Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2000 kl. 10

Dato: 02.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Vidar Kleppe (Frp): Jeg ser meg helt nødt til å stille følgende spørsmål til statsråd Laila Dåvøy:

«Ifølge VG 28. januar 2000 har Statsbyggs sjef Halvor Stormoen gitt millionkontrakt til sin nære venn og tidligere kollegas nystartede konsulentfirma.

Vil statsråden på bakgrunn av dette foreta en full gjennomgang og granskning av disse forhold?»

Statsråd Laila Dåvøy: Statsbygg har inngått kontrakter med Key Resources Consulting A/S. Administrerende direktør, som også er innehaver av aksjer i dette selskapet, er en tidligere arbeidskollega av Statsbyggs direktør Halvor Stormoen.

Jeg har tatt kontakt med Halvor Stormoen og har bedt om en nærmere redegjørelse for saken – både dens faktiske og rettslige sider. Saken vil nå bli vurdert i departementet på vanlig måte.

Jeg reagerer imidlertid på den måten VG henger ut en etatssjef på i et oppslag som insinuerer kameraderi og uetisk holdning. Under enhver omstendighet er VGs artikkel i seg selv et for tynt grunnlag for iverksettelse av en granskning.

Jeg vil imidlertid tilføye at Statsbyggs direktør, Halvor Stormoen, er kjent i fagmiljøene for særlig å fokusere på etiske problemstillinger, slik det også har fremgått av innlegg i dagspressen i den senere tid.

Stormoen har dessuten raskt iverksatt og gjennomført det krevende oppdraget med å omorganisere Statsbygg. Jeg er godt fornøyd med måten omorganiseringen gjennomføres på, og har tillit til at han viderefører omstillingsarbeidet med den kraft og det engasjement som har kjennetegnet hans virke til nå.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er klart at statsråden her, i og med at Statsbygg er en forvaltningsbedrift, har et overordnet ansvar for å påse at retningslinjer, enten det er anbud eller hvem som inngår kontrakter, blir fulgt på en korrekt måte.

Når det er blitt stilt spørsmål ved slike ting, er jeg glad for at statsråden – som hun òg bekrefter i sitt svar –har bedt om å få en klargjøring av disse forhold. Det må jo være til fordel både for direktør Stormoen, for statsråden selv og ikke minst for den tilliten som for Statsbygg er helt nødvendig, og som de er helt avhengig av i den omstillingsprosessen Statsbygg står foran nå. Vi vet at Statsbygg har en rekord å vise til – der en ikke skulle tro at de hadde den beste kompetansen som fins i kongeriket når det gjelder byggeprosjekter, ikke minst med tanke på planlegging – i ikke å holde de økonomiske rammene som er gitt.

Statsråd Laila Dåvøy: Det er riktig at det er viktig at det blir gitt en redegjørelse for saken, i og med at den har skapt så store overskrifter i en av våre største aviser, og det blir gjort. Både departementet og Stormoen er også svært opptatt av at denne saken avklares så raskt som mulig.

Når det så gjelder det andre som representanten Vidar Kleppe tar opp, nemlig måten Statsbygg organiserer sin virksomhet på, har nettopp den store saken, Rikshospitalet, og faktisk også en del tidligere forhold, gjort at Statsbygg nå, noen få dager i dette året, har jobbet ut fra en ny organisasjonsmodell. Man skal nå drive store, omfattende og kompliserte prosjekter på en helt annen måte, og direktøren i Statsbygg har vært en enorm drivkraft for å få gjennomført denne omstillingen.

Vi er glad for at Stortinget tidligere har sluttet seg til denne omorganiseringen i Statsbygg, som var helt nødvendig.

Vidar Kleppe (Frp): Når man ser på rollen som Statsbygg har hatt opp gjennom årene, enten det gjelder en delegasjon som reiser til USA for å kjøpe inn trær til det nye rikshospitalet, som Statsbygg har ansvaret for, eller bruk av midler og ressurser, er det viktig å få klarhet omkring det som vi alle har som mål, nemlig at det vises aktsomhet, og at vi har kvalitetssikring for alt som en etat som Statsbygg gjør.

Men jeg er fornøyd med at statsråden vil komme med en redegjørelse om dette. Mitt naturlige oppfølgingsspørsmål blir: Vil Stortingets organer bli underrettet på en egnet måte om de undersøkelsene som statsråden har satt i gang, omkring det forholdet som Stormoen har hatt til en tidligere kamerat – muligens venn og så videre – når det gjaldt de kontraktene som VG skrev om den 28. januar 2000?

Statsråd Laila Dåvøy: Først må jeg få lov å svare litt om disse bjørketrærne som representanten tar opp. Jeg kan bare tilkjennegi at dette har vært gjort på en god måte. Dette gjelder ansvaret for det estetiske, det funksjonelle og de tekniske aspektene ved et byggverk. Her har man hatt rådgivere å forholde seg til og kommet frem til at dette kunne være egnet, og at det var et viktig tiltak på Rikshospitalet. Jeg rekker ikke å komme nærmere inn på det, annet enn at jeg ønsker å si at det skal holdes et møte der Allergiforbundet, Folkehelsa, Rikshospitalet og Statsbygg sammen skal sette seg ned og vurdere allergifaren og se på disse bjørketrærne – sånn at det er sagt.

Når det gjelder det siste, har jeg helt klart den prinsipielle holdning at personalspørsmål – og da går det ikke på denne saken, men på personalspørsmål generelt – ikke bør være gjenstand for en diskusjon på denne måten i denne salen.

Jeg lover at jeg skal følge opp denne saken på vanlig måte i departementet.