Stortinget - Møte fredag den 14. april 2000 kl. 10

Dato: 14.04.2000

Dokumenter: (Innst. S. nr. 155 (1999-2000), jf. Dokument nr. 8:32 (1999-2000))

Sak nr. 6

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Anneliese Dørum, Tomas Norvoll, Ursula Evje, Petter Løvik og Rolf Reikvam om tiltak for å sikre de økonomiske forholdene for studenter som gjennomfører obligatorisk praksis i forbindelse med opptak til dyrepleierutdanningen ved Norges veterinærhøgskole

Talere

Votering i sak nr. 6

Anneliese Dørum (A): Dette er en enstemmig komiteinnstilling, men jeg har lyst til å føye til noen merknader.

Dette gjelder jo bare en liten gruppe unge mennesker. Det er bare 14 som hvert år kommer inn på dyrepleierutdanningen ved Norges veterinærhøgskole. Vi er gjort oppmerksom på at de som søker dette studiet, er nødt til å gjennomføre et års obligatorisk praksis uten å få lønn i praksisperioden, slik at de er avhengig av å ha egne økonomiske ressurser for å klare seg gjennom dette året. Dette har komiteen grepet fatt i, fordi vi mener at økonomien ikke skal være noen hindring for noen ungdom som ønsker å ta en utdanning – man skal kunne ta den utdanningen man ønsker, uavhengig av økonomi.

Om to år vil praksis være innbakt i selve studiet, men innen det skjer, vil de som ønsker opptak, måtte ta et års obligatorisk praksis. Vi har derfor ønsket å finne en overgangsordning som gjør at de som ikke klarer å finne egnet praksis med lønn, er sikret at de får inntekt i denne perioden. Og jeg er glad for at statsråden har reagert positivt på dette forslaget og går inn for at Veterinærhøgskolen skal kunne gi forhåndstilsagn for en del av studentene, slik at de, når de går inn i praksisåret, vil kunne få lån i Lånekassen.

Jeg vil da oppfordre statsråden til å sørge for at det snarest mulig vil bli gitt en orientering om dette, slik at de som nå skal gå inn i praksisåret, er klar over at de kan søke og få beskjed på forhånd om de er opptatt eller ikke, og på den måte være sikret studielån.

Jeg ønsker disse unge menneskene lykke til, og anbefaler innstillingen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

(Votering, se side 2846)

Votering i sak nr. 6

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:32 (1999-2000) – forslag fra stortingsrepresentantene Anneliese Dørum, Tomas Norvoll, Ursula Evje, Petter Løvik og Rolf Reikvam om tiltak for å sikre de økonomiske forholdene for studenter som gjennomfører obligatorisk praksis i forbindelse med opptak til dyrepleierutdanningen ved Norges veterinærhøgskole – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: I sak nr. 7 foreligger det ikke noe voteringstema.