Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato: 03.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Øyvind Vaksdal (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Konkurransetilsynet har i samarbeid med Nord Pool ASA, den nordiske elbørsen, hatt opplysninger om strømpriser til forbruker på NRK Tekst-TV. Dette tilbudet opphørte ved årsskiftet, og mange som har benyttet dette tilbudet, reagerer svært negativt på at det opphørte.

Vil statsråden ta initiativ til å få dette populære tilbudet tilbake, slik at forbrukerne kan orientere seg om prisnivået mellom de forskjellige aktører i markedet?»

Statsråd Eldbjørg Løwer: Som representanten Vaksdal påpeker, har de beste tilbudene fra Konkurransetilsynets prisundersøkelser på strøm blitt publisert på NRKs Tekst-TV-sider. Nå er det imidlertid ikke riktig å si at dette er basert på et samarbeid mellom Konkurransetilsynet og Nord Pool, siden det er Nord Pool som på eget initiativ har lagt ut denne informasjonen på Tekst-TV. Det er således Nord Pool som nå har valgt ikke å videreføre opplysningstjenesten på NRKs Tekst-TV.

Dette berører imidlertid ikke Konkurransetilsynets prisundersøkelser på strøm, som videreføres som tidligere. Tilsynet har over noen år utarbeidet en prisrangering over tilbudene fra landets strømleverandører. Bakgrunnen for etableringen av denne ordningen var at man i forbindelse med dereguleringen av kraftomsetningen ønsket å skape prisbevisste og aktive forbrukere. Som de fleste nå vet, er det i dag mulig å skifte strømleverandør på ukentlig basis uten kostnader.

For å kunne sikre virksom konkurranse mellom e-verkene også ved leveranser til mindre sluttbrukere, som f.eks. husholdningskunder, er det en forutsetning at det foreligger tilstrekkelig og sammenlignbar prisinformasjon, slik at forbrukerne kan foreta aktive valg med hensyn til leverandør av elektrisitet. Det er i denne sammenheng gledelig å observere at det er stadig flere som faktisk benytter seg av muligheten til å bytte leverandør. Ved utgangen av oktober 1998 hadde så mange som 140 000 strømkunder byttet leverandør. Dette indikerer at konkurransen om leveranser til husholdningene er økende.

I tilknytning til innføring av en meldepliktsordning for kraftpriser fra januar 1998 videreutviklet Konkurransetilsynet sine prisundersøkelser ytterligere, slik at tilsynets rangering av strømleverandører nå oppdateres på ukentlig basis. Denne informasjonen publiseres på tilsynets egne internettsider, gjennom jevnlige pressemeldinger samt via e-post og ordinær post til interesserte. Resultatene fra tilsynets prisundersøkelser refereres og omtales i tillegg hyppig både i landets aviser og i TV. Konkurransetilsynet har gode erfaringer med dagens formidlingsformer. Etter min oppfatning er således tilsynets prisrangering lett tilgjengelig for folk flest. Det er jo naturligvis også et mål at flest mulig skal få ta del i den informasjonen som tilsynets prisundersøkelser frembringer. I den forbindelse kan det for øvrig nevnes at Konkurransetilsynet nettopp har gitt ut en informasjonsbrosjyre som beskriver hvordan husholdningsmarkedet fungerer, og hvordan man kan bytte leverandør.

Avslutningsvis vil jeg oppsummere med å si at Konkurransetilsynets prisundersøkelser er et godt hjelpemiddel til å holde seg orientert om prisutviklingen i kraftmarkedet. Det er videre min oppfatning at dagens publisering via Internett, i kombinasjon med den brede omtale tilsynets prisundersøkelser generelt får i media, i tilstrekkelig grad ivaretar behovet for informasjon til forbrukerne. Dette reflekteres også i den gledelige utviklingen i kraftmarkedet, der et økende antall forbrukere bytter strømleverandør samtidig som konkurransen strømleverandørene imellom synes å øke betraktelig.

Øyvind Vaksdal (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg syns var noe skuffende.

Konkurransetilsynet har opplyst meg på telefonen at de har gått vekk fra dette prosjektet på grunn av at det kostet 60 000 kr året – det er forsvinnende lite penger.

Jeg har også fått med meg at dette tilbudet er lagt ut på Internett. Problemet er at ikke alle mennesker i dette land har tilgang til Internett. Jeg vil derfor stille statsråden følgende tilleggsspørsmål: Ser hun ikke at det tilbudet som nå er fjernet fra NRKs Tekst-TV, ikke kan erstattes av Internett, da dette ikke er et tilbud for alle? Spesielt eldre faller utenfor, da de ikke har den nødvendige tilgang til det som flere og flere får tilgang til i informasjonssamfunnet.

Statsråd Eldbjørg Løwer: Også for Konkurransetilsynet er omfanget av publisering et spørsmål om anvendelse av ressurser. Publisering via egne hjemmesider på Internett er en kostnadseffektiv og hensiktsmessig måte å informere om prisundersøkelsene på. Ytterligere publiseringer gjennom NRKs Tekst-TV-sider, og eventuelt også andre TV-kanalers Tekst-TV-sider, vil binde ressurser som tilsynet da kunne brukt til f.eks. prisundersøkelser og prisinformasjon på andre områder. Jeg har derfor tiltro til at Konkurransetilsynet vurderer dette løpende – og nå vurderer de det altså slik at det ikke skal brukes penger på Tekst-TV. Internett er jo ellers en tjeneste som øker i omfang i et veldig raskt tempo.