Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Vidar Kleppe (Frp): Jeg ser meg dessverre nødt til å stille justisministeren følgende spørsmål – men i og med at hun er sykmeldt, er jeg glad for at det er statsråd Lilletun som skal svare:

«Politimesteren i Vest-Agder går nå inn for å innskrenke polititjenesten i Flekkefjord kommune. Flekkefjord politistasjon skal være stengt på dagtid søndager, samt mellom kl. 23.00 – 07.00 hver ukedag. Dette er et stort og betydelig tilbakeskritt for polititjenesten og beredskapen i Flekkefjord, som også får ringvirkninger overfor de nærliggende kommuner.

Hva vil statsråden gjøre for å hindre dette?»

Statsråd Jon Lilletun: Det er politimesteren som har ansvar for hvordan arbeidsoppgavene prioriteres i et politidistrikt. Det tilligger også politimesteren å etablere og gjennomføre vakt- og beredskapsordninger slik at tjenestetilbudet totalt sett blir best mulig innenfor tildelte rammer.

I en slik vurdering må så vel oppgaver som ressurser stå i forhold til hverandre. I politi- og lensmannsetaten er det lagt til rette for forskjellige former for tjenestetilbud. Dette kan være helkontinuerlig aktiv tjeneste, vaktsamarbeid på tvers av distriktsgrenser eller reservetjeneste i form av hjemmevakt. I dette ligger det at det vil være varierende tjenestetilbud i politi- og lensmannsetaten, avhengig av oppgaver og geografiske forhold.

Når det gjelder polititjenesten i Flekkefjord kommune, har politimesteren opplyst at så vel vakt- som beredskapsmessige hensyn er tilstrekkelig ivaretatt ved den omlegging av tjenesten som er tenkt gjennomført. Til de tider av døgnet hvor det ikke er aktiv tjeneste, vil beredskapen være løst ved reservetjeneste. Denne ordningen består av polititjenestemenn som er tilgjengelige i beredskap og vil rykke ut etter behov.

Jeg kan forsikre representanten Kleppe at her vil departementet følge to linjer. Den ene er at den frihet som ligger i delegeringen av ansvar til det enkelte politikammer og lensmannskontor når det gjelder å disponere sine ressurser best mulig, tenker vi ikke å ta fra dem for å lage Justisdepartementet til et overpolitikontor eller overlensmannskontor. Samtidig kan jeg love representanten Kleppe at vi vil følge nøye med i utviklingen på alle områder og ha en dialog, i dette tilfellet med politimesteren i Vest-Agder, hvis det skulle vise seg at dette får negative konsekvenser.

Vidar Kleppe (Frp): Det var ikke et betryggende svar, i hvert fall ikke når statsråden holdt seg til det som han hadde fått med seg fra departementet. Men da statsråden begynte å snakke ut fra sine holdninger og sine meninger om dette, ble det straks bedre. Jeg er for så vidt glad for at statsråd Lilletun vil følge dette nøye, og hvis det blir problemer, skulle han komme tilbake – det var slik jeg oppfattet det – med tiltak slik at det ikke skal stå på økonomiske ressurser. Med det utgangspunktet er jeg for så vidt fornøyd.

Men det som skjer i landet vårt, og som også skjer i Flekkefjord, er at vi stenger mulighetene for lovlydige borgere til å ferdes trygt. Det at politistasjonen har en telefonsvarer mellom kl. 23.00 og kl. 07.00, er ikke betryggende. Jeg vil minne om at Flekkefjord politikammer med hjelp fra nærliggende politikammer i september i fjor hadde et beslag på over 1 tonn hasj. Det viser at kriminaliteten i Flekkefjord og på Sørlandet er som ellers i landet. Derfor vil jeg be statsråden bekrefte at han vil følge spesielt opp Flekkefjord, med tanke på det han avsluttet sitt forrige innlegg med.

Presidenten: Presidenten vil benytte sjansen til å minne representanten Kleppe om at når statsråden leser fra sine dokumenter, heter det ikke departementet, da er det statsråden som uttaler seg.

Statsråd Jon Lilletun: Eg takkar representanten Kleppe for at det kom til uttrykk ein viss tillit til statsråden i tilleggsspørsmålet hans. Då kan vi vel konstatere at det vonleg ikkje er det faktum at korkje Kleppe eller eg for tida har opphald i Vest-Agder, som gjer at dei kan minske beredskapen.

Det er ei intern arbeidsgruppe i politidistriktet som med bakgrunn i samanslåinga av Flekkefjord politistasjon og Flekkefjord lensmannskontor har arbeidd med den nye tenesteordninga. Ved gjennomgang av vaktjournalar for det siste halve året viser det seg at det gjennomsnittleg har vore ei utrykking pr. uke innanfor den tida på døgnet der det no vert lagt om til reserveteneste. Heimevaktordninga vil bestå av fire tenestemenn som skal dekkje Flekkefjord og Kvinesdal kommunar. Det vil seie at om ein får svar av ein telefonsvarar når ein ringjer til politistasjonen, får ein òg opplyst telefonnummeret til den som har vakt, og kan ringje direkte til vedkommande. Og då spørs det om ikkje dette totalt sett er ein fornuftig måte å organisere tenesta på: mest mogleg folk på dei oppgåvene som skal løysast.