Stortinget - Møte mandag den 11. juni 2001 kl. 10

Dato: 11.06.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 296 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 74 (2000-2001))

Sak nr. 22

Innstilling fra samferdselskomiteen om delvis bompengefinansiert utbygging av deler av riksveg 4 i Oppland

Talere

Votering i sak nr. 22

Presidenten: Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 45 minutter, og at taletiden blir fordelt slik på gruppene: Arbeiderpartiet 10 minutter og de øvrige gruppene 5 minutter hver.

Videre foreslår presidenten at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Ola Røtvei (A) (ordfører for saken): Nå skal vi behandle tre vegsaker. Vi skal bevege oss litt rundt i landet. Vi starter i Oppland, vi skal over til Nord-Trøndelag, og vi skal avslutte i Sør-Trøndelag. Og kanskje blir det litt enklere å få fram posten i framtida!

Utbyggingen av Rv 4 i Oppland er omtalt i Nasjonal transportplan, hvor det legges opp til en strekningsvis utbygging. Det legges nå fram forslag om innkreving av bompenger for å finansiere utbyggingen av fase 1 av denne strekningsvise utbyggingen.

Fase 1 omfatter omlegging av Rv 4 forbi Raufoss, dvs. strekningen Reinsvoll–Hunndalen. Videre inngår dessuten bygging av forbikjøringsfelt på strekningen Lygna N–Einavoll, også på Rv 4.

Omleggingen forbi Raufoss omfatter bygging av 13 km ny veg på østsiden av Raufoss sentrum, med tre planskilte kryss, to kryssinger av Gjøvikbanen og bygging av om lag 9 km lokalveger.

Strekningen Reinsvoll–Hunndalen er svært ulykkesbelastet, og trafikken fører til støy og andre ulemper for beboerne langs vegen. Ved å legge vegen utenom Raufoss sentrum får fjerntrafikken bedre framkommelighet, trafikksikkerheten blir bedre, og det blir færre ulemper for beboerne i området.

Det legges opp til å finansiere utbyggingen i fase 1 med 140 mill. kr i statlige midler og 155 mill. kr i bompenger, til sammen 295 mill kr. Dette gir en bompengeandel på 53 pst. Bompengeinnkrevingen forutsettes startet opp første halvår 2002. Med de forutsetningene som da ligger for bompengeberegningene, er innkrevingsperioden for fase 1 beregnet til ca. fire år.

Fase 2 omfatter omlegging av Rv 4 på strekningen Roa–Jaren, omlegging av vegen med bygging av forbikjøringsfelt på strekningen Amundrud–Lygna S og utbedring av Rv 34 på strekningen Grime–Vesleelva. Regjeringen varsler at den vil komme tilbake til dette – altså fase 2 – i Nasjonal transportplan for perioden 2006-2015. Med dette som utgangspunkt forutsetter jeg at Stortinget får seg forelagt en egen sak for utbygging av fase 2.

Fylkestinget i Oppland og berørte kommuner går inn for å forsere utbyggingen av Rv 4 med bompenger. Også i denne saken får Regjeringen bred oppslutning i komiteen til opplegget med gjennomføring av fase 1.

Komiteen viser til at fylkestinget i Oppland ikke har behandlet handlingsprogrammet for øvrige riksveger for perioden 2002-2011. Det er en helt klar forutsetning at fylkestinget prioriterer denne utbyggingen ved behandlingen av handlingsprogrammet nå i juni. Dette er en forutsetning som må være på plass før avtalen med bompengeselskapet inngås.

Flertallet i komiteen slutter seg til at bomstasjonene fjernes når prosjektene i fase 1 er finansiert, og at det ikke overføres midler til fase 2.

I komiteen er det til en viss grad uenighet om hvorvidt strekningen Vesleelva–Grime på Rv 34 kan bygges ut med bompenger fra Rv 4. Jeg viser til at dette prosjektet først vil komme i fase 2. Derfor legger flertallet opp til å komme tilbake til denne strekningen i forbindelse med behandlingen av finansieringsopplegget for fase 2.

