Stortinget - Møte torsdag den 22. februar 2001 kl. 10

Dato: 22.02.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 138 (2000-2001), jf. Dokument nr. 1 (2000-2001))

Sak nr. 1

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om: 1. Ekstrakt av Norges statsregnskap og regnskap for administrasjonen av Svalbard for budsjetterminen 1999. 2. Saker for desisjon av Stortinget og saker til orientering

Talere

Votering i sak nr. 1

Gunnar Skaug (A) (komiteens leder): Riksrevisjonen har i Dokument nr. 1 for 2000-2001 igjen bekreftet hvilken sentral plass Riksrevisjonen har i en effektiv kontroll av den offentlige forvaltning.

En kan lese ut av antegnelsene som er gjort for regnskapsåret 1999, at Riksrevisjonen spiller en meget viktig rolle i utbyggingen av den administrative effektivitet i statsforvaltningen, og at en del reformer på det økonomiske området de siste årene skyldes nettopp initiativ som er tatt av Riksrevisjonen. Det fortjener Riksrevisjonen honnør for.

Nå skal jeg ikke kommentere antegnelsene som er gjort, bare gjøre oppmerksom på at det nok en gang er påvist en rekke mangler og feil. Regnskapene er ikke godkjent for Ila landsfengsel og sikringsanstalt, Norges veterinærhøgskole, Høgskolen i Nord-Trøndelag, Rikshospitalets apotek og Radiumhospitalets Apotek. Dessuten er regnskapene til Toll- og avgiftsdirektoratet, Statistisk sentralbyrå og Statens veiledningskontor for oppfinnere bare godkjent med forbehold. Alt dette er kritikkverdig.

I likhet med Riksrevisjonen ser komiteen alvorlig på dette. De berørte institusjoner og ansvarlige departementer må derfor rette opp de forhold som er påtalt.

Når det gjelder økonomiforvaltningen i departementene og underlagte virksomheter, er det gjort et omfattende arbeid for å rette opp problemer som er et resultat av innføringen av nye økonomisystemer, men fortsatt står mye igjen. Derfor må hele forvaltningen gi prioritet til problemene som knyttes til regnskapsføring og økonomiforvaltning.

Jeg regner med at de statsråder som er til stede her nå, tar dette med seg. Ellers viser jeg til komiteens øvrige merknader.

Kari Økland (KrF): I dette dokumentet fra Riksrevisjonen er det tatt opp 37 saker. Komiteen ser alvorlig på at det er flere regnskap Riksrevisjonen ikke har kunnet godkjenne eller kun har godkjent med forbehold. Det er alvorlig at innføringen av nye økonomisystemer fortsatt skaper problemer, og det er viktig at problemene knyttet til regnskapsføring og økonomiforvaltning blir prioritert av hele forvaltningen.

Flere av sakene omhandler store saksrestanser og restanser knyttet til innfordring, bl.a. knyttet til arveavgift og skatt fra utenlandske selskaper og arbeidstakere. Kortere saksbehandlingstid og høy prioritering av innkrevingsarbeidet er her vesentlig. Når det gjelder behandling av feilutbetalinger og misbruk av attføringsytelser, er utestående restanser på slike saker bortimot fordoblet fra 1998 til 1999. Dette er alvorlig, og komiteen forutsetter at departementet følger opp at Aetat Arbeidsdirektoratet iverksetter tilstrekkelige tiltak for å bedre saksbehandlingen på området. Det er viktig at rutiner følges, slik at krav ikke foreldes.

Feilprosenten i pensjonsutbetalingene har ikke blitt redusert i løpet av de siste årene. Dette er ikke tilfredsstillende. For den enkelte mottaker kan det være svært vanskelig å kontrollere om utbetalingene er riktige. For øvrig er komiteen tilfreds med at tilnærmet alle pensjoner utbetales i rett tid.

Riksrevisjonen har funnet store mangler ved Forsvarets oppbevaring og kontroll med våpen- og ammunisjonsbeholdningene. Dette gir grunn til bekymring, og komiteen vil understreke betydningen av at Forsvaret har god kontroll med dette.

Enkelte av sakene er gjengangere. Det er alvorlig at forhold blir påpekt flere ganger av både Riksrevisjonen og Stortinget uten at dette blir rettet opp. Ekstra alvorlig blir det når situasjonen for noen av sakene tvert imot har forverret seg.

For øvrig viser jeg til komiteens tilråding.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 2090)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstillet:

I

Utdrag fra statsregnskapet for 1999 vedlegges protokollen.

II

Antegnelsene til statsregnskapet for 1999 vedkommende

Arbeids- og administrasjonsdepartementet

Barne- og familiedepartementet

Finans- og tolldepartementet

Fiskeridepartementet

Forsvarsdepartementet

Justis- og politidepartementet

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet

Kulturdepartementet

Landbruksdepartementet

Miljøverndepartementet

Nærings- og handelsdepartementet

Samferdselsdepartementet

Sosial- og helsedepartementet

Utenriksdepartementet

blir desidert i samsvar med innstillingen fra Riks- revisjonen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.