Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Lars Rise (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Etter at Ford MC har kjøpt 51 pst. i holdingselskapet Pivco Industries AS, ser det ut til at produksjon av elbilen Think kan komme i gang for fullt innen utgangen av året.

Hvordan vil statsråden legge forholdene til rette slik at den norske produksjonen av elbiler også kan fremmes ved et stort hjemmemarked?»

Statsråd Lars Sponheim: Nærings- og handelsdepartementet er opptatt av å legge forholdene til rette for at Pivco kan bli en internasjonal suksess. Jeg ønsker likevel å presisere at de tiltak Regjeringen legger opp til for å fremme bruken av elbiler, gjelder elbiler generelt. For å fremme bruken av elbiler er det av avgjørende betydning å være tidlig ute og skape et testmarked i Norge i en overgangsperiode. Norge kan bli et foregangsland når det gjelder bruk av elektriske biler, med utgangspunkt i at vår elektrisitet er basert på vannkraft.

Det er iverksatt en rekke avgiftspolitiske tiltak som begunstiger elbilbruk i Norge: fritak av bompenger, gratis offentlig parkering og fritak for engangs- og årsavgift.

Nærings- og handelsdepartementet har tatt initiativ til en uformell interdepartemental arbeidsgruppe som vurderer videre tilrettelegging for elbiler i Norge. Kritiske faktorer er infrastruktur, holdningsendringer og insentiver.

Sammen med representanter fra norsk bildelindustri var jeg på besøk hos Ford i Tyskland i slutten av februar. Dette signaliserer at norsk industri er en seriøs og troverdig partner som er interessert i å øke samarbeidet med Ford. Besøket fokuserte også på mulighetene for økt eksport for norsk bildelindustri til tysk bilindustri.

Fords oppkjøp av Pivco gjør at selskapet nå får tilgang til det norske virkemiddelapparatet. Dette kan være en viktig faktor for å sikre at framtidig produksjon og utvikling av Think vil foregå i Norge. Norges forskningsråd skal arrangere en idédugnad om hvorledes forholdene kan legges til rette for utbredelse av elbiler i Norge, den 30. april i år.

Lars Rise (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er positivt at det allerede er iverksatt en rekke tiltak som fremmer elbilbruk. Men tiltak for elbilen har vært drøftet i sju-åtte år nå, og arbeidet har gått nokså sent. Med tanke på de miljømessige gevinster som er åpenbare, særlig ved en omfattende bruk av elbilen i de store byene, kan statsråden forsikre at arbeidet med å fremme bruk av elbil vil forseres? Og vil statsråden vurdere ytterligere tiltak, som å få definert bilen som driftsmiddel – varebil – og ikke som nå, som personbil?

Vi vet at i Sverige har staten bevilget 120 mill. kr til å fremme bruken av elbil, og pengene benyttes til å bygge infrastruktur – ladestasjoner, osv. Kan statsråden tenke seg statlige bevilgninger? I Sverige har også det offentlige gått foran med et godt eksempel og kjøpt inn elbiler. Kan statsråden tenke seg at stat og kommune i Norge også går foran med et godt eksempel og satser på elbiler der dette er tjenlig?

Statsråd Lars Sponheim: Som jeg sa i mitt første svar, er Regjeringen nå opptatt av nettopp å etablere det vi kaller et testmarked, eller etablere gode hjemmeforhold for produksjon av elbil, særlig fordi vi da vil produsere elbil i Norge.

Det er ikke tvil om at elbilen først og fremst blir en bybil. Det gjelder å tenke billøsninger i by på en helt annen måte, det er det interessante ved utviklingen av dette. Og kan vi gjøre Norge til et utstillingsvindu på en del områder, f.eks. for hvordan man kan finne nye, spennende måter å bruke elbil på, vil det åpenbart være til stor støtte for den bilproduksjonen som nå vil starte opp i Norge, og en sikkerhet for at denne produksjonen og utviklingen av dette bilkonseptet kan få bli i Norge. Mange tror jo at elbilen ikke blir bare en tradisjonell privateid bil, men at den også kan være en bil som går på leieløsninger, som på ulike måter vil inngå i den løpende kollektivtransport – annerledes enn det vi tradisjonelt kjenner til i dag med tanke på bilbruk. Man kan bruke bankkortet sitt, ta en bil på jernbanestasjonen og sette den fra seg på et sted som er egnet for det, og på det viset bruke elbilen i bybildet, noe som vil skape et bedre miljø.