Flertallet har videre registrert Østre Totens bekymring for trafikkøkningen på Rv 33 og Rv 34 ved at man tar bompenger på Rv 4. Flertallet mener det er viktig å følge med i denne utviklingen, men at det er fylkestingets ansvar å følge opp dette i forbindelse med prioritering av midlene til det øvrige riksvegnettet.

Til slutt vil jeg anbefale at Stortinget slutter seg til innstillingen.

Rigmor Kofoed-Larsen (KrF): En samlet komite går inn for utbygging av Rv 4, fase 1, med bompengefinansiering. Det legges stor vekt på den lokale viljen til å forsere utbyggingen med bompenger.

Utbygging av Rv 4 i Oppland er meget viktig, ikke minst for befolkning og næringsliv i Gjøvik-, Toten-, og Land-området.

Fase 1 med omlegging av vegen utenom Raufoss sentrum og forbikjøringsfelt på strekningen Lygna Nord–Einavoll vil gi store gevinster, både for trafikksikkerhet, miljø og framkommelighet – bedre framkommelighet, ikke minst mot Oslo og mot Gardermoen.

Fase 2 omfatter strekningen Roa–Jaren, forbikjøringsfelt for strekningen Amundrud–Lygna Sør og utbedringer på Rv 34 Grime–Vesleelva mot Hov i Land. Vegen fra Hov i Land og sørover er strekningsvis meget dårlig og er eneste alternativ for både befolkning og næringsliv.

Departementet understreker betydningen av å se de to fasene i sammenheng, og viser til at dette har vært en viktig forutsetning ved den lokale behandling av saken.

Fase 2 foreslås fra Regjeringen også finansiert med en kombinasjon av statlige midler og bompenger. Dette kommer vi tilbake til ved behandlingen av finansieringsopplegget for fase 2.

Jeg vil minne om at det også er viktig med oppfølging av en annen del av Rv 4, nemlig gjennom Akershus, som fortsatt er en flaskehals for Oppland.

Utbygging av Rv 4 var sist omtalt i Nasjonal transportplan, hvor det heter at «strekningsvise investeringer på rv 4 i Oppland prioriteres høyt i planperioden.»

Departementet har som forutsetning at Oppland fylkeskommune fortsatt prioriterer Rv 4 ved behandling av handlingsprogrammet, som for øvrig, tror jeg, blir behandlet i fylkestinget i Oppland i morgen.

Kostnader i fase 1 på til sammen 295 mill. kr finansieres med 140 mill. kr i statlige midler og 155 mill. kr i bompenger.

Fase 1 gjennomføres i første fireårsperiode med fire års bygge- og innkrevingstid.

Til tross for mange og lange diskusjoner om bompengefinansiering og om bomplassering er det nå blitt enighet i Oppland. Trafikksikkerhet, miljø og framkommelighet har vunnet.

Oddvard Nilsen (H) (komiteens leder): Saksordføreren og representanten Kofoed-Larsen har gjort greit rede for saken, så det er ikke så mye å tilføye. Jeg vil bare understreke, som saksordfører også sa i sitt innlegg, at det er en viss uenighet i komiteen knyttet til fase 2.

Høyre har den prinsipielle mening at det skal være sammenheng mellom der hvor bompengene tas inn, og de prosjekter som finansieres av de samme bompengene. Vi har da i innstillingen signalisert at dersom det er en forutsetning at man skal fortsette med bompengeinnkreving på Rv 4 for i neste omgang å bruke dem på Rv 34, så er vi uenig i det. Vi ser at avgjørelsen om dette blir en egen sak i Stortinget som vi vil komme tilbake til på et senere tidspunkt, men vi synes det er riktig på det nåværende tidspunkt å gi signaler om at vi prinsipielt er motstandere av en slik bruk av bompengene.

