Stortinget - Møte onsdag den 23. mai 2001 kl. 10

Dato: 23.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Einar Steensnæs til olje- og energiministeren, vil bli svara på av justisministeren på vegner av olje- og energiministeren.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål, som vil bli besvart av justisministeren:

«I svar 14. mai 2001 fra olje- og energiministeren på spørsmål til skriftlig besvarelse om å ta større hensyn til fiskeriene ved fremtidige tildelinger av konsesjoner, svarer statsråden at han vil sørge for at dette hensynet «får ein sentral plass i vurderingane». Seismikkens virkning på tobisfisket er omdiskutert. Mangelen på vitenskapelige undersøkelser fører til at avgjørelsene ikke fattes på et tilstrekkelig sikkert grunnlag.

Vil statsråden ta initiativ til at det igangsettes en relevant vitenskapelig undersøkelse?»

Statsråd Hanne Harlem: I forbindelse med konsesjonstildelinger vurderer man de mulige virkningene petroleumsvirksomhet kan få for miljø og fiskeri. Det blir stilt vilkår om at rettighetshaverne forplikter seg til å gjennomføre ulike undersøkelser i enkelte områder hvor dette er nødvendig. Enkelte områder blir ikke gjort tilgjengelig for petroleumsvirksomhet, andre får strenge krav i forhold til de operative sidene ved virksomheten. Det blir også gjennomført grundige konsekvensutredninger i forbindelse med utbygging av nye petroleumsfelt. Jeg vil understreke at det har vært foretatt store vitenskapelige undersøkelser, og det har blitt gjennomført store forskningsprogrammer vedrørende fisk, miljø og petroleumsvirksomhet.

I forbindelse med utlysingen av Nordsjøtildelingene i 2000 ble det nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra aktuell industri/næringsliv, fra forskningsmiljø og forvaltning. Siktemålet var å identifisere kunnskapsbehov og således klargjøre forskningsbehov. På dette grunnlag vil Regjeringen foreta en helhetlig gjennomgang av dette arbeidet og de utredninger som for øvrig foreligger vedrørende de miljø- og fiskerimessige konsekvenser av petroleumsvirksomheten i Nordsjøen. Siktemålet er å identifisere grunnlaget for nye utredninger av de samlede konsekvensene av eksisterende og fremtidig petroleumsvirksomhet i Nordsjøen. Dette arbeidet er godt i gang.

Einar Steensnæs (KrF): Jeg er klar over de undersøkelser og samtaler som foregår mellom fiskerinæringen og olje- og energiindustrien i forhold til nye konsesjonstildelinger. Problemet her er at det skjer lite, og at de undersøkelser som fiskerinæringen etterspør, bl.a. Sør-Norges trålerlag, dessverre ikke er kommet til utførelse. Dermed oppstår det en usikkerhet om virkningen av den seismikken som utføres på feltene. Det som mangler, er et konkret løfte om å følge dette opp i en egen vitenskapelig undersøkelse.

Jeg vil gjerne utfordre justisministeren på, til tross for at hun ikke er fagminister, om det går an å være noe mer forpliktende i forhold til det å følge dette opp i en konkret vitenskapelig undersøkelse.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg oppfatter det slik at man har satt ned denne arbeidsgruppen, som nettopp består av representanter fra både fiskeri, petroleumsvirksomhet, forskningsmiljøer og forvaltning, for å identifisere hvor man mener at vi mangler kunnskap og dermed forskning. Det er på bakgrunn av den gjennomgangen vi deretter beslutter hvor det er grunn til å gjennomføre helt konkrete vitenskapelige undersøkelser.

Slik sett er svaret nei – foreløpig – men det er fordi vi vil ha det faglige grunnlaget for hvor det er viktigst å gjennomføre nye vitenskapelige undersøkelser før man beslutter å igangsette det.

Einar Steensnæs (KrF): Som statsråden sikkert skjønner, er det resultatene og konklusjonene til denne arbeidsgruppen som her etterlyses. En mener at arbeidsgruppen nå har hatt tilstrekkelig tid til å vurdere de ulike behovene. Jeg vil gjerne be om at statsråden videreformidler et sterkt ønske om at arbeidsgruppen avgir et resultat, og håpet om at det resultatet blir en vitenskapelig undersøkelse som tar for seg seismikkens virkning på tobisfisket.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg føler meg sikker på at den egentlige olje- og energiministeren også deler ønsket om at de skal bli ferdige så raskt som mulig. Jeg skal i alle fall ta med meg dette ønsket fra representanten Steensnæs til statsråd Akselsen.