Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10

Dato: 18.10.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 39

Ursula Evje (Frp): Jeg har et spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Departementet ser ut til å ta seg meget god tid når det gjelder behandling av godkjenningssøknaden fra Oasen Barneskole i Songdalen kommune. Dette fremstår som svært underlig med tanke på den iver og effektivitet statsråden viste når det gjaldt å trekke tilbake den tidligere godkjenningen gitt av statsråd Lilletun.

Ønsker statsråden også å fremstå som effektiv der en må forvente et positivt svar?»

Statsråd Trond Giske: Oasen Bibelsenter søkte om godkjenning av Oasen Barneskole etter privatskoleloven 9. september 1999, og departementet imøtekom søknaden ved vedtak datert 13. mars 2000. Etter klage fra vertskommunen – Songdalen kommune – omgjorde departementet vedtaket og avslo søknaden 15. mai 2000. Vedtaket ble påklaget av Oasen Bibelsenter 2. juni 2000.

Godkjenning av privatskoler etter privatskoleloven innebærer også at departementet må godkjenne de læreplanene skolene vil bruke. Oasen Bibelsenter søker om godkjenning som en såkalt ACE-skole. Av søknaden fra Oasen Bibelsenter fremgår det bl.a. at det læremateriellet som skolen vil benytte, i praksis er ACEs fagplan for de enkelte fag.

De læremidlene som ACE-skolene benytter i dag, og som også Oasen Bibelsenter ønsker å benytte i sin skolevirksomhet, ble oversendt til Likestillingsombudet for vurdering 17. juli 2000. Likestillingsombudets avgjørelse i saken forelå 2. oktober 2000. Ombudet har kommet til den konklusjon at de læremidlene som ACE-skolene benytter, ikke bygger på likestilling mellom kjønnene, og at skolene som benytter læremidlene, bryter likestillingsloven. ACE Norge har varslet at Likestillingsombudets avgjørelse vil bli påklaget til Klagenemnda for likestilling.

I brev til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet fra Likestillingsombudet datert 10. oktober 2000 fremgår det at ombudet forutsetter at departementet legger ovennevnte avgjørelse til grunn og ikke godkjenner flere skoler som bygger på ACE-pedagogikken før spørsmålet om læremidlenes lovlighet er avgjort av Klagenemnda for likestilling.

Jeg vil følge opp Likestillingsombudets anmodning i denne saken, noe som bl.a. innebærer at departementet ikke vil avgjøre klagen fra Oasen Bibelsenter før Klagenemnda for likestilling har tatt stilling til om de læremidlene som ACE-skolene benytter, bryter med likestillingsloven. Det vil derfor ta noe tid før departementet kan avgjøre denne saken.

Ursula Evje (Frp): Det er noe som slår meg som underlig i denne saken, og det er det faktum at man ikke på et langt tidligere tidspunkt synes å ha avklart dette spørsmålet om likestilling. Likestilling i denne sammenheng er et spørsmål av vital prinsipiell betydning for alle, og jeg føler at det er merkelig at ikke departementet ved statsråden på et meget tidlig tidspunkt har avklart dette spørsmålet i forbindelse med privatskoleloven, som vi har hatt i en lang rekke år nå.

Det oppfølgingsspørsmål jeg da må stille til statsråden, er: Hvilket tilbud vil statsråden nå i ventetiden gi til de elevene som pr. i dag ikke mottar et adekvat opplæringstilbud i Songdalen kommune?

Statsråd Trond Giske: Jeg kan bare slutte meg til representanten Evjes syn på at vurderingen av likestillingsperspektivet innenfor ACE-skolenes læremateriell godt kunne vært vurdert på et langt tidligere tidspunkt. Vi får her heller bruke ordtaket «bedre sent enn aldri». Vi fikk i hvert fall ganske raskt etter at jeg overtok som statsråd, satt i gang et arbeid med å vurdere likestillingsperspektivet i disse læremidlene. Godkjenningen av Oasen Barneskole ble jo foretatt av departementet bare fire dager før regjeringsskiftet 17. mars 2000. Ganske raskt etter at vi overtok fikk vi klagen fra vertskommunen, og vi fikk behandlet søknaden. I mellomtiden, fra påklagingen 2. juni fra Oasen Bibelsenter, har det selvsagt også vært sommer og sommerferie. Det kan også være en begrunnelse for at saken har tatt noe tid.

Jeg vil bare til slutt få si at enhver kommune har en plikt til å sørge for et utdanningstilbud til elevene i kommunen – så også Songdalen kommune. Når man ikke har et privatskoletilbud man ønsker å benytte, har selvsagt kommunen ansvar for å sørge for utdanningen til elevene.