Thore Aksel Nistad (Frp): Det er trist at man her må gå til det skritt å bygge ut Rv 4 ved hjelp av bompengeinnkreving. R4 er en viktig vei, ikke bare for Oppland, men for hele landet.

Man hører til stadighet om de store eksportverdiene og om sysselsettingen fra de mange representanter, ordførere m.m. fra Nord-Norge og langs kysten, men svært få har øynene rettet mot innlandets største industristed, med stor sysselsetting og eksportverdi.

Her er Raufoss Industripark med ca. 3 000 sysselsatte. Vi har Mustad og Øveraasen på Gjøvik, bare for å nevne noen. Alle disse bedriftene er nødt til å benytte seg av en elendig vei med ÅDT på om lag 10 000 – en riksvei som går gjennom tettsteder med mange og farlige trafikkfeller. Rv 4 skulle egentlig allerede ha vært – og burde vært – firefelts motorvei lagt utenom alle tettsteder og med en fartsgrense på 110 km/t. Det ville virkelig ha vært et løft for industrien og for innlandet. Det er utrolig at vi etter så mange år med arbeiderpartistyre ikke har lagt tingene bedre til rette for våre siste store industristeder – Arbeiderpartiet som til stadighet lover å opprettholde industristedene.

Bomstasjonens plassering på nåværende Rv 4 ved Breiskollen vil Fremskrittspartiet helt klart gå imot. Her vil alle pendlerne til Raufoss, Hydro Aluminium m.m. bli de som må betale den nye veien. Og de har allerede betalt den tidligere ved at staten tar inn i statskassen om lag 40 milliarder kr pr. år. Vi i Fremskrittspartiet kan til nød gå med på en delvis innkreving på den nye veien når den står ferdig, under forutsetning av at nåværende Rv 4 fortsatt skal være gratis.

Jeg tar opp vårt forslag som er tatt inn i innstillingen.

Presidenten: Representanten Thore Aksel Nistad har tatt opp det forslag han refererte til.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Samferdselsdepartementet har lagt fram et forslag om innkreving av bompenger for å finansiere første fase av en forsert utbygging av Rv 4 i Oppland. Jeg har i min vurdering lagt vekt på at utbyggingen vil bedre trafikksikkerheten og trafikkavviklingen på vegen samt at det også vil oppnås miljøforbedringer. Jeg er derfor tilfreds med at Stortinget ser ut til å slutte seg til hovedtrekkene i departementets forslag.

Ved den lokale behandlingen av saken har det vært en viktig forutsetning at fase 1 og fase 2 av utbyggingen ses i sammenheng. Dette har derfor vært en viktig premiss for departementets vurdering av saken, og det er derfor varslet i stortingsproposisjonen at Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget med et endelig forslag om innkreving av bompenger for å finansiere utbyggingen av fase 2 som egen sak. I den forbindelse vil det bli forutsatt at det blir foretatt en helhetlig vurdering av investeringene i korridoren.

Stortingsproposisjonen er fremmet selv om fylkeskommunen ikke har behandlet handlingsprogrammet for 2002-2011. Det er derfor en viktig forutsetning for departementets forslag at fylkeskommunen prioriterer utbygging av Rv 4 ved behandlingen av handlingsprogrammet i juni 2001. Jeg registrerer at komiteens flertall i komiteinnstillingen også understreker dette.

Det foreligger ikke godkjent reguleringsplan for hele utbyggingen av fase 1. Som nevnt i proposisjonen, vil Samferdselsdepartementet komme tilbake til Stortinget med endelig kostnadsoverslag for fase 1. Endelige bevilgninger vil skje i forbindelse med behandlingen av de årlige budsjettproposisjoner. Det vil i den forbindelse bli stilt krav til plangrunnlag og kostnadsoverslag i henhold til vanlig praksis.

