Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato: 03.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jan Johnsen til olje- og energiministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren på vegne av olje- og energiministeren.

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål:

«I forbindelse med Stortingets behandling av meldingen om en bærekraftig utvikling er det lagt inn føringer som skal øke blant annet industriens muligheter til å ta i bruk alternativ energi. Det er derfor med forbauselse jeg leser i innbydelsen til å søke om støtte til varmeanlegg i 1999 at dette er forbeholdt bygg over 1500 kvadratmeter, med et effektbehov på minst 50 kWh.

Hvorfor er små og mellomstore bedrifter på denne måten avskåret fra å kunne få støtte?»

Statsråd Peter Angelsen: Jeg vil på vegne av olje- og energiministeren gi følgende redegjørelse:

Departementet har lagt opp til mange ulike tiltak for å fremme effektiv energibruk og økt bruk av fornybare energikilder. Som ledd i dette har NVE etablert en ordning med investeringsstøtte til prosjekter som resulterer i varig produksjon av foredlet biobrensel eller varmeutnyttelse basert på nye fornybare energikilder og spillvarme. For sluttbrukere av energi er ordningen særlig rettet mot større bygninger som yrkesbygg, flerbolighus og industri.

Det er viktig å legge vekt på at man skal oppnå størst mulig effekt av de midlene som bevilges over statsbudsjettet, noe som betyr at det må stilles krav til egenskapene ved de prosjektene som skal gis støtte. Krav om et samlet oppvarmet areal på over 1500 m2, uavhengig av antall bygninger, er et eksempel på dette. Et slikt krav kan stimulere til samarbeid mellom mindre sluttbrukere og til utvikling av nær- og fjernvarmenett. Dermed kan det være mulig å utnytte fordelene ved å bygge felles varmesentraler for grupper av bygninger hvor hver bygning kan ha et areal som er vesentlig lavere enn 1500 m2. Med andre ord, et slikt krav hindrer ikke nødvendigvis små og mellomstore bedrifter i å utnytte alternativ energi, men kan bidra til økt samarbeid og mer effektiv utnyttelse av de ressursene som er til rådighet.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret, som jeg ikke var fornøyd med.

Jeg er fullstendig klar over at små og mellomstore bedrifter har anledning til å ta inn alternativ energi. Det skulle bare mangle at ikke de har de samme mulighetene som alle andre. Men det jeg er forbauset over, er at denne regjeringen, som har gått ut og slåss for små og mellomstore bedrifters hverdag, her i et opplegg når det gjelder alternativ energi, elegant har utelatt muligheten for disse bedriftene til å søke ved å sette kriteriene til 1500 m2 og 50 kWh. Det synes jeg er galt i forhold til å initiere nye energikilder i disse små og mellomstore bedriftene. Ser ikke ministeren muligheten til å få disse inn på banen og få dem til å være med på å dra det lasset alle ønsker, nemlig å få mer alternativ energi inn i bedriftene våre?

Statsråd Peter Angelsen: Jeg regner med at representanten Jan Johnsen har forståelse for at fiskeriministeren ikke kan gå nærmere inn i detaljene i drøftelsen av denne saken. Men jeg skal love at de problemstillingene han tar opp i sitt tilleggsspørsmål, vil jeg sørge for å få overbrakt til olje- og energiministeren, slik at det kommer til vurdering.

Jan Johnsen (H): Jeg takker igjen for svaret, som jeg nå var veldig positiv til. Jeg synes det var et greit svar ministeren gav.

Grunnen til at jeg stiller dette spørsmålet i dag og ikke utsetter det til neste gang, når eventuelt energiministeren er til stede, er at det er en søknadsfrist for dette som går ut i mars måned. Hvis man skal få en mulighet til å gi signaler til små og mellomstore bedrifter, må de gis raskt. Jeg er derfor fornøyd med at ministeren vil orientere olje- og energiministeren om denne problemstillingen. Jeg håper at denne regjeringen, som så høyt har profilert små og mellomstore bedrifter, sørger for å få dem inn, slik at de også får anledning til å søke på dette. Det kan nemlig være viktig at disse bedriftene kommer inn, for noe av dem kan jo bli store bedrifter i framtiden som da har startet med alternativ energi på et viktig tidspunkt.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 9.