Stortinget - Møte tirsdag den 24. november 1998 kl. 10

Dato: 24.11.1998

Dokumenter: (Innst. S. nr. 23 (1998-99))

Sak nr. 1

Innstilling fra Stortingets presidentskap om godtgjørelser for stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer

Talere

Votering i sak nr. 1

Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil gjerne ta opp det forslaget som er omdelt på representantenes plasser, og som går ut på at denne saken etter SVs mening bør sendes tilbake til Stortingets lønnskommisjon med den klare beskjed at godtgjørelsen for stortingsrepresentanter og Regjeringens medlemmer ikke skal øke mer enn den generelle lønnsøkningen. Det er fordi Stortingets lønnskommisjon, som nå Presidentskapet støtter, i kroner har foreslått betydelige lønnsøkninger for stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og statsministeren, men også i prosent en betydelig lønnsøkning utover det som andre har fått i dette lønnsoppgjøret, selv om det har vært et meget godt lønnsoppgjør.

Fra SVs side mener vi at man ikke skal øke lønnsforskjellene i samfunnet, og heller ikke at Stortinget burde gå foran i ønsket om økte lønnsforskjeller eller økt lønnsnivå generelt sett. I kroner er dette en betydelig lønnsøkning, særlig for statsminister og regjeringsmedlemmer, men også for stortingsrepresentanter. Som kjent lever folk av kroner og ikke av prosenter.

Mange steder i arbeidslivet diskuterer man nå lønnssystemer for å legge det om i mer resultatorientert retning, med mer vekt på «resultatlønn», som det heter. Jeg syns heller ikke det argumentet akkurat i dag skulle tilsi at regjeringsmedlemmer og statsministeren fortjener en lønnsøkning på 65 000 kr.

Det virker heller ikke som det er noen betydelige rekrutteringsproblemer til regjeringskontorene akkurat nå. Tvert imot, var det en som hvisket bak meg, nå skjønner jeg hvorfor de holder seg så godt fast!

Med dette er forslaget tatt opp.

Presidenten: Kristin Halvorsen har tatt opp det forslaget hun viste til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 494)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram ett forslag, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti. Forslaget er omdelt i salen.

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget samtykker i at følgende godtgjørelser fastsettes med virkning fra 1.oktober 1998:

Stortingsrepresentanter kr 440 000 pr. år

Regjeringsmedlemmer kr 625 000 pr. år

Statsminister kr 765 000 pr. år

Presidenten: Her foreligger et alternativt forslag fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Saken sendes tilbake til Stortingets lønnskommisjon. Stortinget forutsetter at økningen i godtgjørelse for stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer ikke blir større enn den generelle lønnsøkningen i arbeidslivet.»

Votering: Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes komiteens innstilling med 98 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 11.44.00)