Stortinget - Møte onsdag den 27. mai 1998

Dato: 27.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Sigrun Eng (A): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til fiskeriministeren:

I forbindelse med St.prp.nr.1 (1997-1998) omtaler samferdselskomiteen kontrollsenteret for Loran C i Bø i Vesterålen. I merknaden står det: « Komiteen viser til den usikkerheten som hersker ... for Loran C i Bø i Vesterålen. I St.prp.nr.1 (1997-1998) og i svar fra departementet av 13. november 1997 heter det at Regjeringen vil vurdere å videreføre den midlertidige kontrollordningen i et permanent kontrollsenter i Bø. Komiteen ser det som ønskelig om denne vurderingen kan bli foretatt i nær framtid. »

Hvilke initiativ har fiskeriministeren tatt?

Statsråd Peter Angelsen: I St.prp.nr.59 (1991-1992), Om utbygging og drift av et nordvesteuropeisk Loran C-system, bad Regjeringen Stortinget om fornyet samtykke til avtaleinngåelse. Avtalen om utbygging og drift av et nordvesteuropeisk Loran C omfattet bygging av et kontrollsenter i Brest i Frankrike, i tillegg til fire stasjoner i Norge, én stasjon på Færøyene, én stasjon på Sylt i Tyskland, én stasjon i Irland og to stasjoner i Frankrike.

Ifølge avtalen har Norge opsjon på å opprette et kontrollsenter med de samme muligheter for kontroll som i Brest. I praksis vil dette si at det nåværende midlertidige kontrollsenteret i Bø i Vesterålen gjøres permanent, men det vil da bli for norsk regning.

Bakgrunnen for at man ved avtaleinngåelsen satset på kun ett kontrollsenter, var at man etter at England, Island og Canada trakk seg fra samarbeidet, var nødt til å redusere kostnadene på alle de punkter hvor det kunne være forsvarlig, uten at dette medførte redusert dekning i de aktuelle områdene. Den tekniske utvikling gjorde dette mulig. Samtidig ble det hele tiden sett som viktig å holde muligheten for et norsk kontrollsenter åpen. Det er fra norsk side ønskelig med et kontrollsenter i den « norske » delen av systemet. Et viktig element her vil også være et framtidig norsk-russisk samarbeid mellom Loran C og Chayka i nord.

Som representanten Eng viser til, sa departementet i svar til samferdselskomiteen av 13. november 1997 at Regjeringen vil vurdere den midlertidige kontrollordningen videreført i et permanent kontrollsenter i Bø.

Dette senteret drives i dag som et midlertidig senter, i påvente av at det franske kontrollsenteret skal ferdigutvikles i samsvar med den internasjonale avtalen. Det franske senteret skal da kunne ta kontroll over hele systemet. I tillegg gir avtalen som nevnt også muligheter for et permanent norsk kontrollsenter. Et slikt senter vil medføre at et norsk-russisk samarbeid kan etableres. De russiske stasjonene vil vanskelig kunne kontrolleres fra Frankrike på grunn av for lange avstander. For det norske radionavigasjonsmiljøet i nord vil det også bety videreføring av det miljøet og de arbeidsplassene som er utviklet ved det nåværende kontrollsenteret i Bø.

En permanent videreføring av driften i Bø vil innebære investeringsutgifter samt årlige driftsutgifter. Regjeringen har ikke tatt stilling til slik permanent videreføring. Dette vil bli vurdert, og Fiskeridepartementet tar sikte på å få dette avklart i forbindelse med budsjettet for neste år.

Sigrun Eng (A): Eg takkar statsråden for svaret.

Eg vil likevel kome med nokre tilleggsspørsmål, for nettopp det sivile radionavigasjonssystemet Loran C er med på å trygge arbeidsplassane m.a for fiskarane i langt større område enn berre langs norskekysten. Som òg fiskeriministeren var inne på, har vi eit samarbeid med russiske fiskarar, naboane våre, som nyt godt av det same systemet. Nå veit vi at det permanente kontrollsentret eigentleg skulle ligge i Brest i Frankrike. Men fire år etter at det var sagt at det var ferdigstilt, er det framleis ikkje noko senter som er teke i bruk der, og eg veit ikkje kva som er årsaka. Kan statsråden medverke til at vi får ei avklaring om når eller om det i det heile blir noko av kontrollstasjonen i Brest i Frankrike? Eg registrerer at statsråden nå seier at han vil kome tilbake til dei budsjettmessige forholda i samband med det norske sentret i Bø.

Statsråd Peter Angelsen: Jeg forutsetter at Frankrike vil fylle sin del av avtalen om å opprette et kontrollsenter. Grunnen til at det har tatt så lang tid, har jeg ikke full oversikt over, men vi vil selvfølgelig undersøke det nærmere. Fra norsk side har vi den forutsetning at Frankrike vil fylle sin del av avtalen, og det var egentlig et fransk ønske at de skulle ha det kontrollsenteret.

Når det gjelder begrunnelsen for å gjøre kontrollsenteret i Bø permanent, er den først og fremst knyttet til det jeg sa i mitt første svar, spesielt at det vil legge et grunnlag for å knytte Loran C og det russiske Chayka sammen og dermed få full dekning av hele Barentshavet. Hvis man ikke får til en slik avtale med Russland, står man uten dekning i den østlige delen av Barentshavet, og det må da betydelige investeringer til i en ny sender i Øst-Finnmark for å få til en slik dekning. Departementet vil legge fram for Regjeringen problemstillingene og ta en vurdering av hva som vil være det riktige.

Sigrun Eng (A): Eg takkar på nytt for svaret.

Naturleg nok føler dei tilsette i Bø frustrasjon og utryggleik i samband med sin arbeidsplass med eit slikt uavklart permanent stadval. Eg vil derfor til sist stille eit spørsmål: Kan statsråden signalisere om han har tanke om å vidareføre den mellombelse kontrollordninga i eit permanent kontrollsenter i Bø?

Statsråd Peter Angelsen: Nå er det slik at de ansatte har levd med den usikkerheten siden avtalen ble inngått i 1992, uten at usikkerheten ble avklart av forrige regjering.

Vi har i Fiskeridepartementet satt i gang et arbeid som vi, som sagt, skal ha avklart i løpet av året når det gjelder en eventuell videreføring av kontrollsenteret, og fra Fiskeridepartementets side ser vi store fordeler ved å få i stand denne avtalen med Russland, noe som innebærer en videreføring av kontrollsenteret. Det er faktisk det svaret jeg kan gi nå. Vi er inne i et arbeid fram mot budsjettet som skal legges fram til høsten, der hele spørsmålet skal være endelig avklart fra vår side.