Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å rette følgende spørsmål til finansministeren:

«Både narkotikamisbrukere og tunge alkoholbrukere kan i dag få behandling for sitt misbruk. En del av de som i dag er innlagt på slike institusjoner for behandling, har blitt beordret dit av sine respektive arbeidsgivere med beskjed om at man enten lar seg behandle eller mister jobben. Arbeidsgiver investerer da selv en betydelig sum for at dyktige medarbeidere skal kunne komme ut av sitt misbruk. I dag er ikke slike utgifter fradragsberettiget for arbeidsgiver.

Vil statsråden ta initiativ til å endre på dette?»

Statsråd Gudmund Restad: Jeg legger til grunn at spørsmålet om arbeidsgivers fradrag for utgifter som pådras i forbindelse med at ansatte er innlagt for behandling for narkotika- eller alkoholmisbruk, gjelder utgifter til lønn m.v. til den ansatte og dekning av behandlingskostnadene ved innleggelse i institusjonen.

Lønnsutgiftene, herunder arbeidsgiveravgift og andre sosiale kostnader, er fradragsberettiget, jf. skatteloven § 44 første ledd bokstav a. Dette gjelder også om den ansatte som er innlagt i behandlingsinstitusjon, ikke er sykmeldt, men er innvilget permisjon med lønn av arbeidsgiveren. Den ansatte vil bli beskattet for lønnen på vanlig måte.

Dersom den ansatte blir beskattet for den fordel som dekning av behandlingsutgifter representerer, vil også arbeidsgiveren få fradrag for kostnaden som en lønnsmessig kostnad.

Når det gjelder arbeidsgivers dekning av behandlingsutgifter som ikke behandles som lønn, kan dette isolert sett neppe bli betraktet som en driftsutgift for virksomheten. Det er derfor vanskelig å se for seg et alternativ hvor den ansatte ikke skal beskattes for den fordel dekningen av behandlingsutgiftene representerer, men arbeidsgiveren likevel skal innrømmes fradrag for dekning av slike utgifter.

Jeg kan ikke se at det er mangler ved skattesystemet på dette området, og ser derfor ingen grunn til å ta noe initiativ til innføring av en særskilt fradragsregel for slike utgifter. I utgangspunktet er det et lønnstillegg når arbeidsgiver dekker privatutgifter til institusjonsopphold m.v. for en ansatt.