Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato: 10.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF): Eg tillèt meg å stilla følgjande spørsmål til finansministeren:

«Fleire stader, mellom anna på Stord, er det planar om å etablera eit felles storkjøkken for sjukehuset, kommunale institusjonar og kommunal heimebasert omsorg. Skattedirektoratet opplyser at matlevering til heimebasert omsorg er momspliktig, sjølv om dette er ein del av den kommunale omsorgstenesta.

Vil statsråden ta initiativ til å endra dette regelverket, slik at ikkje avgift vert eit hinder for etablering av rasjonelle og effektive løysingar?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Det er i spørsmålet fra representanten Sørfonn vist til en uttalelse fra Skattedirektoratet om avgiftsforholdene for matlevering til hjemmebasert omsorg. Jeg kjenner ikke bakgrunnen for denne uttalelsen. Det er derfor ikke naturlig for meg å kommentere denne konkrete saken. Jeg vil imidlertid si noe om det generelle regelverket på området.

Hovedregelen er at det skal betales merverdiavgift ved all omsetning av varer. Omsetning av tjenester er imidlertid kun avgiftspliktig dersom den aktuelle tjenesten er nevnt i loven. Et generelt vilkår for avgiftsplikt er videre at omsetningen skjer som ledd i næring. Offentlige institusjoner som omsetter varer og tjenester, er avgiftspliktige selv om de ikke kan anses å drive næring. Bakgrunnen for denne regelen er bl.a. hensynet til nøytralitet i avgiftssystemet og konkurransenøytralitet i forhold til privat sektor.

Sosiale tjenesteytelser omfattes ikke av avgiftsplikten. Rene vareleveranser er imidlertid avgiftspliktig såfremt det foreligger omsetning. Det vil si at varene leveres mot vederlag. Om det foreligger omsetning, må vurderes konkret for hvert enkelt tilfelle.

Jeg finner også grunn til å presisere at en virksomhet som er avgiftspliktig, vil ha rett til fradrag for inngående avgift på anskaffelser til bruk i virksomheten. For avgiftspliktige matleveranser som omsettes til tilnærmet selvkost av kommunale virksomheter, vil den avgift som kommunen må beregne på matleveransene, i mange tilfeller oppveies av fradragsretten for de varene som er anskaffet. Dette innebærer at prisen mottakeren av matleveransen må betale, ofte vil være den samme uavhengig av kommunenes avgiftsplikt.

Regjeringen arbeider som kjent med å endre merverdiavgiftssystemet slik at varer og tjenester i prinsippet skal behandles likt. I Storvik-utvalgets utredning fra 1990 om generell merverdiavgiftsplikt på omsetning av tjenester er det foreslått et unntak for sosiale tjenester. Den nærmere avgrensningen av et unntak for sosiale tjenester vil bli vurdert i forbindelse med den kommende merverdiavgiftsreformen. Spørsmålet om avgiftsplikt for matlevering til hjemmebasert omsorg vil komme inn i de vurderinger som vil bli gjort i denne forbindelse.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF): Eg takkar statsråden for svaret, men eg må innrømma at eg var berre delvis nøgd med det. Dei generelle reglane for meirverdiavgift er greie, og definisjonen av «mot vederlag» er òg grei, og når statsråden seier at det ikkje vil verta nokon særleg kostnadsauke på grunn av at ein kan trekkja frå inngåande meirverdiavgift, er det for så vidt korrekt, men noko av problemet er byråkratiet i dette. Dersom ein har tenester der noko er momspliktig og noko er momsfritt, krev det eit ganske intenst meirarbeid administrativt for å få dette til, og sjølve byråkratiet kan her verta eit hinder for å få til effektive løysingar.

Eg merkar meg at statsråden vil vurdera spesielt dette med momsfridom for sosiale tenester, og eg håpar at det gjennom det finst moglegheiter slik at dette kan ordnast på ein god og trygg måte.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Stortinget har ved flere anledninger vært opptatt av konkurranseforholdet mellom offentlig og privat produksjon i forhold til merverdiavgiftsreglene. De synspunktene Stortinget der har hatt, vil vi selvfølgelig ha med i denne typen vurderinger. Samtidig er det slik at vi – som jeg refererte til i mitt første svar – nå skal ha en bred gjennomgang av merverdiavgiften, og da vil vi også vurdere den typen problemstillinger som representanten her er opptatt av.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF): Eg tolkar heile vegen utsegnene frå statsråden positivt, og at det her er vilje til å gjera noko. Det som vart spesielt nemnt, var konkurranseforholdet mellom offentleg og privat sektor. Eg trur ikkje det skal bekymra statsråden så veldig mykje her. Eg vil heller retta søkjelyset mot ei av dei flaggsakene som denne regjeringa også har lyfta opp, nemleg ei effektivisering og fornying av offentleg sektor. Og her må det på ein utmerkt måte liggja til rette når eit lokalt sjukehus, som ligg i nærleiken av dei kommunale institusjonane, kan få eit felles storkjøkken der dei òg kan ta seg av dei som er ein del av den kommunale heimebaserte omsorgstenesta. Det er klart at det ligg eit stort rasjonaliserings- og effektiviseringspotensial i dette. Eg har ut frå statsråden sitt svar forventningar til at dette finn ei god løysing når saka kjem på bordet, slik at storkjøkkenet kan verta etablert.

Presidenten: Spørsmål 5 vil bli behandla seinare.