Stortinget - Møte onsdag den 28. oktober 1998 kl. 10

Dato: 28.10.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Ved utendørs gokartbaner kan man kjøre fra man er 12 år gammel, mens for innendørs gokartbanekjøring er aldersgrensen 18 år. Dette til tross for at gokartene som brukes utendørs, er både større og sterkere.

Vil statsråden ta initiativ til å oppheve denne forskjellsbehandlingen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er i utgangspunktet ikke noen forskjell i regelverket for gokartkjøring på utendørs og innendørs baner. Gokartkjøring som motorsport reguleres av en egen forskrift om motorsport på lukket område som bl.a. setter aldersgrenser for kjøring av ulike motorvogner i konkurranse- og treningssammenheng. Grensen for konkurranser er tolv år for de minste gokartene, for trening er grensen ti år. Slik kjøring må skje i regi av klubb tilknyttet Norges Bilsportforbund eller Norges Motorsykkelforbund. Dette skal gi en sikkerhet for at kjøretøyene er godkjent i forhold til klubbenes tekniske reglement, og at den enkelte fører gis tilstrekkelig opplæring før egen kjørelisens utstedes.

Det har ikke vært gitt egne regler som tillater utleie og bruk av gokart til annen uorganisert fritids- og underholdningsbruk. Slik kjøring kan derfor bare skje dersom kjøretøyene er godkjent etter de generelle regler for godkjenning av kjøretøy, og dersom den som skal bruke kjøretøyet, har det nødvendige førerkortet.

Departementet er gjort kjent med at det på enkelte gokartbaner kan foregå utleie av gokart som ikke er i samsvar med formålet for forskriften om motorsport. Vi har derfor bedt Vegdirektoratet vurdere om det er behov for en revisjon av forskriften i lys av den faktiske utviklingen som har skjedd med hensyn til kommersiell utleie av gokarter, eller om forskriften bør håndheves strengere. Vurderingen bør gjøres som ledd i en mer omfattende revisjon av forskriften, der direktoratet også er bedt om å vurdere en tilnærming/harmonisering av den norske forskriften til svenske og danske regelverk, og en kan regne med at en slik omfattende gjennomgang først kan foreligge i 1999.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker statsråden for svaret, og er tilfreds med at statsråden har bedt Vegdirektoratet vurdere om det er behov for en revisjon av forskriften. Hvem som helst kan åpne gokartbaner under forutsetning av at kjøretøyene er godkjent, og at brukeren har førerkort.

Jeg tror mange som driver kommersiell utleie av gokarter, savner et regelverk å forholde seg til som åpner for en mer omfattende bruk enn det som er tillatt i dag.

For øvrig hadde jeg et tilleggsspørsmål om når denne saken ville foreligge, men det har jo statsråden allerede svart på – så takk!

Statsråd Odd Einar Dørum: Takket være intens oppsøking og kontaktvirksomhet fra stortingsrepresentant Eirin Faldets side, har jeg fått en dyp innsikt i gokartsystemet, som representanten Skogholt tar opp her. Jeg er klar over at det er anlegg som det er behov for å se på sikkerhetskrav i forbindelse med, og jeg er også klar over det forhold at det bl.a. drives et utmerket forebyggende arbeid i regi av politiet som en bør se på i denne sammenhengen, og som jeg antar også ligger til grunn for representanten Skogholts spørsmål. Så jeg bekrefter at slike praktiske forhold har foranlediget at jeg har bedt Vegdirektoratet gjøre det arbeidet som nå er igangsatt.