Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 1999 kl. 10

Dato: 12.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Per Roar Bredvold til justisministeren, er overført til finansministeren som rette vedkommende, men vil bli besvart av kommunal- og regionalministeren på vegne av finansministeren, som er bortreist.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg har et spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«I den senere tid har det blitt avdekket at forholdsvis mange katalogselskaper ikke har fulgt verken regnskapsloven eller aksjeloven, ligningsloven, folketrygdloven med flere. I Oslo har kemnerkontoret i løpet av det siste 1 1/2 år kontrollert 38 katalogselskaper hvorav 29 er politianmeldt. Ser statsråden noen mulighet for å få redusert det som kan synes som en noe «useriøs» bransje?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Den kontroll i Oslo som det henvises til, er utført som et ledd i den kontrollvirksomhet skatteoppkreverne i kommunene gjennomfører overfor arbeidsgivere i medhold av skattebetalingsloven. Målet for denne kontrollvirksomheten er i første rekke å sikre korrekt rapportering og betaling av skatter og avgifter.

Skatteoppkrevernes kontrollvirksomhet er en del av en mer omfattende kontrollvirksomhet på skatte- og avgiftsområdet, hvor også fylkesskattekontorene, ligningskontorene og toll- og avgiftsetaten har en sentral rolle. Det finnes også andre organer som utøver kontrollvirksomhet, med et noe annet formål, f.eks. Kredittilsynet og Arbeidstilsynet. Jeg vil ikke gå nærmere inn på dette her.

En viktig del av planleggingen og strategien ved kontrollvirksomheten er å stille kriterier for valg av kontrollobjekter. Det er en kjent sak at man i enkelte tilfeller velger ut bransjer som av ulike årsaker peker seg ut. Det kan vises til den fokusering det i det siste har vært bl.a. på restaurantbransjen, drosjenæringen og bygg- og anleggsbransjen.

Det er viktig å fokusere på næringer hvor det avdekkes betydelige brudd på bestemmelser knyttet til skatte- og avgiftslovgivningen og unndragelser av skatter og avgifter. Økt oppmerksomhet vil over tid bedre lovligheten og seriøsiteten i bransjen. Kontrollen avdekker i noen tilfeller, som i denne sak, forhold som er av en slik art at saken medfører anmeldelse til politiet. Kontrollvirksomheten har dermed også en sentral rolle i bekjempelsen av økonomisk kriminalitet.

Finansdepartementet uttalte ved fremleggelsen av statsbudsjettet for inneværende år at en økning av antallet kontroller og kvaliteten på denne type kontroller vil være en prioritert oppgave. Jeg tror at Oslo kemnerkontors innsats kan være et tegn på at denne prioritering vil gi resultater. Over tid vil dette medføre at selskaper og personer som ikke driver en lovlig og seriøs virksomhet, enten må avvikle sin virksomhet eller legge om driften slik at virksomheten blir i samsvar med regelverket. Det vil være en fordel for den lovlige del av bransjen.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Hvis statsråden intensiverer, dvs. bruker enda flere midler og krefter på dette området – dette er ofte utgifter til inntekts erverv, dvs. at man avdekker mislighold som kan innbringe inntekter igjen – rydder man samtidig også vekk de som er useriøse, slik at de som prøver å følge lover og regler, får jobbe i et mer ordentlig marked.

Statsråd Odd Roger Enoksen: Det er en prioritert oppgave å bekjempe den type økonomisk kriminalitet som vi her snakker om. Og som jeg sa i mitt første svar: Finansdepartementet har allerede ved fremleggelsen av statsbudsjettet for inneværende år varslet en økning av antallet kontroller, og at kvaliteten på kontrollene også vil være en prioritert oppgave. Jeg tror det vi nå ser, er et resultat av at dette allerede fungerer. Det er prioritert fra departementets side, og hvorvidt det vil være behov for å prioritere det ytterligere, er et spørsmål som man får komme tilbake til.

Vi har, som sagt, prioritert det for inneværende år, og etter min oppfatning ser vi allerede resultater av det.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker for bekreftelsen fra statsråden på at dette er noe han vil arbeide videre med og bruke tid og krefter på.

Nå har vi snakket om det økonomiske i den type firmaer, men vi har også de kundene som handler hos disse katalogfirmaene, og det er en annen side av denne saken. Ofte skifter disse firmaene adresse, telefonnummeret stemmer ikke, og det er da vanskelig å få tak i dem ved eventuelle reklamasjoner og spørsmål. Jeg håper at statsråden også ser på dette som en viktig del av det hele.

Statsråd Odd Roger Enoksen: Vi er for så vidt her inne på et annet spørsmål, som jeg må innrømme jeg er usikker på om ligger under finansministerens område. Men det er helt opplagt at det å føre en nøye kontroll med bransjer hvor man avdekker useriøse forhold, må være en prioritert oppgave fra myndighetenes side. Finansdepartementets rolle er først og fremst å utøve kontroll med den økonomiske virksomheten.

Jeg erkjenner som representanten her gjør oppmerksom på, at man innenfor denne bransjen har hatt en del av den type forhold som blir påpekt. Det er selvfølgelig en oppgave som rette myndigheter må ta på alvor. Men jeg vil påpeke at den enkelte kunde også har et ansvar for å forholde seg til bedrifter på en slik måte at man ikke gir seg ut på ting som man i neste omgang kan få problemer med. Det er et gjensidig ansvar her som alle har.

Presidenten: Vi går så til spørsmålene 21 og 22.