Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 36

Inge Lønning (H): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Under budsjettbehandlingen høsten 1999 ble det bevilget 100 mill. kroner ekstra til universitetene, blant annet til omstillingstiltak.

Hvorfor er disse midlene ennå ikke fordelt, og når vil universitetene kunne disponere midlene fra denne høyst nødvendige ekstrasatsingen fra Stortingets side?»

Statsråd Trond Giske: Det har vært flere møter mellom departementet og universitetene høsten 1999 og vinteren 2000 om disponering av midler til omstilling, rekruttering og forskning.

For fordeling av midler til omstillingstiltak har departementet i dialogen med universitetene bl.a. lagt vekt på følgende mål:

  • justering av studieprofil

  • større arbeidsdeling og faglig samordning

  • styrking av faglig ledelse på instituttnivå

  • omlegging av studium ved innføring av IKT som undervisningsform

Departementet har lagt til grunn at ulike universitet har ulike behov for type omstilling. Det er derfor lagt vekt på å ha en nær dialog med universitetene i forbindelse med spørsmålene om å utarbeide en sterk grad av forpliktende operasjonalisering av tiltak og målsettinger i forhold til bruk av omstillingsmidlene.

Departementet vil etter dette utarbeide en disponering av midlene til omstilling, rekruttering og forskning i nær framtid. Departementet har mottatt synspunkter fra universitetene, og vil på bakgrunn av dette med det aller første stille midlene til disposisjon for universitetene.

Inge Lønning (H): Jeg takker statsråden for svaret. Beskrivelsen av fremgangsmåten fra departementets side i forhold til de berørte institusjonene er helt grei. At det føres en dialog, og at man søker å nå frem til omforente løsninger, det er vel og bra.

Nå er imidlertid første kvartal forløpt, og vi er et stykke inne i annet kvartal av året. Det er jo en alminnelig erfaring at dersom institusjoner skal være i stand til å bruke de midlene de får tildelt, på en hensiktsmessig måte i løpet av budsjettåret, er de avhengig av å få klar beskjed om hvilke midler som står til rådighet, i hvert fall i god tid innen utløpet av første halvår. Jeg la merke til at statsråden brukte formuleringen i «nær framtid», og kunne tenke meg å utfordre ham til å konkretisere det enda litt mer: Når kan universitetene regne med å ha et endelig tildelingsbrev fra departementet i hende?

Statsråd Trond Giske: Jeg er helt enig med representanten Lønning i at universitetene må ha dette i god tid før første halvår er utløpt. Det dreier seg bl.a. om rekrutteringsstillinger som skal på plass ved semesterstart til høsten, og vi skal sørge for at det er på plass. Jeg vil anta at universitetene kan ha et tildelingsbrev i hende i hvert fall ikke mye senere enn medio mai – det er en maks grense. Men jeg må si én ting til: Jeg tror ikke jeg kan ta ansvaret for at dette har ligget. Fram til 17. mars var det andre som hadde ansvaret for å fordele disse midlene. Det kom på mitt bord. Jeg håper at representanten Lønning har litt forståelse for at det i en overgangsfase med et regjeringsskifte kan ta litt tid. Dette skal bli raskt behandlet. Dette er midler som kom på bakgrunn av det budsjettforliket Arbeiderpartiet fikk til med sentrumspartiene i fjor høst. Det var vi som fikk presset sentrumspartiene til å være med på disse omstillingsmidlene. Derfor er det også en glede som utdanningsminister å fordele disse midlene videre til universitetene.

Inge Lønning (H): Bare en ørliten korrigering for protokollen. Det var så vidt jeg erindrer et enstemmig storting som sluttet seg til disse omstillingsmidlene. Fra Høyres side hadde vi et alternativt budsjettforslag hvor vi ønsket å tilgodese universitetene enda noe mer. Men det er for så vidt bare til historiebøkene. Det interessante er jo at Stortinget har fattet et budsjettvedtak og har ønsket at disse omstillingstiltakene skal komme i gang så raskt som mulig.

Jeg registrerer at statsråden antydet at medio mai ville være absolutt siste frist han var villig til å gi seg selv. Under omstendighetene får man vel akseptere det, da vil det være gått to måneder siden statsråden overtok. Men jeg vil jo også bemerke at det meste av grunnlagsarbeidet med respekt å melde var gjort før statsråden overtok.

Statsråd Trond Giske: Jeg er imponert over representanten Lønnings kjennskap til de indre forberedelsesarbeider i departementet for fordeling av universitetsmidlene. Når jeg sa medio mai, var det bare for å være sikker på at jeg ikke skulle få en runde med representanten Lønning senere om at fristen var oversittet. Jeg tror vi skal få de midlene ut langt før den fristen. Jeg tror dette er ganske klart i løpet av et par ukers tid. Vi får påsken nå, som er ganske nær innpå. Om vi klarer det før påske, får vi se på, men like over påske er min ambisjon.

Det er sikkert riktig som representanten Lønning sa, at det var et samlet storting som sluttet seg til det. Men faktum er at det ikke lå i det budsjettet som ble foreslått fra den daværende regjering, og at det var i et forlik med Arbeiderpartiet at de midlene kom inn.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.