Stortinget - Møte onsdag den 13. juni 2001 kl. 10

Dato: 13.06.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 316 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 75 (2000-2001))

Sak nr. 3

Innstilling fra forsvarskomiteen om Forsvarets investeringer

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske fra forsvarskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 40 minutter, og at taletiden blir fordelt med 5 minutter på hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt høve til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, har en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Gunnar Halvorsen (A) (ordfører for saken): Jeg tror dette skal gå ganske raskt.

Det kan på en måte føles som «å hoppe etter Wirkola» når vi nå behandler den årlige investeringsproposisjonen fra Forsvarsdepartementet. Sammenliknet med dagens tidligere debatt og tidligere års investeringsproposisjoner er det kun mindre prosjekter som omtales her, og da i det vesentligste som endringer av eksisterende materiell- og byggeprosjekter. I tillegg er det også å bemerke at det på nesten alle punkter er en tilnærmet enstemmig innstilling. Derfor vil jeg bare meget kort berøre noen få punkter i proposisjonen.

La meg imidlertid innledningsvis, etter fire år i forsvarskomiteen som saksordfører for Forsvarets investeringskapittel, si litt generelt. Det synes i Forsvaret som om overskridelser er regelen og ikke unntaket, både når det gjelder eiendoms-, bygg- og anleggsprosjekter og materiellprosjekter. Dette synes jeg er beklagelig, og jeg vil anmode Forsvaret om at det som kan synes som en etablert praksis, tvinges til opphør. Vi har tidligere i dag drøftet Forsvarets langtidsperspektiver, med årlige utgifter over statsbudsjettet i størrelsesorden opp mot 30 milliarder kr. Dersom vi som bevilgende politikere skal kunne legitimere slike utgifter, må det ikke feste seg det inntrykk at i Forsvaret sitter millionene løst når det gjelder disiplin og håndtering av EBA- og materiellinvesteringer. Forsvaret som etat vil på sikt undergrave sin egen legitimitet dersom slike forhold ikke opphører.

I den innstillingen vi behandler i dag, er det en gjenganger knyttet til forsvarsbygget på Huseby. Et flertall i Stortinget gikk i fjor ikke med på å øke rammene for dette prosjektet med 15 mill. kr. I år fremmes det på nytt et forslag om å øke rammene for prosjektet med 10 mill. kr. I år er imidlertid begrunnelsen for økningen at det er funnet asbest og PCB. Flertallet i komiteen har etter å ha innhentet ytterligere informasjon i saken, derfor funnet grunnlag for å godkjenne kostnadsøkningen.

Med dette som grunnlag vil jeg anbefale innstillingen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 3830)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet:

I

Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å starte opp nye investeringsprosjekter som presentert under nye prosjekter, pkt. 2, i proposisjonen. Utbetalinger for 2001 skal holdes innenfor rammen av bevilgningene gitt i Budsj.-innst. S. nr. 7 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 1 (2000-2001), kap. 1760 Nyanskaffelser av materiell og nybygg og nyanlegg.

II

Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å endre tidligere godkjente prosjekter som anført i proposisjonens pkt. 3, herunder endrede kostnadsrammer.

III

Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å forlenge betalingsutsettelse av oppgraderingskostnadene over kap. 1732 post 1 for overføring av Storm-klasse MTBer til Latvia og Litauen til 2003 som beskrevet i pkt. 4.2 i proposisjonen.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.