Stortinget - Møte onsdag den 27. mai 1998

Dato: 27.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 34

Tron Erik Hovind (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

I henhold til rikspolitiske retningslinjer for samordnet areal- og transportplanlegging skal det tilrettelegges for en mest mulig effektiv, miljøvennlig og trygg transport, samtidig som omfanget av transporten skal begrenses i størst mulig grad. Disse retningslinjene kombinert med sentralisering skaper stort press på jordbruks- og friområder på det sentrale Østlandet.

Vil statsråden foreta seg noe for å sikre at disse områdene i større grad blir forbeholdt jordbruk og friområder i fremtiden?

Statsråd Guro Fjellanger: Hensikten med de rikspolitiske retningslinjer er bl.a å bidra til at utbyggingen skjer mer konsentrert for å redusere arealforbruket og begrense transportbehovet, samtidig som det legges til rette for mer miljøvennlige transportformer.

Det er mange hensyn som skal avveies gjennom en samordnet areal- og transportplanlegging, og retningslinjene ivaretar en rekke hensyn knyttet til jordvern og friluftsliv. Av retningslinjene framgår bl.a følgende:

  • Det bør tilstrebes klare grenser mellom bebygde områder og landbruks-, natur-, og friluftsområder, og en bør søke å samle naturinngrepene mest mulig.
  • Det skal legges vekt på å utnytte mulighetene for økt konsentrasjon av utbyggingen i byggesonene i by- og tettstedsområder. Utformingen av utbyggingen bør bidra til å bevare grøntstruktur, biologisk mangfold og de estetiske kvalitetene i bebygde områder.
  • Hensynet til effektiv transport må avveies i forhold til vern av jordbruks- og naturområder.
  • Utbyggingsmønster og transportsystem bør utformes slik at en unngår omdisponering av store, sammenhengende arealer med dyrket eller dyrkbar mark av høy kvalitet.
  • Innenfor gangavstand fra stasjoner og knutepunkter på hovedårene for kollektivtrafikknettet, kan utbyggingshensyn tillegges større vekt enn vern, under forutsetning av at det planlegges en konsentrert utbygging og tas hensyn til kulturmiljøer og grøntstruktur.

Samlet sett mener jeg de rikspolitiske retningslinjene vil bidra til mindre forbruk av arealer, også av dyrket og dyrkbar jord, enn ved de svært arealkrevende utbyggingsløsningene som var vanlige før.

Utbygging innenfor den eksisterende by- og tettstedstrukturen er ofte komplisert. Det er behov for å se nærmere på hvordan dagens og eventuelt nye virkemidler kan utvikles for å bedre arealutnyttelsen. Miljøverndepartementet har innledet et nært samarbeid med Landbruksdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet om dette, der et viktig hensyn nettopp er å dempe presset på jordbruksarealene.

Tron Erik Hovind (Sp): Jeg takker for svaret. Som ministeren sa, er det svært kompliserte forhold - det er jeg fullstendig klar over. Retningslinjene i seg selv skal jo ivareta hensynet til en kollektivbasert utbygging og ikke en bilbasert utbygging, og det er bra, men problemet er når man butter bort i retningslinjer og lovverk som skal ta andre hensyn. Som eksempel har jeg lyst til å henvise til det grunnlagsmaterialet som Akershus fylke nå har, hvor det i forbindelse med utbyggingsmønsteret i kommende 25-årsperiode er plukket ut 19 knutepunkter på Romerike. 11 av dem har konfliktpotensial når det gjelder friluft, naturvern, kultur og Marka og 17 av dem når det gjelder jordvern. Man har derfor hele tiden disse avveiningene, og resultatet over noen år, når man tar jordvern isolert, er i Akershus at 13.000 daa er blitt utbygd. Så jeg håper at ministeren følger opp samarbeidet også med dem som har ansvaret for de andre områdene som hun skisserte.

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg kan si meg enig med representanten i at det er vanskelige hensyn som skal veies opp mot hverandre.

Regjeringen legger vekt på at vi skal få en areal- og transportplanlegging som i minst mulig grad kommer i konflikt med andre viktige hensyn. Blant de viktige hensynene som Regjeringen ønsker å vektlegge, er nettopp jordvern.

Jeg kommer til spørretimen i dag direkte fra en befaring i Stavanger, hvor nettopp hensynet til jordvern er satt på dagsordenen, og hvor vi må søke å finne en løsning hvor vi kan kombinere det viktige hensynet som jordvern er, med at kommunen har behov for nye boliger. Og da tror jeg det er viktig at vi har en nær og god dialog med de områdene hvor vi skal foreta disse vanskelige avveiningene, at vi har en åpen og demokratisk prosess, og at vi gir klare signaler fra Regjeringens side om at vi ønsker å prioritere jordvern.