Stortinget - Møte tirsdag den 16. mars 1999 kl. 10

Dato: 16.03.1999

Formalia

Presidenten: Stortingets president, Kirsti Kolle Grøndahl, og representantene Olav Gunnar Ballo, Grethe G. Fossum, Petter Løvik, Synnøve Konglevoll, Elsa Skarbøvik og Gunnar Skaug, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter har tatt sete:

For Akershus fylke: André Kvakkestad.

For Hordaland fylke: Gard Folkvord.

For Nordland fylke: Bjørnar Olsen.

For Oppland fylke: Kjell Ivar Fossnes.

For Oslo: Sissel Dagslet.

For Sogn og Fjordane fylke: Gunn Steinhovden.

For Telemark fylke: Jens Arnfinn Brødsjømoen.

For Sør-Trøndelag fylke: Tore Nordseth og Michael Momyr.

Fra den innkalte vararepresentant for Nordland fylke, Arvid Falch, samt fra andre vararepresentant, Karl N. Meløysund, foreligger søknader om å bli fritatt for å møte under representanten Steinar Bastesens permisjon i dagene 16. og 17. mars, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet.

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Tredje vararepresentant for Nordland fylke, Benn Mikalsen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Benn Mikalsen er til stede og vil ta sete.

Fra representantene Mimmi Bæivi og Kari Økland foreligger søknader om permisjon i tiden fra og med 16. til og med 18. mars – begge for å delta i en konferanse om forholdet mellom stat og urbefolkningsparlament i Moskva.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentantene, for Finnmark fylke Einar Johansen og for Nordland fylke Oddbjørn Hanssen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

  • 3. Einar Johansen innvelges i Lagtinget for den tid han møter for representanten Mimmi Bæivi.

Presidenten: Einar Johansen og Oddbjørn Hanssen er til stede og vil ta sete.

Fra Statsministerens kontor foreligger følgende brev, datert 15. mars 1999:

«Til Stortinget.

I statsråd for H.M.Kongen holdt på Oslo slott 15. mars 1999 kl 1100 er bestemt:

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad meddeles etter søknad avskjed i nåde fra embetet som medlem av Kongens råd fra 16. mars 1999 kl. 1100.

Statsråd Aud Inger Aure meddeles etter søknad avskjed i nåde fra embetet som medlem av Kongens råd fra 15. mars 1999 kl. 1400.

Fra 15. mars 1999 kl. 1400 overtar statsråd Odd Einar Dørum styret av Justis- og politidepartementet, statsråd Dag Jostein Fjærvoll styret av Samferdselsdepartementet og statsråd Eldbjørg Løwer styret av Forsvarsdepartementet.

Sykepleier Laila Dåvøy utnevnes til embetet som medlem av Kongens råd fra 15. mars 1999 kl. 1400 og overtar fra samme tidspunkt styret av Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen utnevnes til embetet som medlem av Kongens råd fra 16. mars 1999 kl. 1100 og overtar fra samme tidspunkt styret av Kommunal- og regionaldepartementet.

Statsråd Marit Arnstad innvilges permisjon fra 26. mars 1999 kl. 1200.

For den tiden statsråd Marit Arnstad har permisjon overtar statsråd Anne Enger Lahnstein styret av Olje- og energidepartementet i tillegg til Kulturdepartementet.

Statsråd Peter Angelsen oppnevnes som Norges representant i Nordisk Ministerråd med den særlige oppgave å ha ansvaret for samordningen av nordiske samarbeidsspørsmål (nordisk samarbeidsminister).

Statssekretær Bjørn Johan Solbakken fortsetter som statssekretær i Justis- og politidepartementet, og statssekretærene Per N. Hagen og Johanne N. Gaup fortsetter som statssekretærer i Kommunal- og regionaldepartementet.

Statssekretærene Kjell Alvheim i Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Ommund Heggheim i Forsvarsdepartementet, Åshild Anmarkrud i Justis- og politidepartementet og Torild Skogsholm i Samferdselsdepartementet gis avskjed i nåde fra 15. mars 1999 kl. 1400.»

Det refererte brevet foreslås vedlagt protokollen. – Det anses vedtatt.

Første vararepresentant for Nordland fylke, Inga Kvalbukt, tar sete som representant for den tid representanten Odd Roger Enoksen er medlem av Regjeringen.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møter tirsdag og onsdag – og anser det som vedtatt.

Presidenten ber om forslag på settepresident.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg tillater meg å foreslå Kenneth Svendsen.

Presidenten: Kenneth Svendsen er foreslått som settepresident. – Andre forslag foreligger ikke, og Kenneth Svendsen er enstemmig valgt som settepresident for dagens og morgendagens møter.

Statsråd Jon Lilletun overbrakte 2 kgl. proposisjoner (se under Referat).