Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato: 21.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Svein Roald Hansen (A): Jeg skal få stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«I forbindelse med behandlingen av Forsvarets fremtidige struktur vedtok Stortinget at bruken av Rygge hovedflystasjon skulle utredes på nytt innen 15. september. Arbeidsgruppa har levert sin innstilling, og det er kjent at den konkluderer annerledes med hensyn til de økonomiske gevinstene ved å legge ned all flyaktivitet ved Rygge enn det som lå til grunn for den forrige regjeringens forslag.

Når vil statsråden legge denne saken fram for Stortinget?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Jeg vil takke for spørsmålet.

Jeg kan bekrefte at arbeidsgruppen som var nedsatt av forrige regjering, konkluderte med at det innenfor de operative krav og rammer som gjelder for Luftforsvaret, ikke umiddelbart ville være en økonomisk gevinst ved å relokalisere virksomheten på Rygge, Gardermoen og Kjeller. I den sammenheng vil jeg bl.a. vise til pressemelding av 2. oktober og brev til forsvarskomiteen av 17. oktober 2001 fra min forgjenger i statsrådsstolen.

Imidlertid har denne regjeringen i Tillegg nr. 4 bebudet at det er behov for å vurdere endringer og justeringer både i Forsvarets styrkestruktur og organisasjon, som skal følges opp i en egen proposisjon til våren. I arbeidet som er igangsatt, inngår også en vurdering av ytterligere rasjonalisering i Luftforsvaret. I likhet med forrige regjerings opplegg ser jeg spesielt på virksomheten på Rygge, Gardermoen og Kjeller. I den forbindelse er det aktuelt å vurdere nye alternativer, bl.a. i lys av NATOs behov og fremtidige norske behov for transport- og tankflykapasitet. Jeg er innstilt på å konkludere om fremtidig virksomhet på Rygge, Gardermoen og Kjeller i forbindelse med dette arbeidet, som jeg altså tar sikte på å legge fram for Stortinget ca. ved påsketider.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for svaret, og har en viss forståelse for behovet for å se situasjonen i Rygge i sammenheng også med aktiviteten på andre steder, på Gardermoen og Kjeller, når man nå skal ha en ny gjennomgang.

Det bekymringsfulle i det er knyttet til den usikkerhet som man på Rygge og de andre stedene vil leve i. Det er en frykt for at det blir en kompetanseflukt gjennom denne usikkerhetsperioden. Det er også opprettet et selskap som ønsker å åpne for sivil lufttrafikk på Rygge, og det er ønskelig å få en raskest mulig avklaring slik at det arbeidet kan komme videre.

Men jeg vil spørre statsråden om det i den vurderingen, når man altså også trekker inn Gardermoen og Kjeller, ligger en ytterligere mulighet for at man kan beholde flyaktivitet ved Rygge flystasjon.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Det ble ved Stortingets behandling av proposisjonen – altså i forbindelse med Innst. S. nr. 342 for 2000-2001 – den 13. juni vist til det potensialet som kunne ligge i salg av Kjeller, ved å flytte ut verkstedsenheter fra Luftforsvarets forsyningskommando, LFK. Det var det som gjorde at Stortinget vedtok å få utredet dette videre, samt muligheten for å flytte hele eller deler av verkstedsvirksomheten til én av Luftforsvarets stasjoner.

I den utredningen som den forrige regjering påbegynte, kom det frem strenge faglige krav fra Luftfartsverket til militær bruk av Gardermoen, spesielt i test- og øvelsesflyging for jagerfly og helikoptere, og det endrer forutsetningene for hvilke virksomheter som kan legges til Gardermoen. I lys av dette ser vi altså på det på ny. Jeg skjønner representantens bekymring for det med kompetanseflukt. Det er et generelt problem nå når vi står overfor omstillingene i Forsvaret, og derfor skal jeg bestrebe meg på at vi så raskt som mulig kommer med en anbefaling.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker statsråden for svaret, og velger å høre at det her i hvert fall ikke ligger mindre muligheter for at det kan være flyaktivitet og kanskje bli ny aktivitet som kan erstatte flyttingen av jagerflyene på Rygge flystasjon. Jeg håper at også de signalene kan gis på en slik måte at vi kan beholde kompetansen på Rygge i de månedene som måtte være nødvendig før statsråden konkluderer.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Da vil jeg bare kort bemerke at jeg selvfølgelig ikke har kompetanse innenfor mitt felt, som er Forsvarsdepartementet, til å ha meninger om den sivile luftfarten. Men at det skal kunne være muligheter for aktiviteter på Rygge når det gjelder den militære luftfarten, det er riktig, og det er også en av de tingene som vi nå utreder nærmere.

Svein Roald Hansen (A): Hvis jeg bare kan få gi en kort bemerkning:

Jeg forstår at det ligger utenfor forsvarsministerens felt dette med den sivile lufttrafikken, men jeg vil allikevel be om at forsvarsministeren i vurderingene har det med, for det vil være med og senke kostnadene ved den militære driften av flyplassen hvis det kommer i gang sivil lufttrafikk ved Rygge.