Stortinget - Møte tirsdag den 20. april 1999 kl. 10

Dato: 20.04.1999

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Nils O. Golten

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Nils O. Golten er død, bare 62 år gammel.

Nils O. Golten var født i Sund i Hordaland i mai 1936. Etter endt utdannelse, bl.a. fiskerifagskolen, begynte han i 1962 som aktiv fisker og senere fiskeskipper – et yrkesvalg som han holdt fast ved resten av livet.

Etter å ha vært aktiv i lokalpolitikken i hjemkommunen Sund, bl.a. som medlem av kommunestyret, ble Nils O. Golten i 1981 valgt til vararepresentant til Stortinget, valgt av Høyre. Ved valget i 1985 ble han så valgt som fast representant fra Hordaland. Han ble gjenvalgt for perioden 1989-93, og sa farvel til Stortinget høsten 1993.

Nils O. Golten var en kystens mann, og han var aktivt engasjert i de fleste sider av norsk fiskerinæring. I mange år var han medlem av Fiskarbankens hovedstyre og styreformann for bankens avdeling i Bergen. Han hadde tillitsverv i Garantikassen for fiskere, Fiskernes Gjensidige Trygdelag og Norges Fiskeriforskningsråd. Nils O. Golten hadde også sine yrkesfellers tillit – noe som gav seg utslag bl.a. i formannsvervet i Hordaland Fiskarlag og som styremedlem i Norges Fiskarlag sentralt.

Nils O. Golten var derfor sjeldent godt kvalifisert da han på Stortinget ble valgt inn i den daværende Sjøfarts- og fiskerikomiteen. Han var medlem av denne komiteen gjennom alle sine åtte år på Stortinget, og her var det ingen tvil om at han var rette mann på den rette plass.

Vi er mange i Stortinget, både blant representanter og ansatte, som har gode personlige minner fra samarbeidet med Nils O. Golten, og det er nesten uvirkelig å måtte konstatere at han så brått er revet bort.

Vi minnes Nils O. Golten for hans virke i Stortinget, og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Anne Brit Stråtveit, Ola D. Gløtvold, Karin Andersen, Olav Akselsen, Kari Økland, Reidun Gravdahl, Britt Hildeng, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og John I. Alvheim, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

De innkalte vararepresentanter, for Buskerud fylke Frank Willy Larsen og for Vestfold fylke Ellen Gjerpe Hansen, har tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

fra representanten Finn Kristian Marthinsen om permisjon i dagene 20. og 21. april for å delta i et møte i regi av Den vesteuropeiske unions parlamentariske forsamling i Stockholm

fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Astrid Marie Nistad tirsdag 20. april for å delta i et møte i utvalget for frivillig arbeid i organisasjonene i Norden i regi av Nordisk Råd i København

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

For Buskerud fylke: Unni Hennum Lie

For Sogn og Fjordane fylke: Reidar Sandal

Presidenten: Unni Hennum Lie og Reidar Sandal er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for inneværende ukes møter – og anser det som vedtatt.

Presidenten ber om forslag på settepresident.

Tom Thoresen (A): Jeg foreslår Asmund Kristoffersen.

Presidenten: Asmund Kristoffersen er foreslått som settepresident. – Andre forslag foreligger ikke, og Asmund Kristoffersen anses enstemmig valgt som settepresident for inneværende ukes møter.

Statsråd Odd Roger Enoksen overbrakte 2 kgl. proposisjoner (se under Referat).