdag den 27. mai 1998

Dato: 27.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 29

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til statsråden:

Et enstemmig Arendal bystyre og fylkesutvalg har tidligere vedtatt å regulere Stoa Vest i Arendal til næringsområde. Innvendinger mot dette fra fylkesmannens miljøvernavdeling har imidlertid brakt denne saken opp på departementsnivå. En enstemmig lokaldemokratisk avgjørelse helt uten nasjonal betydning blir overprøvd av sentrale myndigheter. En overkjøring av den lokale selvråderetten vil være svært negativ og distriktspolitisk meget skadelig for Aust-Agder.

Kan statsråden redegjøre for denne saken?

Statsråd Guro Fjellanger: Arendal kommune fremmet forslag til reguleringsplan for Stoa Vest i april 1997. Arealet er i hovedsak foreslått brukt til næringsareal og inneholder også et område for ny postterminal. Forslaget var i strid med gjeldende kommuneplan. Fylkesmannens miljøvernavdeling i Aust-Agder reiste innsigelse mot planforslaget bl.a under henvisning til rikspolitiske retningslinjer for samordnet areal- og transportplanlegging.

Kommunen gjorde vedtak om reguleringsplanen i desember 1997 uten å ta hensyn til innsigelsen. Etter bestemmelsene i plan- og bygningsloven skal planer i slike tilfeller avgjøres av Miljøverndepartementet. Departementet har vært på befaring i området, og saken ligger nå til sluttbehandling.

Hovedspørsmålet som departementet må ta stilling til i denne saken, er om tilretteleggingen for en betydelig forretningsvirksomhet eller kjøpesenterutvikling i planområdet er i strid med de rikspolitiske retningslinjene for samordnet areal- og transportplanlegging fra 1993. Her heter det bl.a at regionale publikumsrettede offentlige eller private servicetilbud skal lokaliseres ut fra en regional helhetsvurdering tilpasset eksisterende og planlagt senterstruktur og kollektivknutepunkter.

Jeg viser også til at Stortinget ved sin behandling av St.meld.nr.29 (1996-1997) om regional planlegging og arealpolitikk mente at det var behov for en sterkere styring av etablering og utvidelse av kjøpesentre. På denne bakgrunn bad Stortinget Regjeringen om å vurdere etableringsstopp for nye kjøpesenter i tre-fem år.

Miljøverndepartementet prioriterer saken høyt, bl.a fordi det er viktig å få en rask avklaring av lokaliseringen av ny postterminal.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil imidlertid påpeke at Arendal sentrum er fullt utbygd. Sentrum i Arendal er begrenset av sjø og fjell, og det kan ikke utvides i noen retninger. Stoa-området er derfor det eneste næringsområde som har noe vekstpotensial for Arendal, og det må derfor ikke legges flere restriksjoner, som f.eks nekting av bygging av kjøpesenter, på næringsutviklingen i dette viktige område for Arendal. Det ville være totalt uakseptabelt at sentrale myndigheter overkjører et enstemmig bystyre og fylkesutvalg i vedtaket om den foreliggende reguleringsplanen for Stoa Vest. Jeg vil understreke at de distriktsmessige betydningene for Aust-Agder fylke er store og betydningen for Arendal som by i næringslivs- og arbeidsplassammenheng er betydelig.

Jeg vil til slutt få lov til å spørre statsråden: Det sterke lokalpolitiske engasjementet som er vist i denne saken, gjør ikke det et visst inntrykk på statsråden?

Statsråd Guro Fjellanger: Det lokale engasjementet gjør et inntrykk på statsråden. Men det gjør også det faktum at forslaget var i strid med gjeldende kommuneplan, og det faktum at fylkesmannens miljøvernavdeling i Aust-Agder rettet innsigelser mot planforslaget, som ikke ble tatt til etterretning.

Jeg har lyst til å understreke at når vi griper inn i saker som denne, er det strenge regler som går på at saken skal kunne sies å være av nasjonal interesse. Vi baserer oss bl.a på de retningslinjene som Stortinget har gitt oss ved behandlingen av stortingsmeldingen om regional planlegging og arealpolitikk, og der slår man bl.a fast at det er viktig å få areal- og transportplaner som gir en samlet vurdering, og som sørger for arealplanlegging som bl.a reduserer behovet for transport, reduserer klimagassutslipp og reduserer lokal luftforurensning.

Jeg vil gjerne understreke at departementet tar sikte på å få en rask avgjørelse i denne saken, ikke minst ut fra hensynet og behovet for ny postterminal.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg vil takke statsråden for at hun sier hun vil ta et hurtig initiativ for å få behandlet dette så fort som mulig. Det trengs absolutt.

Jeg er litt bekymret når hun snakker om den nasjonale kjøpesenterpolitikken, at den skal være avgjørende. Nå er det slik at i Arendal har vi faktisk ingen kjøpesenter. Men vi lider under at begge nabofylkene våre har kjøpesenter, og vi har stor handelslekkasje til begge de store kjøpesentrene. Det ene av dem er faktisk landets største. Så det ville være ønskelig at vi fikk en stadfestelse av en reguleringsplan i tråd med det forslaget som foreligger, for ikke å få en sånn løsning som f.eks bare gir rett til å bygge postterminal der. Vi må ha en regulering for Stoa Vest som tilfredsstiller næringslivets behov i Arendal og Aust-Agder, og som gir fulle rettigheter når det gjelder å bygge kjøpesenter. Derfor er de distriktspolitiske sidene viktige, og jeg mener de lokaldemokratiske avgjørelsene må respekteres. Jeg håper at en i denne saken når den blir ferdig, faller ned på en avgjørelse som er så god som mulig for Arendal og Aust-Agders vedkommende.

Statsråd Guro Fjellanger: Det er absolutt departementets intensjon å komme fram til en så god avgjørelse som mulig, så får vi da diskutere om vi er enig i konklusjonen.

Jeg har lyst til å understreke at Stortinget ved sin behandling av St.meld.nr.29 (1996-1997) om regional planlegging og arealpolitikk mente at det var behov for sterkere styring av etablering og utvidelse av kjøpesentre. Det var Stortinget som bad Regjeringen om å utrede en midlertidig etableringsstopp på tre til fem år for nye kjøpesentre. Så vidt jeg vet gjorde ikke Stortingets vedtak noe unntak for representanten Andersens fylke. Det vi gjør nå fra Regjeringens side, er kort og godt å følge opp de vedtakene som Stortinget har bedt oss om å følge opp.

Men vi er opptatt av å få en løsning på postterminalen, og bl.a ut fra det hensynet vil jeg gjenta at vi tar sikte på å behandle dette så raskt som mulig.