Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 1998

Dato: 03.06.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

I dag er det slik at arveloven for stamhuset Jarlsberg i Tønsberg kommune kun sikrer mannlig arverekkefølge.

Hvordan ser statsråden på en lovendring som sikrer en rekkefølge hvor også kvinner går inn i arverekken?

Statsråd Aud-Inger Aure: Ved lov av 4. juli 1927 nr 11 om stamhuset Rosendal og om forandring i arverettsreglene for stamhuset Jarlsberg ble det satt begrensninger som innebærer at stamhuset kun kan arves av « mannlige agnatiske medlemmer av den nuværende norske linje av slekten Wedel Jarlsberg ». Dersom det ikke skulle finnes slike arvinger, skal stamhuset tilfalle universitetet som fri eiendom på nærmere vilkår som Kongen bestemmer. Før vedtakelse av loven fra 1927 hadde også norske kvinner og kvinnelinjer av slekten Wedel Jarlsberg arverett, men da rangert etter mannlige arvinger i den tyske gren av slekten. Innskrenkningene i arverettsreglene ble foretatt for å hindre at stamhuset skulle gå over til en helt tysk gren av slekten. Arverettsreglene for stamhuset Jarlsberg er altså historisk begrunnet, og innebar før 1927 ikke en avskjæring av kvinner som arvinger til stamhuset.

Justisdepartementet arbeider for tiden med utkast til lovendring i denne saken. Forslag til lovendring vil gå ut på at det skal bli en arverettslig likestilling mellom kvinner og menn i forhold til stamhuset Jarlsberg.

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg takker justisministeren for svaret. Hun sier at arbeidet med å få til en lovendring er i gang. Det er jeg glad for å høre. Forslaget vil innebære en arverettslig likestilling, slik familien Wedel Jarlsberg lenge har ønsket. Gjennom mange år har vi arbeidet med å få fjernet kvinnediskriminerende bestemmelser fra lovene våre. Nå er altså tiden kommet til stamhuset Jarlsberg, hvor bare menn har arverett i dag.

Jeg vil da spørre justisministeren: Når kan vi regne med at dette lovforslaget vil komme til Stortinget, når det ser så opplagt ut som det gjør?

Statsråd Aud-Inger Aure: Tidspunktet for framleggelsen av et slikt lovforslag vil bli enten i slutten av høstsesjonen eller tidlig i vårsesjonen 1999. Forslaget må utarbeides, og det må ut på høring før en odelstingsproposisjon kan fremmes. Dette tar nødvendigvis litt tid, men det kommer, og det skal gjennomgå den vanlige, betryggende saksbehandlingen.