Jeg har merket meg at komiteen er delt i synet på at utbyggingen av strekningen Vesleelva–Grime på Rv 34 skal kunne bli finansiert med bompenger fra Rv 4. Utbygging av Rv 34 på strekningen Grime–Vesleelva inngår i fase 2. Som allerede nevnt, vil Samferdselsdepartementet komme tilbake til Stortinget med et endelig forslag om innkreving av bompenger for å finansiere utbyggingen av fase 2 som egen sak ved en senere anledning.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Reidun Gravdahl (A): Endelig vil Rv 4 utenfor sentrum av Raufoss bli en realitet, og endelig vil det bli krabbefelt opp Lygna.

I om lag 30 år har vi ventet på å få riksvegen utenfor sentrum av Raufoss. Døgntrafikken er i gjennomsnitt på 10 000 biler. Det samme er den i Gran. Tallene er noe høyere i Akerhus, 12 500, og i Oslo 25 000.

Rv 4 er ulykkesbelastet. Mer enn 480 ulykker med personskader skjedde i 4-årsperioden 1995-1998. Dette gir en ulykkesrisiko som er dobbelt så høy som for tofeltsveger med høy standard. De to dårlige strekningene – Roa–Jaren og Reinsvoll–Hunndalen – har over halvparten av ulykkesskadene på Rv 4.

Over halvparten av Opplands befolkning sogner til Rv 4. Industrisysselsettingen er 70 pst. av hele fylkets, og regionen har fylkets største produksjon innen skog- og jordbruk.

Alt gods går nå på vegen, og gjentatte forsøk på å få gods over på bane har så langt ikke ført fram. Varene må ut til markedet, og de må komme dit uskadet. Et gartneri i Søndre Land produserer tulipaner og liljer. Dårlig veg vanskeliggjør frakten. Derfor er det viktig at også vegen derfra – Rv 34 – etter hvert blir utbedret.

Særlig for Østre Toten er Rv 33 en viktig utfartsåre. Flere rasutsatte vegstrekninger gjennom Skreiberga trenger utbedring. Jeg er glad for at flertallet i innstillinga har påpekt dette forholdet og fylkestingets ansvar.

Dårlig veg er kostbart og belastende for næringslivet. Derfor har kommunene som sogner til Rv 4, blitt enige om å kreve bedre veger. Men alle innser at det må delfinansieres med bompenger hvis det skal bli en realitet i nærmeste framtid.

Prosessen har ikke vært smertefri. Med tunge tak og noen til dels bitre feider er det nå blitt enighet, og vi kan glede oss over vedtaket som vil bli fattet her i Stortinget i dag, og som vil realisere en helt nødvendig vegutbygging.

Men traséene utenfor Oppland fylke gjenstår. Utbygging gjennom Nittedal og Oslo, Oslopakke 1, må gjennomføres raskest mulig, noe også fylkestinget i Oppland, som har møte i dag og i morgen, kommer til å be om. Fylkestinget ber også om at Rv 4 får stamvegstatus, og de påpeker at Rv 4 og Rv 33 fungerer som avlastningsveger for E6. Man opplever på dager med lange køer å sitte i bil og høre på trafikkradioen om å velge disse alternativene, fordi det er stopp på E6. Det er en realitet som vi lever med, og derfor gleder vi oss over at vi nå omsider skal få utbedret Rv 4.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 22.

(Votering, se side 3626)

Votering i sak nr. 22

Presidenten: Under debatten har Thore Aksel Nistad satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Prosjektet rv 4 bygges ut med etterskuddsinnkreving på ny trasé rv 4.»

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget samtykker i at:

  • 1. Bompengeselskapet får tillatelse til å kreve inn bompenger til gjennomføring av fase 1 av utbygging av deler av riksveg 4 i Oppland.. Videre får selskapet ansvar for å oppta og administrere eventuelle lån. Vilkårene for fase 1 går fram av St.prp. nr. 74 (2000-2001) og Innst S. nr. 296 (2000-2001)

  • 2. Vegdirektoratet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsette nærmere regler for innkrevingen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 88 mot 17 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.22.13)