Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10

Dato: 18.10.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Hanne Dyveke Søttar Hagen (Frp): Mitt spørsmål til kulturministeren er:

«1. oktober 2000 skulle nye regler for sponsing av TV ha trådt i kraft. Dette skjedde ikke, og saken er nå utsatt på ubestemt tid. Det er mange, spesielt landets lokal-TV-stasjoner, som er usikre på hvilken innvirkning dette har på deres inngåelse av sponsoravtaler for 2001.

Kan statsråden berolige landets lokal-TV-stasjoner med å fastslå at de nye forskriftene tidligst trer i kraft 1. januar 2002?»

Statsråd Ellen Horn: Endringene i regelverket for sponsing av kringkastingsprogrammer er en oppfølging av vedtak Stortinget fattet i desember i fjor.

Det medfører ikke riktighet at ikraftsetting av reglene er utsatt på ubestemt tid. Målsettingen var å sette reglene i kraft den 1. oktober i år. Av ulike grunner er arbeidet blitt noe forsinket. Jeg tar nå sikte på at reglene vil bli iverksatt fra kommende årsskifte.

Hanne Dyveke Søttar Hagen (Frp): Jeg vil bare få knytte en bemerkning til det siste: Vi fikk beskjed om at saken var utsatt på ubestemt tid fordi departementet ikke var ferdig med å behandle høringsuttalelsene.

Det som skjer nå, er at det er over 20 lokal-TV-stasjoner i Norge som føler at de er blitt offer i en problemstilling som egentlig er mellom NRK og de store kommersielle rikskanalene. Lokal-TV har de seneste årene etablert seg som et seriøst medietilbud i lokalsamfunnet, og vi synes de heller burde ha vært støttet opp om istedenfor at man legger hindringer i veien. Det som har skjedd nå, er at de rammebetingelsene som var kjent da eierne søkte om konsesjon og gjorde betydelige investeringer, er blitt endret. Det lokal-TV nå sier, er at det er vanskelig å satse seriøst på lokal-TV for framtiden. Så man kan jo lure: Hva kan statsråden bidra med for å gjøre det litt lettere for lokal-TV i framtiden?

Statsråd Ellen Horn: Jeg er enig med representanten i at lokalfjernsynet er et viktig tilfang som fortjener støtte, og det medfører riktighet at de store kontroverser rundt nevnte spørsmål i hovedsak har vært knyttet til NRK og de store aktørene. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å bidra til hurtig saksbehandling, slik at man ikke får unødige problemer for lokalfjernsynsaktørene.

Presidenten: Spørsmål 16 er dermed ferdigbehandlet, og vi går til dagens siste spørsmål.