Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato: 21.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg skal få stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Risdal Touring AS i Aust-Agder har i lengre tid arbeidet for å opprette ekspressbuss Kristiansand–Arendal–Oslo. Løyve er tidligere avslått under henvisning til at toget ikke skal få mer konkurranse på denne strekningen. Avslaget representerer et brudd på god konkurransepolitikk og svekker det viktige ekspressbusstilbudet på Sørlandet.

Er det denne Regjeringens politikk å sørge for mest mulig fri konkurranse innen transportsektoren, slik at Risdal Touring AS straks kan få løyve i henhold til selskapets søknad?»

Statsråd Torild Skogsholm: Samferdselsdepartementet fattet 5. oktober i år vedtak i saken om løyve på strekningen Kristiansand–Arendal–Oslo etter søknad fra Risdal Touring AS. Det er fra før gitt løyve til og etablert ekspressbuss på denne strekningen av Nettbuss Sør AS, Sørlandsekspressen. I tillegg kommer Sørlandsbanens rutetilbud.

Etter samferdselsloven skal det foretas en behovsprøving ved tildeling av løyve for persontransport i rute. Det skal bl.a. foretas en avveining mellom skadevirkninger for annen etablert rutegående trafikk og den nytte kollektivbrukerne kan ha av et nytt tilbud.

I saken om løyve på strekningen Kristiansand–Arendal–Oslo ble skadevirkningene for toget ansett å være av en slik art at søknaden fra Risdal Touring AS ble avslått. Risdal Touring har innen klagefristens utløp klagd på departementets vedtak av 5. oktober i år. Klagesaken er for tiden til forberedende behandling i Aust-Agder fylkeskommune, og den vil bli behandlet på vanlig måte etter forvaltningslovens regler. Jeg vil derfor måtte få komme tilbake til saken senere.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden for svaret. Men la meg få poengtere at Aust-Agder er et fylke som absolutt har behov for et best mulig persontransporttilbud til de sentrale steder av landet. I fylket er tilgjengeligheten til både fly og tog heller tungvinn for mange reisende. Ekspressbusstilbud er for svært mange innbyggere i Aust-Agder både det mest tilgjengelige og fleksible tilbudet som man har i dag, i tillegg til privatbil, når man skal til Oslo. Markedet tilsier at det er et klart behov for et utvidet ekspressbusstilbud her.

Det kan umulig være denne regjeringens politikk å begrense transporttilbud som folk setter pris på, og forhindre fri konkurranse. La meg si det slik: Statsråden burde straks sørge for å tillate Aust-Agder et utvidet ekspressbusstilbud til det sentrale Østlandet. Og nok en gang: Det kan umulig være denne regjeringens politikk å forhindre konkurranse i transportsektoren eller å være så udemokratisk at man vil nekte folk på Sørlandet et utvidet transporttilbud, som altså det store flertall på Sørlandet ønsker.

Statsråd Torild Skogsholm: Samferdselsministeren er selvfølgelig også opptatt av at det skal være et godt kollektivtilbud til dem som bor i Aust-Agder. Sem-erklæringen er jo rimelig klar på at vi ser positivt på ekspressbuss som et godt kollektivtransportmiddel.

Som jeg sa i stad, er det gitt løyve på strekningen, samtidig som vi har et godt jernbanetilbud. Bussen har den fordelen at den er mer fleksibel enn jernbanen. Derfor ser vi positivt på ekspressbusser. Men som sagt er det allerede gitt løyve.

I forhold til denne konkrete saken kan jeg ikke uttale meg, fordi den ligger til behandling.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg registrerer det, og takker statsråden nok en gang for svaret. Men jeg vil iallfall få minne om hva statsråden uttalte i denne sal for en uke siden, i siste spørretime, om en noenlunde lignende sak:

«Jeg ønsker en mer liberal løyvepolitikk. Selv om dette vil kunne konkurrere med jernbanen, er det viktigst for meg samlet sett å få etablert et bedre kollektivtilbud.»

Denne uttalelsen fra statsråden forrige onsdag burde love godt. Jeg tror slett ikke at utvidet ekspressbussløyve, som jeg her tar opp, vil bety noe særlig for togtilbudet, men jeg tror heller det vil være en konkurrent til privatbil på den kanten av landet. Et utvidet ekspressbusstilbud Kristiansand–Arendal–Oslo vil ha både forbrukermessige, konkurransemessige, distriktsmessige og også miljømessige positive sider dersom privatbilbruken går noe ned som følge av økt ekspressbusstilbud. Så nok en gang: Jeg håper derfor at statsråden vil sørge for en velvillig behandling, så raskt som mulig, av ankesøknaden til Risdal Touring om å få opprette dette ekspresstilbudet Kristiansand–Arendal–Oslo.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg skal love å ta saken så fort den kommer til departementet.