Stortinget - Møte onsdag den 14. mars 2001 kl. 10

Dato: 14.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Det har i den siste tiden kommet signaler om at det vurderes opprettet en felles havarikommisjon ved ulykker. Sjølovkomiteens innstilling forelå for 15 måneder siden, og denne foreslo enstemmig at det opprettes en uavhengig havarikommisjon for sjøulykker.

Når kan det ventes at statsråden vil legge fram en proposisjon som oppfølging av Sjølovkomiteens innstilling, og vil statsråden i denne forbindelsen vurdere å foreslå opprettet en uavhengig sjøulykkeskommisjon?»

Statsråd Hanne Harlem: Jeg tar sikte på å fremlegge en odelstingsproposisjon med oppfølging av Sjølovkomiteens forslag i NOU 1999:30 om undersøkelse av sjøulykker, slik at Stortinget kan behandle den i løpet av sesjonen 2001-2002.

Jeg finner det naturlig å følge opp Sjølovkomiteens forslag om å opprette en uavhengig havarikommisjon for sjøulykker, som jeg anser som et meget interessant forslag, men behandlingen av dette spørsmålet er ikke kommet så langt at jeg har tatt endelig standpunkt til det.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret, og konstaterer at hun er positiv til forslaget.

Opprettelsen av en felles havarikommisjon bør ses i sammenheng med de spørsmål som tidligere er stilt i Stortinget vedrørende kystberedskapen. Ville det ikke være formålstjenlig at ansvaret for en slik havarikommisjon og et apparat som skal ivareta beredskapen og sikkerheten til sjøs, holdes atskilt, slik det gjøres i andre land?

Statsråd Hanne Harlem: Når jeg svarer at jeg ikke tar endelig standpunkt til spørsmålet om opprettelse av en uavhengig havarikommisjon, men anser det som et interessant forslag, som jeg sier, er det jo nettopp fordi verken jeg selv eller Regjeringen har ferdigbehandlet Sjølovkomiteens forslag eller høringsrunden etter det. Derfor vil jeg gjerne avvente de endelige konklusjonene på de spørsmålene representanten Bastesen reiser.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker igjen for svaret.

Det er vel naturlig at det er en etat med den nødvendige skipstekniske og operative kompetanse som tillegges ordføreransvaret for en felles havarikommisjon, og at denne ikke bør ha ansvar innen kystberedskap mv., slik at rolleavklaring ikke blir et problem.

Statsråd Hanne Harlem: Spørsmålet om roller er jo et tema som nå drøftes på mange områder, ikke bare på dette – altså forholdet mellom eier og tilsyn, tilsyn og regulator. Disse temaene jobber Regjeringen generelt med. Jeg ser det slik at spørsmålet om plassering av en havarikommisjon kontra annen type ansvar for kystberedskap og sikkerhet må ses i den litt mer generelle sammenhengen, når spørsmålet er nettopp deling av roller.