Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 29

Reidun Gravdahl (A): Jeg vil gjerne få stille et spørsmål til samferdselsministeren:

«En dansk turist omkom i en bilulykke i Valdres 17. januar 1999. Det var glatt, og bilen hadde sommerdekk. Danske vinterturister som kjører biler med sommerdekk i Valdres, er ikke noe uvanlig syn.

Hvordan kan det tillates at utenlandsregistrerte biler kan kjøre rundt med dekk som ikke er tilpasset føret, og utsette både seg selv og andre for fare, og hva vil statsråden gjøre med dette?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er meget uheldig at utenlandske kjøretøyer trafikkerer glatte norske vinterveger kun utstyrt med sommerdekk. Dette er imidlertid ikke tillatt.

Bruk av vinterdekk, eventuelt også kjetting, er påbudt når forholdene krever slik utrustning. Dette fremgår uttrykkelig av forskrift om bruk av kjøretøy § 1-4, hvor det bl.a. heter:

«Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.»

Ansvaret for at kjøretøyer er utstyrt i samsvar med dette påligger sjåføren, og mangelfull dekkutrustning gir grunnlag for straffansvar.

Førere av utenlandske kjøretøy kan imidlertid feilbedømme føreforholdene i Norge. I tillegg har det vært nødvendig å bedre kontrollen og informasjonen ved grensepassering vedrørende påbudt dekkutrustning i Norge. Vegdirektoratet har derfor i samråd med Samferdselsdepartementet den 9. september 1998 sendt ut en presisering til alle vegkontorer om hvordan regelverket skal forstås og praktiseres.

Vegdirektoratet arbeider i tillegg nå med en brosjyre på flere språk som skal distribueres ved alle landets grensestasjoner samt til bilbrukerorganisasjoner m.v. i andre land, og som gjør det klart at det i Norge er påbudt med vinterdekk eller kjetting når det er glatt vegbane.

Reidun Gravdahl (A): Jeg takker for svaret.

Det sies at det er slik at ferjene tilbyr utleie av vinterdekk, men at ikke alle takker ja til tilbudet. Grensestasjonene er her påpekt som et område, men burde det ikke også være en mulighet til å følge det opp allerede på ferja? Det er sikkert slik at mange turister som har vært her, kanskje bare har vært i Oslo. Hvis de da kommer oppover i fjelltraktene, er det et helt annet føre vi snakker om, så de får seg en ubehagelig overraskelse. Jeg lurer på om det ikke kan være mulig å følge opp på et litt tidligere tidspunkt enn akkurat på grensestasjonen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Grensestasjonen er viktig, for det er jo ikke alle som kommer til Norge med ferge. Men jeg ser godt synspunktet om ferger, og jeg skal ta med meg det syn at når man skal gi opplysningsmateriell videre, bør man se på alle praktiske muligheter.

Jeg vil tilføye at når det gjelder utenlandsregistrerte kjøretøyer i Norge, er det allerede reagert kraftig når det gjelder tunge kjøretøyer. Der er grensestasjonene særdeles viktige, med en påbudt kontroll når det gjelder å se på bl.a. fartsbrev og å være aktive. Så det synspunkt som representanten har tatt opp, ligger meg tungt på sinne, det handler om trafikksikkerhet og det å berge liv og unngå skade.