Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2001 kl. 10

Dato: 14.02.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Rørosbanen er i dårligere forfatning enn før, innrømmer Jernbaneverket i et oppsiktsvekkende brev til Riksadvokaten. Dette står i sterk kontrast til det som er hevdet i de siste 3 år. Det sies at sikkerheten mot kollisjon er noe dårligere ivaretatt enn tidligere.

Er statsråden fornøyd med dette ca. ett år etter Åsta-ulykken, og hva vil statsråden gjøre for at sikkerheten skal bli så god som mulig?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: I brev til Riksadvokaten i forbindelse med etterforskningen av Åsta-ulykken refererer Jernbaneverket bl.a. til en risikoanalyse som man har fått utført for den avgangsprosedyre som er benyttet ved togdrift i Norge siden 1997. Analysen viser at denne gir et noe lavere sikkerhetsnivå enn den som ble benyttet tidligere på fjernstyrte strekninger uten automatisk togstopp.

Statens Jernbanetilsyn har imidlertid i forbindelse med gjenåpning av Rørosbanen i brev av 11. februar 2000 til Jernbaneverket satt vilkår som kompenserer for dette. Tilsynet har opplyst at med de vilkår som er satt, vil sikkerhetsnivået med dagens driftsform på Rørosbanen ikke være dårligere enn det var med den gamle avgangsprosedyren, som ble benyttet før 1997.

Tilsynet mener at den driftsform som er iverksatt etter Åsta-ulykken, gir en bedre sikkerhet enn før ulykken, ved at én enkeltfeil alene ikke kan forårsake en ulykke. Jeg forholder meg derfor til tilsynets vurdering i denne saken.

Når det gjelder representantens kommentar om at «Rørosbanen er i dårligere forfatning enn før», kan jeg opplyse at Jernbaneverket har anført at standarden på banelegeme, spor og det øvrige tekniske anlegg på denne strekningen er høyere i dag enn noen gang tidligere, og fullt på høyde med tilsvarende anlegg på andre deler av det statlige jernbanenettet.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som etter min mening ikke står helt i forhold til de opplysninger som kom fram i en artikkel i Hamar Arbeiderblad den 7. februar 2001. Der står det:

«Konklusjonen er at de nye avgangsprosedyrene ikke gir svekket sikkerhet på strekninger med ATC. Men på baner som Rørosbanen, Raumabanen og Nordlandsbanen heter det svart på hvitt at «sikkerheten mot kollisjon er noe dårligere ivaretatt enn tidligere». Dette gjelder selv om stasjonene er betjent med togekspeditør.»

Litt lengre ned i artikkelen sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket at «den nye erkjennelsen kan få konsekvenser for driftsmåten på Rørosbanen fram til ATC tas i bruk».

Dette synes jeg er urovekkende, og jeg ønsker statsrådens videre mening om dette.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: I slike spørsmål vil jeg selvsagt i første rekke holde meg til Jernbaneverkets og tilsynets vurderinger.

Når det gjelder spørsmål om sikkerhet, sikkerhetsnivå og godkjenninger, vil jeg legge helt avgjørende vekt på tilsynets vurderinger, ikke minst i forhold til spørsmålet om hvorvidt trafikken må opphøre dersom tilsynet kommer til at det ikke er sikkerhetsmessig forsvarlig å videreføre den.

Jeg refererer igjen til det jeg sa vedrørende tilsynets vurderinger av Rørosbanen etter gjenåpningen av trafikken i brev av 11. februar i fjor. Det ble altså satt inn kompenserende tiltak slik at driftsformen etter tilsynets vurdering nå er på et tilfredsstillende nivå.

Jeg har heller ikke blitt meddelt fra tilsynet at det er en uforsvarlig risiko vedrørende andre baner, men jeg vil selvsagt ta enda en runde med tilsynet med basis i det representanten her framfører.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Han sier at han vil gå videre inn i dette, og det er jeg veldig glad for, for dette med sikkerhet er jo veldig viktig. Vi har ganske friskt i minne de tragiske ulykkene som har skjedd, og noe sånt må ikke gjenta seg.

Statsråden sier i sitt svar følgende:

«Tilsynet har opplyst at med de vilkår som er satt, vil sikkerhetsnivået med dagens driftsform på Rørosbanen, ikke være dårligere …»

Statsråden opplyser da, slik jeg forstår det, at de vilkår som skal settes, er satt, og at tiltak er iverksatt og på plass.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg forholder meg til tilsynets vurderinger, og jeg forutsetter at tilsynet sørger for at både de vilkår som skal settes, settes, og at det skjer en oppfølging som går ut på at de pålagte tiltak er iverksatt.