Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato: 10.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Dag Danielsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

«NFS (Norsk Forbund For Svaksynte) fyller kriteriene for støtte til drift av humanitære organisasjoner.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at organisasjonen får støtte, slik at den likebehandles med andre organisasjoner som jobber for å ivareta interessene til funksjonshemmede?»

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Representanten Danielsen hevder at Norsk Forbund For Svaksynte «fyller kriteriene for støtte til drift av humanitære organisasjoner». Som det er redegjort for i daværende sosialministers brev av 28. oktober 1999 til Fremskrittspartiets stortingsgruppe, har Sosial- og helsedepartementet ingen generell støtteordning for drift av humanitære organisasjoner. Jeg kjenner heller ikke til noen statlig støtteordning for et slikt formål. Men jeg er kjent med at Justisdepartementet har godkjent forbundet som lotteriverdig organisasjon etter lotteriloven.

Det Sosial- og helsedepartementet har, er en bevilgning på statsbudsjettets kap. 673 post 75 til «Tilskudd til funksjonshemmedes organisasjoner». Formålet med bevilgningen er beskrevet slik i budsjettproposisjonen for 2000:

«Formålet med bevilgningen er å styrke funksjonshemmedes organisasjoners mulighet for å drive interessepolitisk arbeid, og til å gi service til egne medlemmer. Funksjonshemmedes organisasjoners virksomhet er helt sentral for å sikre brukermedvirkning i utvikling av tiltak og tjenester, og for å fremme funksjonshemmedes interesser i samfunnet.»

Som det også går fram av budsjettproposisjonen, fordeles midlene av en nemnd som departementet har oppnevnt. Departementet har gitt retningslinjer for fordelingen.

Første strekpunkt i kriteriene for at en organisasjon kan godkjennes som tilskuddsberettiget etter denne ordningen, er:

«Organisasjonen må være av og for funksjonshemmede, eller av pårørende til funksjonshemmede som har vanskelig for å ivareta egne interesser. Funksjonshemmingen må innebære en konflikt mellom individets forutsetninger og miljøets og samfunnets krav til funksjon på områder som er vesentlige for etablering og opprettholdelse av menneskers selvstendighet og sosiale tilværelse.»

Norsk Forbund For Svaksynte søkte om tilskudd etter denne ordningen for 1998. Søknaden ble avslått av fordelingsnemnda. Fordelingsnemnda uttalte at den «finner ikke at foreningen dekker kriterienes første strekpunkt». Forbundet klaget til Sosial- og helsedepartementet på nemndas avgjørelse. Departementet opprettholdt nemndas beslutning. I sitt svar la departementet vekt på at NFS i sin søknad anslo målgruppen til 400 000 personer, dvs. nesten 1/10 av befolkningen. Dette er en så stor gruppe at en må kunne legge til grunn at de fleste vil fungere noenlunde normalt ved hjelp av briller og andre allment tilgjengelige hjelpemidler.

Forbundet klaget 29. september 1999 til Stortingets ombudsmann for forvaltningen på departementets avgjørelse. Det ble også stilt spørsmål ved habiliteten til medlemmene i fordelingsnemnda. Saken er fortsatt til behandling hos ombudsmannen, og jeg finner det derfor ikke riktig å kommentere den ytterligere før ombudsmannens uttalelse foreligger. Jeg tar sikte på at vi på vanlig måte vil legge ombudsmannens uttalelse til grunn for vårt videre arbeid med saken.

Forbundet har også søkt om støtte for 1999 og 2000. Søknaden for 1999 ble avslått av nemnda, og av departementet som klageinstans, fordi den ikke inneholdt de nødvendige opplysninger. Jeg forstår det slik at forbundet har akseptert denne avgjørelsen, departementet er i hvert fall ikke underrettet om noe annet.

Fordelingsnemnda har avslått også søknaden for 2000. Departementet har nylig mottatt en klage over avslaget. Denne er på vanlig måte sendt til vurdering i fordelingsnemnda, og jeg vil her ikke gå nærmere inn på den før nemnda har uttalt seg.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker sosialministeren for svaret. Jeg registrerer at hun ikke ønsker å avgi noen uttalelse før saken er ferdigbehandlet hos Stortingets ombudsmann for forvaltningen. Det jeg da vil gjøre, er å tillate meg å komme tilbake til saken senere dersom støtten ikke går i orden.

Poenget her er at Norsk Forbund For Svaksynte representerer en stor gruppe mennesker som i dag ikke får den hjelpen og den støtten jeg mener de er berettiget til, og som de har behov for. Jeg sier takk så langt.