Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10

Dato: 18.10.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«På Oslo Lufthavn Gardermoen lander og letter 4 fly daglig som slipper ut mer støy enn hva Samferdselsdepartementet gjennom forskrifter har satt som øverste grense. De siste 3 måneder er forskriftene brutt 376 ganger ifølge en undersøkelse foretatt av OSL, og de uttaler at de ikke har myndighet til å sette en stopper for dette. Luftfartstilsynet har ikke reagert til tross for rapporter om forholdene. Situasjonen er uakseptabel for beboerne.

Hva vil statsråden foreta seg for å sikre at forskriftene blir fulgt?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: I desember 1997 fastsatte Samferdselsdepartementet forskrift om inn- og utflygingstraséer for Oslo Lufthavn Gardermoen. Formålet med denne er å regulere flyvirksomheten ved lufthavnene, slik at støyulemper minimaliseres samtidig som flyoperative hensyn ivaretas.

Oslo Lufthavn Gardermoen er åpen for alle flytyper og har kontinuerlig drift gjennom hele døgnet. Av hensyn til lokalbefolkningen er det imidlertid satt sterke restriksjoner på nattrafikken. For eksempel skal de flyene som avgir mest støy, bare kunne lande og ta av på dagtid mellom kl. 08.00 og 16.00.

Ved Oslo Lufthavn Gardermoen er det bygd opp et datastyrt støy- og traséovervåkingsanlegg, og på bakgrunn av informasjon herfra utarbeider Oslo Lufthavn AS månedlige rapporter. Rapportene sendes ut bl.a. til lokalbefolkningen og til Luftfartstilsynet, som skal føre tilsyn med at forskriften overholdes.

Jeg er blitt informert av Luftfartstilsynet om at det fra rapportene for juni, juli og august i år fremgår til dels betydelige overskridelser av de fastsatte maksimumsgrensene om natten. Luftfartstilsynet vil umiddelbart ta opp med Oslo Lufthavn AS hvilke tiltak som på kort sikt kan iverksettes for å bedre situasjonen. Videre vil de selskapene som trafikkerer om natten med fly som ikke oppfyller støykriteriene, bli direkte kontaktet av Luftfartstilsynet.

Departementet vil innskjerpe overfor Luftfartstilsynet og Luftfartsverket at forskriften skal overholdes.

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er betryggende at statsråden reagerer raskt, men det kunne jo være av interesse å vite hvor lenge han har visst om disse forholdene. Jeg forventer at statsråden umiddelbart innskjerper forskriftene overfor Luftfartsverket og Luftfartstilsynet når det gjelder både støy, nattflyving og brudd på traséforskriftene.

Kravene er så restriktive nettopp av helsemessige grunner for befolkningen. Det er så alvorlig at Nannestad kommune av hensyn til befolkningen har anmeldt Oslo Lufthavn Gardermoen for brudd på forskriftene, noe jeg regner med at statsråden er kjent med.

Luftfartstilsynet ble opprettet 1. januar i år. På NRK Østlandssendingen den 13. oktober sa luftfartsdirektør Skogstad at det var først i september de fikk bemanning på plass til å følge opp støyforskriftene. Mitt spørsmål til statsråden er da: Er det slik å forstå at flyplassene i Norge har vært uten tilsyn i åtte måneder?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Som representanten Sjøli var inne på, er Luftfartstilsynet en forholdsvis ung organisasjon som vi fortsatt bygger opp når det gjelder ressurser. Det er åpenbart at Luftfartstilsynet hele tiden har hatt dette som ansvarsområde, og at man gjennom utbygging av ressurser har fått ytterligere muligheter til å ivareta sitt ansvarsområde på en god måte.

Jeg vil gjenta at jeg vil innskjerpe dette overfor tilsynet og forutsetter at det er tilstrekkelig. Dersom det skulle vise seg nødvendig, ligger det også sanksjonsmuligheter i luftfartsloven.