Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato: 01.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille miljøvernministeren følgende spørsmål:

«Mjøsas hvite svane, hjuldamperen «Skibladner», har fått et pålegg om et lukket toalettanlegg, noe som ikke kan gjøres uten ombygging. Dette er både vanskelig og økonomisk dyrt, men mest et spørsmål om kulturvern.

Vil statsråden bidra til at «Skibladner» får dispensasjon, slik at båten fortsatt kan få seile på Mjøsa til glede for oss alle?»

Statsråd Siri Bjerke: Skibladner er et viktig levende kulturminne ikke bare for Mjøsregionen, men for hele Norge, og svært viktig å ta vare på. Samtidig er Mjøsa også drikkevannskilden for omtrent 80 000 mennesker i denne regionen. Det er derfor en sak hvor ulike miljøhensyn må vurderes opp mot hverandre.

Klagesaken over Sjøfartsdirektoratets avslag på søknad om dispensasjon fra AS Oplandske Dampskibsselskap ble oversendt Miljøverndepartementet til avgjørelse i forrige uke, og jeg vil nå søke å finne fram til en løsning på denne saken som ivaretar begge disse hensynene på en god måte.

Det er svært positivt at det er betydelig lokalt engasjement omkring fremdriften til Skibladner, og jeg vil ha nær kontakt med alle involverte og berørte parter i den videre behandlingen av klager fra AS Oplandske Dampskibsselskap. Det er nå viktig for selskapet tidlig å få klarhet i rammebetingelsene for neste års seilingssesong. Jeg vil derfor sørge for at klagen blir raskt behandlet i departementet.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret angående denne viktige saken. Jeg takker også for at statsråden vil bruke tid og energi på dette slik at det vil gå raskt, men jeg håper – og er helt overbevist om – at statsråden også bruker den tiden som trengs, slik at vi får et riktig svar i denne viktige saken.

Skibladner er jo en gammel båt, 144 år, og det er ikke så enkelt å bygge den om, som en kanskje må gjøre hvis en skal ha et lukket system. Det betyr noen rør her og der, en tank og det ene med det andre. Den ombyggingen er nå én ting, men det er også kostnader ved dette. Etter det jeg har fått undersøkt, vil en slik ombygging koste ca. 1 mill. kr, og driften vil koste ca. 100 000 kr i året. Ser statsråden også på dette når hun ser på saken?

Statsråd Siri Bjerke: Jeg vil bekrefte at jeg vil bruke tid og krefter på saken for å finne en god løsning, som altså betyr å veie de ulike hensyn opp mot hverandre. Det må også være en løsning som er praktisk mulig å gjennomføre, slik at vi når det målet de fleste av oss er enig om, at Skibladner på nytt kan seile på Mjøsa neste år. Miljøverndepartementets saksbehandling skal være en rask og god saksbehandling.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg ser i «Nyhetsbrev om Lokal Agenda 21», utgitt av Riksantikvaren, at statsråden er referert og intervjuet. Der sier statsråden:

«Satsing sentralt styrker lokalt.

Et av de områder jeg vil bli husket for som miljøvernminister, er hva jeg får gjort for kulturminnevernet.»

Så det er mange sider av samme sak. Jeg er på grunnlag av det statsråden har sagt, overbevist om at hun vil gjøre alt for at Mjøsas hvite svane, «Skibladner», ikke vil bli parkert. Det er det som er det viktigste.

Statsråd Siri Bjerke: Jeg bekrefter at jeg står inne for intervjuet om kulturminner. Jeg tror at hensynet til «Skibladner» som et kulturminne i denne sammenhengen kan ivaretas på en god måte, samtidig som vi tar vare på det andre viktige miljøhensynet i denne sammenhengen, nemlig utslippene til Mjøsa. Vi må finne en løsning som ivaretar begge disse hensynene. Det må være en løsning som er realistisk, som lar seg gjennomføre innenfor de mulige rammene vi opererer med. Og jeg har god tro på at vi skal få dette til.