Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato: 01.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg takker statsråden for det forrige svaret siden jeg glemte det i stad.

Jeg vil stille et nytt spørsmål, som lyder:

«SND har vært med på å bygge opp den lønnsomme og ekspanderende bedriften Stadt Automasjon A/S i Gjerdsvika på Sunnmøre. Nå ønsker SND Invest, som er heleid av SND, at bedriften skal flytte til Ulsteinvik. Ifølge styreleder i SND Invest, Frode Alhaug, i Sunnmørsposten 25. oktober 2000 er flytting til en by nødvendig for at en bedrift skal komme på «det nasjonale laget».

Deler statsråden denne oppfatningen, og mener hun det er akseptabelt at SND driver næringsutvikling bygd på slike prinsipper?»

Statsråd Grete Knudsen: SND Invest ble opprettet i 1998 som en videreføring av den tidligere egenkapitaldivisjonen i SND. Det er et eget aksjeselskap med SND som morselskap. Bakgrunnen for denne omdanningen var ønsket om et klarere skille mellom SNDs låne- og tilskuddsordninger og egenkapitalvirksomheten.

SND Invest skal gjennom aktivt eierskap bidra til vekst og utvikling i norsk næringsliv gjennom forretningsmessige investeringer i lovende bedrifter over hele landet. Investeringene skal foretas på forretningsmessig grunnlag, og ordningen skal ha en småbedrifts- og distriktsprofil.

SND har bidratt til å bygge opp Stadt Automasjon A/S som en lønnsom bedrift, som er i ferd med å ekspandere og satse internasjonalt. SND Invest har i år investert 8 mill. kr i denne bedriften og sitter med 34,8 pst. av aksjene og har ett styremedlem. Bedriften står nå overfor en kapitalutvidelse. Når de nye eierne er på plass, skal det tas stilling til forskjellige alternativer hva angår fremtidig lokalisering av bedriften.

Som aksjonær har SND Invest som oppgave, sammen med de øvrige aksjonærene – og i styret er en ikke alene, men man kjører sammen i og med at man har ett styremedlem – å vurdere hvilke tiltak som kan gi bedriften størst verdiskaping totalt og derigjennom en best mulig verdi for samfunnet og for bedriftens eiere. Når lokaliseringsspørsmålet skal avgjøres, forventer jeg at SND Invests styrerepresentant tar både forretningsmessige og distriktsmessige hensyn.

Rent generelt vil jeg understreke at vi er opptatt av å legge forholdene til rette for å stimulere til næringsutvikling i distriktene. Gjerdsvika i Sande kommune er et prioritert område for støtte innenfor SND. Styret i Stadt Automasjon A/S vil i sin behandling av lokaliseringsspørsmålet også måtte ta i betraktning at støtte fra SND ikke kan påregnes om bedriften flyttes til Ulsteinvik, siden den kommunen ikke kvalifiserer for støtte i like stor grad som den kommunen der bedriften nå er lokalisert. Eierne vil naturligvis også måtte ta hensyn til øvrige ulemper med å flytte bedriften bort fra det miljøet den nå er etablert i, og som lokalsamfunnet så godt har støttet opp om. Dersom bedriftens eiere etter en samlet vurdering, til tross for alt dette, anser det som mest hensiktsmessig og lønnsomt å flytte til Ulsteinvik, står de fritt til å gjøre det.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg vil takke statsråden for et fyldig svar.

Det som jeg er opptatt av, er de prinsipielle sidene ved saken og signaleffekten av det som blir sagt. Og en av SNDs strategier er ifølge budsjettproposisjonen for neste år å være «premissgiver og redskap i gjennomføringen av en nasjonal næringspolitikk». I tillegg vet vi at SND er helt sentral i å realisere distriktspolitiske målsettinger og bidra til lønnsomme bedrifter over hele landet.

Synes ikke statsråden det da er et problem når styreformannen i SND gir uttrykk for at det nok er mulig å bli kretsmester på landet, men at man må nærmere byene dersom man skal bli god nasjonalt sett? Er statsråden enig i at disse synspunktene ikke samsvarer med virkeligheten i norsk næringsliv? Og ser statsråden at slike uttalelser kan virke demotiverende og respektløse overfor alle de som lykkes i å drive lønnsomme og framtidsrettede bedrifter også utenfor byene?

Statsråd Grete Knudsen: Både representanten Kongshaug og jeg kommer fra områder der det skjer mye verdiskaping; det er ganske mye av Norges verdiskaping som skjer på Vestlandet. Vi vet jo at meget små miljøer har hatt en evne til å gjøre en utrolig stor innsats, ikke minst gjelder dette på det marine og maritime området. Men det som er utgangspunktet for SND, er at de også skal bidra til lønnsomhet. Hvordan styrerepresentantene ute i regionene, når de inngår i en slik diskusjon, vurderer det, vil det være galt av oss, enten det er statsråd eller styreleder, å legge oss opp i.

Leif Helge Kongshaug (V): Når det gjelder SNDs virksomhet, er det viktig at Stortinget gir signaler og en styringskurs for måten den skal drives på.

Tidligere nærings- og handelsminister Lars Sponheim igangsatte et arbeid for å utvikle et godt rapporteringssystem for SND Invest, bl.a. for å utvikle rapporteringen når det gjelder geografi, slik at det er mulig å få et bedre bilde av hvor bedriftenes virksomhetsområde er lokalisert, og til hvilke områder kapitaltilførsel skjer. Hvordan er framdriften i dette arbeidet under den nye regjeringen?

Og videre: Når styreformannen i SND er identisk med styreformannen i SND Invest og uttaler seg vekselvis på vegne av begge selskapene, blir det imidlertid ikke så lett for utenforstående å holde orden på ansvarsforholdene. Ser statsråden at disse to hattene er det ikke så formålstjenlig å ha på seg samtidig, særlig når det gjelder SNDs troverdighet som et viktig redskap for å realisere distriktspolitiske virkemidler?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg er glad for at representanten Kongshaug understreker SNDs viktige næringspolitiske virksomhet også når det gjelder bosetting og distrikt, men med næringspolitikken som base.

Når det gjelder statistikker og rapportering for SND Invest, går det arbeidet videre. De første statistikkene vi nå fikk ut, må vi gjøre enda bedre, for her ble det et resultat der vi så morselskapene, men vi så ikke hvor de enkelte bedriftene under dem igjen var lokalisert. Da kommer vi til å få frem et mye mer nyansert bilde av hvor SND Invest faktisk har etablert seg ute i landet. Så her skal vi komme tilbake med en enda bedre modell for det.

De øvrige forhold som representanten Kongshaug betimelig tar opp, vil være forhold som nå også blir drøftet i den bebudede stortingsmeldingen som kommer til våren, der vi får hele SND opp til diskusjon.