Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Kenneth Svendsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Bilmekanikerlinjen ved Lade videregående skole har ikke råd til å motta en ny bil i gave fra Nardo Bil AS i Trondheim, fordi gaven utløser engangsavgift på over 100 000 kroner.

Mener statsråden at det gavner læremulighetene ved skolen at undervisningsmateriell avgiftsbelastes på denne måten, og vil statsråden ta initiativ til å gi en bestemmelse som fritar undervisningsmateriell for bilavgift?»

Statsråd Gudmund Restad: I forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 1 for 1998-99 om skatte-, avgifts- og tollvedtak for 1999 ble det vedtatt et fritak for engangsavgift for ikke salgbare kjøretøy til undervisningsformål. Fritaket er en kodifisering av departementets mangeårige praksis med å gi avgiftsfritak for slike kjøretøy som stilles til disposisjon for undervisningsformål.

Jeg viser for øvrig til svar på spørsmål om samme tema fra representanten Erik Dalheim, stilt i spørretimen den 3. februar 1999. Det er i dag ikke regler om fritak for avgift ved gaver. Et generelt avgiftsfritak for kjøretøy som gis i gave til undervisningsformål, vil medføre et press i retning av å innføre fritak også for andre typer avgifter og til andre formål enn undervisning. De provenymessige konsekvenser av slike fritak vil da kunne bli store. Avgiftsfritak for gaver, men ikke for kjøp, vil dessuten kunne motivere til avgiftsspekulasjoner. På denne bakgrunn anser jeg et fritak for gaver å ha uheldige sider.

Problemstillingen vil kunne opphøre ved en omlegging av engangsavgiften fra en innførselsavgift til en registreringsavgift. Toll- og avgiftsdirektoratet arbeider med en teknisk tilretteleggelse for en slik omlegging. Det kreves omfattende utredninger før en slik omlegging kan foretas, slik at det er vanskelig å tidfeste når ordningen vil kunne gjennomføres. Arbeidet er imidlertid prioritert.

Kenneth Svendsen (Frp): Jeg takker for svaret. Det ser dessverre ut som det kan ta litt tid før en slik ordning blir gjennomført, ut fra det finansministeren sa.

Den teknologiske utviklingen når det gjelder motorteknologi, innføring av databaserte løsninger innen oppbygging av moderne biler, er rivende. For å møte denne utviklingen er det helt nødvendig at undervisningen ved bilmekanikerlinjen i Trondheim og også i resten av landet er realistisk, og at elevene dermed har anledning til å praktisere sin lærdom på moderne biler.

Som ministeren sa, er det under utarbeidelse en omlegging av avgiften. Men dette vil antakelig ta tid, og vi vil da måtte komme tilbake til saken snarest, i et Dokument nr. 8-forslag.

Statsråd Gudmund Restad: Jeg er enig i at det er viktig at undervisningen på det aktuelle området er så realistisk som mulig. Jeg er også enig i at den teknologiske utviklingen gjør det nødvendig at bilene ikke er altfor gamle, hvis det skal bli en realistisk undervisning. Jeg mener nok allikevel at det er for betenkelig å gå inn på det som ligger i representantens spørsmål, her og nå – særlig når det kan være forhåpninger om at om ikke altfor lang tid løses dette problemet av seg selv, ved at det blir en registreringsavgift istedenfor som nå en innførselsavgift. Jeg kan, som jeg sa i mitt opprinnelige svar, ikke tidfeste når det vil komme. Men saken er prioritert, så det vil ikke brukes lengre tid på dette spørsmålet enn høyst nødvendig før en eventuell omlegging kan skje.