Stortinget - Møte onsdag den 28. oktober 1998 kl. 10

Dato: 28.10.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I flyselskapenes vinterruter er rutetilbudene for Harstad/Narvik Lufthavn sterkt redusert for trafikken innad i landsdelen. I regionen reageres det sterkt på disse omfattende kuttene, da det ikke er dårlig passasjergrunnlag som kan være begrunnelsen. For næringslivet og for andre brukere i regionen betyr kuttene store merutgifter og praktiske problemer.

Hva kan statsråden gjøre for å rette på dette forholdet?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I forbindelse med overgangen til vinterprogrammet 1998/99 har flyselskapet SAS valgt å redusere tilbudet regionalt til og fra Evenes. Så vidt jeg vet, er dette bl.a. ut fra selskapets vurderinger av konkurransesituasjonen i regionen samt øvrige kommersielle forhold. Selskapet står fritt i å foreta slike ruteendringer.

Som samferdselsminister er det mitt ansvar å sørge for at den samlede transportstandard også i denne regionen er tilfredsstillende. Etter grundige studier av bl.a. rutetilbudet til og fra Harstad/Narvik Lufthavn, rutetilbudet til og fra Narvik Lufthavn samt sjøverts rutetilbud med henholdsvis hurtigbåt og hurtigrute til og fra Harstad er det min oppfatning at den samlede transportstandarden i regionen ikke berettiger statlig inngrep.

Etter det luftfartsrelaterte regelverket kan statlig intervensjon i markedet skje når den samlede transportstandarden blir for dårlig. Når det gjelder luftfart, må det da utlyses såkalt forpliktelse til offentlig tjenesteytelse, FOT. Dette innebærer bl.a. enerett og monopol på rutene til og fra Evenes, noe jeg forstår at bl.a. støtteutvalget for lufthavna har vært negativ til.

Både faktisk eksisterende transportstandard i regionen og ulemper ved statlig inngrep med FOT tilsier derfor at staten ikke bør gripe inn. Jeg vil imidlertid uansett oppfordre berørte brukere og andre interessenter til å ta kontakt med aktuelle flyselskaper for å øve påtrykk for et bedret rutetilbud, hvis det er slik at uklarheter vedrørende det faktiske passasjergrunnlaget har påvirket flyselskapenes vurderinger i negativ retning.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Det reduserte rutetilbudet gjelder ikke bare én lufthavn, men flere lufthavner som betjener store områder i Nord-Norge. Blant annet er jeg blitt kjent med at det er reagert ganske sterkt fra Alta kommune. Jeg har registrert i pressen at departementet har betegnet endringen som marginal. Dette må jeg si forbauser meg, når f.eks. Harstad/Narvik Lufthavn har fått en reduksjon på 30 pst., og korrespondanse med andre ruter er blitt langt vanskeligere. Det er vanskelig å forstå når passasjergrunnlaget er godt, og det er heller ikke benektet fra selskapet. Det er altså faktisk i dag lettere å reise med fly fra Harstad/Narvik Lufthavn via Gardermoen til Tromsø enn det er å reise direkte. Dette må skurre i ørene på de fleste og må kunne betegnes som distriktsfiendtlig. Jeg synes statsråden tar for lett på disse spørsmålene som er tatt opp, og jeg spør om ikke statsråden kan tenke seg å drøfte disse spørsmålene med ruteselskapene med sikte på en løsning.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er som kjent med et meget solid flertall i Stortinget etablert en deregulering av luftfarten på stamrutenettet, samtidig som vi har et anbudsopplegg på kortbanenettet. Det er det som er spillereglene for det som foreligger. Det er den åpne debatten om rutetilbudet som påvirker, og det er ikke slik at departementet har noen som helst styringsmulighet i denne situasjonen. Vi prøver likevel å følge med i det som skjer av endringer, og det jeg gjorde rede for i mitt svar, var hvilke spilleregler som gjelder i forhold til endringene. Det var også tydelig av svaret å se hvordan man kan påvirke situasjonen hvis det er slik at det er feil informasjon om brukergrunnlaget som har påvirket ruteopplegget.

Jeg har registrert at representanten har bedt meg se på dette på nytt, og jeg skal på nytt gå igjennom den faktiske informasjon jeg har om situasjonen i dette området.

Bendiks H. Arnesen (A): Jeg er klar over de faktiske reglene som gjelder for luftfart og for ruteopplegg. Men jeg kan ikke fri meg fra at det må være en oppgave for oss alle å gå til flyselskapene og forsøke å få dem til å skjønne de konsekvensene dette har medført.

Jeg er veldig glad for at statsråden tar min anmodning på alvor, og at han vil gå til flyselskapene og drøfte denne situasjonen, nettopp ut fra de påviselige konsekvensene dette har for næringslivet og for øvrige brukere i en stor region.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det ble nok lagt mer velvilje i svaret mitt enn det var grunnlag for. Jeg sa ikke at jeg kommer til å gå til flyselskapene, men jeg sa at jeg på nytt ville se på det informasjonsgrunnlaget som fins om den faktiske utvikling i regionen. Det er en del av den informasjonen som departementet har, og som vi tar med oss. Det har jeg lovet å gjøre, og det gjentar jeg, og står selvfølgelig ved.