Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 1999 kl. 10

Dato: 05.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Kristin Halvorsen til forsvarsministeren, vil bli besvart av justisministeren som rette vedkommende. Spørsmålet vil bli tatt opp av representanten Heikki Holmås.

Heikki Holmås (SV): Jeg har et spørsmål til justisministeren:

«Nynazistiske grupperinger gjennomfører bombesprengninger rettet mot innvandrere i Storbritannia. I Norge ser det ut for at vi har fått historiens første rasistisk motiverte drap. Høyreekstremister og nynazister organiserer seg også i Norge og har utøvet vold mot politisk aktive.

Hva vil Regjeringen gjøre for å slå ned på de nynazistiske miljøene i Norge?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Voldelig høyreekstrem virksomhet er en prioritert arbeidsoppgave for politiet. Politiets overvåkingstjeneste har i henhold til sin instruks som oppgave å forebygge, motvirke og etterforske politisk motivert vold. Det arbeides aktivt med å innhente informasjon om organisasjonene og gruppene i dette miljøet i Norge. Dette skjer i nært samarbeid med det øvrige politiet og samarbeidende utenlandske tjenester. I tillegg er forebyggende virksomhet i miljøene høyt prioritert. Dette arbeidet utføres i nært samarbeid med andre etater.

Jeg vil ikke kommentere de saker som representanten har tatt opp, men vil vise til at de fortsatt er under etterforskning. Det er jo slik at personer tilknyttet høyreekstreme miljøer har utført voldshandlinger hvor innvandrere og politiske motstandere har vært involvert. Disse sakene blir etterforsket av politiet på ordinært vis.

Heikki Holmås (SV): Jeg takker for svaret. Vi har vært vant til påstanden om at nynazister og høyreekstremister først og fremst truer mennesker som har det mange kaller en venstreekstrem oppfatning. Det er de påstander som ofte framstilles på TV 2, i Brennpunkt og den type programmer. Men vi har også eksempler på at mennesker fra ministerens parti er blitt truet. Et eksempel er Rita Sletner, som er leder i Norges Venstrekvinnelag, som gikk ut og advarte mot nynazister. Hun ble hengt ut på hjemmesiden til en av disse nynazistiske grupperingene i Norge, der det stod:

«Dette er en kamp der livet kan bli den endelige innsatsen. Vi lar oss ikke herse med, Rita Sletner».

Jeg har også selv blitt utsatt for et overfall for to uker tilbake, der jeg ble slått ned. Jeg vil bare gjenta spørsmålet: Klarer justisministeren å gjøre noe for å vise at dette er noe som angår et bredt lag av det norske folk, og ikke bare noen få?

Statsråd Odd Einar Dørum: Når det gjelder enkeltsaker, forutsetter jeg alltid at de anmeldes, og anmeldes de, blir de etterforsket. Da gjelder det jeg sa, at innsats mot høyreekstrem politisk motivert vold er en prioritert oppgave hos alle politiets tjenester. Jeg kan som eksempel på innsatsen nevne områder hvor politiet har samarbeidet med andre organer og etater for å bekjempe nynazistiske miljøer, bl.a. i Haugesund og i Nordstrand-området i Oslo, som så langt jeg kan skjønne, har gitt resultater. Slik at dette er et prioritert område, og jeg tror ikke jeg kan si det sterkere som statsråd, når jeg sier det på den måten.

Heikki Holmås (SV): Et av problemene i forhold til slike saker som oppblomstring av nynazistiske miljøer, er nettopp av det ofte fungerer slik at enkeltetater går inn hver for seg. Min klare oppfatning er at det er flere ting som er nødt til å skje samtidig fra forskjellige etater. Man må være hard mot nynazistene, hindre at de får rekruttere ungdom på konserter – på den måten har de stoppet framveksten i Sverige – hindre dem i å spre rasistisk propaganda, gå inn og bryte opp miljøene, nettopp slik som de har gjort på Nordstrand, ved å jobbe sammen med politi og foreldre og sosialt med en gang det blomstrer opp miljøer, gi folk et skikkelig ungdomstilbud og jobb, og gjøre noe med den offentlige skolen som er i forfall, som er med på å utstøte ungdommer. Spørsmålet er om justisministeren vil ta et initiativ nettopp for at man skal kunne klare å jobbe tverrfaglig og på tvers av etater i den sammenheng. Deler han mitt syn på at det er dette som må gjøres?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er ikke nødvendig for meg å ta et initiativ for noe som allerede foregår.

Det ligger til grunn at man i et slikt arbeid som dette, som er en del av politiets såkalte forebyggende arbeid, samarbeider på den måten jeg skisserte i mitt svar. Det gjelder for øvrig ikke bare i forhold til disse miljøene. Jeg nevnte med vilje to eksempler fra Haugesund og Nordstrand, der man jobber på den måten. Men generelt kan representanten regne med at jeg vil holde alle former for politisk motivert vold under oppsikt.

Det er også vel kjent at det er begått politiske drap fra den ekstreme høyresiden i Norge. Vi har hatt saker på det. Derfor er jeg særdeles oppmerksom på fenomenet.