Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2000 kl. 10

Dato: 02.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

«I forbindelse med valg av tusenårssted i hvert fylke er det hevdet at kriteriene for de statlige tilskuddene er endret i forbindelse med statsbudsjettet for 2000. Dette betyr i så fall at spillereglene blir endret vesentlig midt i prosessen uten at deltakerne i konkurransen er orientert.

Kan statsråden bekrefte at de opprinnelige kriteriene fra 1998 fortsatt står ved lag?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Ordningen med fylkesvise tusenårssteder ble fremlagt i St.prp. nr. 55 for 1997-98, Om markeringen av tusenårsskiftet 2000-2005.

Et hovedformål med tusenårsstedene er å bidra til at anlegg, institusjoner, kulturmiljøer, naturområder mv. av stor historisk, kulturell og miljømessig verdi blir tatt vare på og markert på en særskilt måte. Fylkestusenårsstedene skal ha en nasjonal kulturell og miljømessig betydning som peker utover det enkelte fylke. Stortinget sluttet seg til dette i behandlingen av proposisjonen, jf. Innst. S. nr. 246 for 1997-98. Disse formålene for tilskuddsordningen for fylkestusenårsstedene gjelder fortsatt, og ble gjentatt i St.prp. nr. 1 for 1999-2000.

St.prp. nr. 55 for 1997-98 varslet at det ville bli opprettet en egen tilskuddsordning for de fylkesvise tusenårsstedene, og opplyste at tilskuddsmidler skal fordeles etter søknad fra fylkeskommunene og etter nærmere retningslinjer. Stedene skal velges ut i dialog mellom de enkelte fylkeskommuner og Kulturdepartementet, og Stortinget vil ta de endelige avgjørelsene gjennom sine bevilgningsvedtak. Det har vært forutsatt at fylkene skal bidra til finansieringen. Disse vilkårene er presisert i brev til fylkeskommunene og omtalt i budsjettproposisjonene for 1999 og 2000.

Departementet opplyste i budsjettproposisjonen for 1999 at størrelsen på det statlige tilskuddet vil variere fra prosjekt til prosjekt og må ses i sammenheng med de finansieringsordningene som er etablert under kap. 320, post 73 Nasjonale kulturbygg. Departementet presiserte at mens det for enkelte prosjekter vil være aktuelt å yte et tilskudd som innebærer en større statlig andel av prosjektkostnadene enn normalt under ordningen, vil den statlige tilskuddsandelen for andre prosjekter forbli uendret, men slik at realiseringen av prosjektet fremskyves i tid til perioden 2000-2005. Departementet pekte på at det samlet sett vil være begrensede midler til disposisjon for formålet, og understreket at dette vil ha konsekvenser for hvilket økonomisk omfang de enkelte prosjekter kan få, og for den regionale andel.

I budsjettproposisjonen for 2000 presiserte Kulturdepartementet at hovedregelen vil være at gjennomføringsansvaret for tusenårsstedene legges til den fylkeskommune der tusenårsstedet er lokalisert. Det ble uttalt i proposisjonen at fylkeskommunen, eventuelt sammen med kommunen, har ansvaret for at tusenårsstedet blir fullfinansiert, og for offentlig tilskudd til drift.

Jeg legger til grunn at søknadene fra de enkelte fylkeskommuner om statstilskudd til tusenårssted vil bli vurdert på grunnlag av de retningslinjer jeg har vist til. Jeg vil understreke det som har vært uttalt i tidligere års proposisjoner om at det samlet sett vil være begrensede midler til disposisjon fra statens side for det enkelte prosjekt dersom vi skal sikre at alle landets 19 fylker skal få et tusenårssted.

Jan Johnsen (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg oppfatter det da slik at de retningslinjene som lå til grunn i første omgang, altså i St.prp. nr. 55 for 1997-98, fortsatt ligger til grunn. Da har jeg et tilleggsspørsmål: Er det slik at det når hvert fylke har valgt sitt tusenårssted, ut fra disse igjen skal lages et nasjonalt tusenårssted? Skal det plukkes ut ett fra alle disse fylkene som blir et slags nasjonalt monument?

Statsråd Åslaug Marie Haga: Vårt utgangspunkt er at vi skal ha tusenårssteder i alle fylkene, og at vi skal ha det på plass innen år 2005. Det er ikke tanken at vi skal ha et nasjonalt tusenårssted som nærmest skal velges ut av disse. Det er mulig at representanten sikter til Rikspolitisk Senter på Eidsvoll, men det vil være tusenårsstedet for Akershus.