Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Steinar Bastesen til fiskeriministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av fiskeriministeren.

Steinar Bastesen (TF): Jeg registrerte at det var presidentskifte. Da fant jeg ut at det var best å skifte jakke også.

Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren, som besvares av samferdselsministeren:

«Vi er gjennom en rekke avisoppslag blitt kjent med at det har foregått et storstilt fiske av små torsk i Barentshavet og ved norskekysten i det siste, både av norske og utenlandske fartøy. Størrelsesmålinger som Kystvakta foretar, stemmer dårlig med landingsstatistikken, noe som indikerer storstilt dumping av småfisk. Dette er ulovlig og samtidig gir det forskerne dårlig grunnlag for å estimere naturlig dødelighet og beregne torskebestanden.

Hva vil statsråden gjøre for å få situasjonen under kontroll?»

Presidenten: Presidenten vil bare bemerke at representantens innledende bemerkning nok var klok, også i gjerning.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Representanten Bastesen har stilt et meget sentralt spørsmål. Både Fiskeridepartementet og tilliggende etater er engasjert i å få vurdert situasjonen og få iverksatt nødvendige tiltak.

Bestanden av norsk-arktisk torsk er de senere år redusert, og totalkvoten er redusert fra 850 000 tonn i 1997 til 480 000 tonn i 1999, eksklusiv kysttorsk. I de siste årene har sammensetningen i bestanden endret seg. Det har vært en spesielt sterk reduksjon i antallet av eldre fisk, og innslaget av ungfisk er dermed større. Som en konsekvens av dette domineres fangstene av mye småfisk.

Kystvakten er bedt om å intensivere kontrollen av størrelsessammensetningen i fangstene. Kystvakten er også bedt om å utvide inspeksjonene i tid på hvert fartøy, for på den måten å få oversikt over flere hal i samme inspeksjon. Fiskeridirektoratet, fiskesalgslagene og Havforskningsinstituttet skal samarbeide for å bringe på det rene om det er samsvar mellom det som fiskes, og den fangsten som landes.

Fiskeridirektoratet vil også videreføre samarbeidet med Russland om åpning og stenging av felt og utveksling av inspektører. Fiskeridirektoratet har iverksatt en ordning med inspektører om bord i fiskefartøy, og denne ordningen vil bli utvidet etter hvert.

Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet vil utarbeide rapporter om

  • Havforskningsinstituttets vintertokt i Barentshavet

  • størrelsessammensetningen i fangstene

Når nevnte rapporter foreligger, vil en vurdere nærmere hvilke ytterligere tiltak som eventuelt skal iverksettes.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er en veldig bekymringsfull situasjon, og blant kystbefolkningen, spesielt kystflåten, er det stor bekymring for at de kan komme til å oppleve et nytt 1989, med kollaps og med folk som blir nødt til å ligge på land, de får ikke dra på havet, med konkurser, opprevne familier og alt det som dette medfører. Vi vet at det har vært stort overfiske og ukontrollert fiske i Smutthullet, der bl.a. Island har vært en pådriver – og en rekke andre nasjoner. Det er klart at regningen for dette overfisket må ikke tilfalle kystfiskerne, som driver på en økologisk meget forsvarlig måte, så det forutsetter jeg at departementet tar til etterretning. Regningen må plasseres der den hører hjemme.

Noe annet som fiskeridirektøren tok opp, var at kollapsen i torskebestanden også skyldes stopp i selfangsten, som Greenpeace har skylden for. Deler statsråden synet til fiskeridirektøren?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Siden det bare er presidenten som kan kommentere dette med jakkene, også selskinnsjakkene, skal jeg la være å gjøre det.

Jeg har fra min fortid i sjøfarts- og fiskerikomiteen et klart syn både på overfisking og dette med hvem regningen sendes til når overfiske har skjedd. Vi må ikke – der er jeg enig med representanten Bastesen – oppleve et 1989 på nytt, og de årene som kom etterpå. Det vil derfor bli fulgt nøye med i utviklingen videre fra departementets side, fra direktoratets side, slik det ble beskrevet i det omfattende svaret jeg gav for et øyeblikk siden. Jeg vil ta med tilbake til Fiskeridepartementet de anmodningene representanten Bastesen kom med.

Så tror jeg for min del at jeg i dag skal avstå fra å gå inn i en debatt om sel- og fiskeuttak, men komme tilbake til det i en senere naturlig sammenheng.

Presidenten: Dermed er den ordinære spørretimen avviklet.